Желая ,на всички ползотворна работа .
Успехи в пчеларството .
Преглед за печат
Желая ,на всички ползотворна работа .
Успехи в пчеларството .
Прикачен файл 3809Прикачен файл 3810Прикачен файл 3811Прикачен файл 3812Прикачен файл 3813Прикачен файл 3814Ето я и моята придобивка. Доста игра падна докато намеря нужната технология, мисля че като качество на отливката-основата постигнах някакъв успех, имам още да доизчистя дебелината на основата. За сега е с тежина 135 грама. Ако успея да дя докарам до 100 - ще се радвам. Предстоят още проби.
Гена, суровината жълта, а основата белезникава някак си стои. Прилича на Ловешките.
Нищо не съм слагал във восъка, половината восък е от разпечатки, половината от далаци и изрезки от фабрични основи. Но снимките са на изкуствено осветление, може да е от това. А може и да е от отделителя - мед+спирт за горене+вода - 1/2/3 части.
Как , спирт за горене ?
Ако ,използваш спирт , поне купи етилов .
Спиртът за горене е отровен.
Така пише в книгата ПЧЕЛЕН ВОСЪК, издадена от Котларски.
Ще проверя, благодаря за съвета.
В една от книгите на Д-р Станчо Георгиев пише,че восъчните листове съдържат....сярна киселина.Подчертал го е два пъти :mad:
Да се намесят специалистите по ракиите.На колко градуса се изпарява спирта? ;) Каква е температурата на стопения восък?;) Опасно ще е само покрай отливането на основите леещия да не се напие от изпаренията. А такова опиване действително е опасно за здравето.Ако е оцветен спирта ще има и разлика в цвета на основите и входящия восък.
А пресичката е супер!
Не съм специалист по ракиите, ама ще взема да се намеся. Един от методите за денатурация на един от големите заводи за спирт в БГ, по спомен, на 100 л чист земеделски спирт - 2л метилов спирт, 1л терпентин, половин литър керосин, половин грам метиленово синьо, бъркане и оппа - имаме си хубав светлосин денатуриран спирт.
Не съм ,съгласен , но както и да е.
Преводача ,в тази книга , не е превеждал 1-1 .
В някои моменти има система- нагодиго .
Ще звънна на Младен Котларски , за да изясним разногласията.
Най-после постигнах успех - получи се ЛР основа с тежина 45 гр.
А сега може да споделиш тънкостите и да разкажеш за цялата технология.
Тънкостите са няколко, основните са водното охлаждане, бързото затваряне на капака след изливане на восъка, температурата на восъка, натиска на капака, продължителността на натискане и най-вече усета на пчеларя и многото опити, които всеки трябва да направи , за да усети тънкостите. Температурата в помещението също е важна, последните ги правих при 0 градуса, ставаха много хубави, но щом отворя капака и ги барне студа, се самонапукваха.
Моето мнение, е че това е една глезотия за хора, които имат повече свободно време и по-малко кошери.
Гена,нещо грамажа май мърда?
Здравейте,някой дали ползва тази сръбска преса?
http://beesmarket.com/index.php?rout...id=326&page=10
Виж работа с
Ръчна преса за основно
https://www.youtube.com/watch?v=PnCGyYK3zHA&t=2s
Благодаря , приятелю !
През пресата се получават неравни основи -от едната страна дебели , от другата тънки .
Основите стават равни само през валци - опит . :)
здравей половинка
С тези преси имат възможност за дебелина приспособимост. Тя има най-горния подвижната плоча, тъй като е на панти.
Аз направих досега повече от 200 броя, а аз нямам проблем.
И ако това е една много малка разлика в дебелината не е проблем
Привет половинка !
Двеста броя основи или двеста броя вафелници ?
двеста броя вафелници
Колега, дай линк за китайски валове
И аз получих нещо от Павел .Отдавна...И съм много доволен.
Трябва да снимам кадема - пчелар с тръвна . :)
Здравейте , отговора ми беше за последния цитат
/Между другото,ако във форума има колега с познания в леярството,ще бъде добре да изкаже мнение-колко би струвало отливане на алуминиевите валове,което е трудното./
Колкото до валовете на Павел ,да добри са и като цена ,не мисля ,че някой ще намери по ниска и като качество,
Благодарение на
delta.e
http://pchelari.com/forum/images/sty...er-offline.png се свързах с Павел,за което му Благодаря , във момента сглобявам автоматична машина с валовете на Павел,резултати по нататък.
Линкове за китайски валове в Google
Не ми се чете цялата тема , та имам питане. Правихте преси за основи, някои ги ползвате от години и имате опит и наблюдение. Какъв силикон да си взема, доказал се във времето.?
Еееехо. И това ли е тайна.
пп. сигурно не нацелих пак тона.:tres:
Е имаше една приказка за..... до края и душата в рая. Кооперираш се с някой градски и перкате, само да не е с пластмасови рамки:bigsmile:
Ейй, само лоши хора в тоз форум. Няма едно свястно мнение, като оттатъка.:bigsmile:
Има...))) https://www.hortechltd.com/cgi-bin/i...18&category=75 №1522
Здравейте,
Чанко, виж в началото на темата. 5 и 6. Дано ти свърши работа.
Поздрави, Г. Георгиев