Нека им вкарва на хората,но нма кой ще го продават тая година.:bigsmile:Даже и Апитрейд си трае никаква ценова листа не дава.:bigsmile:Шегувам се Майсторе.
Преглед за печат
За втора година има до мен около 450 дка рапица, която в момента е цъфнала, ама от този дъжд пчелите не излизат изобщо.И май по-добре, че акацията наближава. Според един приятел има не повече от 2 седмици до нея, дано се оправи времето за нея.
Да, студа им играе сечено, но силните семейства са наели здраво сезона. Тях не ги бърка студа, имат набавен прашец и мед от фиданките и... Това е моя поглед на семействата. Въпреки студеното време се наложи да прехвърлям едно запасно семейство от нук в голям сандък, защото му бе отесняло. Въпреки студа, градят като невидели, снасят пак така и чакат явно топлото време, но кога ще е?
Тука не,лошо е времето тази седмица. Разцепих няколко вече и замъкнах празни сандъци.
Преди 2 дни напече и излезе първия рой :)
Много рано е за роеве,не е ли е студено при теб.Поне след 1 май,е вероятно да започнат.
Най - ранен рой съм засичал на 15 април, но беше и по - топло. Сега има подготовка за роене и другата седмица като се затопли ще е бума. За разлика от миналата година, тази ще е много богата на рояци. Ако няма пръскания, които да унищожат летящата. Ранното роене тази година все си мисля, че е прекомерното подсилване с питки още от миналата година. Много хора се подведоха по едни клипчета, което ще им изиграе лоша услуга.;)
Ако искаш да се вържем бас на нещо?Аз продължавам да твърдя за 7 дена разлика.:bigsmile:И не според мен питките от клипчета са виновни.Според мен е в септемврийския прашец.:bigsmile::bigsmile:Шегичка Модернизаторе,но можем да се басим за 7 дена.:bigsmile:
избързването от 15-20 дни спрямо мин. година, което наблюдавахме м.Февруари и Март е редуцирано заради настоящето захлаждане и е сведено до не повече от 3-4 дни. В този ред на мисли акация при мен 30.04., при Дончев ще е както прогнозирах, за при Даката не знам, не ми е дал данни от мин. година, но като цъфне при него, с малки изключения, всички останали ще разберем :bigsmile:
Мда, сори Данчо, моя грешка, как може да не си спомням какво си писал преди 360 дни:icon_redface:
след направената справка малко съм объркан... не ми излиза сметкатаsweating; и все пак на Разпети петък я чакай на ниския, на високия за Гергьовден, в София съм я предвидил за 10.05., при теб на Бояна може би 2-3 дни по-късно
За 2 дена топло време здраво поработиха и забелиха рамките на магазините . Ако продължи така ще е добре,има приток и градежа върви. Най силните обаче са заложили маточници през миналата седмница и пада голема мачкане. 2 - 3 се изройха, 3 разцепих при прегледите. Отворих максимално прелките на другите като на силните им сложих прашецоуловителите и ги оставих на мрежа отдолу. При вас какво е положението колеги ?
Въртят центрофугите и мълчат.:bigsmile:
При мен свърши,каквото беше мина. Общо взето не съм доволен,може би заради лошото време :)
След 5-6 години, ще се "сблъскам" накрая и аз с рапицата. Блок около1000 дка. на 7-800 ст. метра от пчелина. То до напролет има много време ама....
Днес прочетох цялата тема и не съм много наясно да се радвам или не. Теоретично долу-горе съм наясно, но..., друго си е око да види, ръка да пипне. Успокоява ме, че имам приятел, работещ при арендатора и ще имам достоверна информация за пръсканията. И все пак, да видим, как ще иззимим, как ще се развие рапицата, пък и човек е смъртен....
Така е. Но аз имам малко семейства и достатъчно инвентар. А рапицовата паша е специфична и ме вълнуват неща от практиката, която аз нямам. Например- 2 трети от прашеца, които добивам го събирам през втората половина на Март и Април. Според пръсканията, няма как този прашец( от рапица), да се консумира от хора. В същото време, не ми се свалят прашецоуловителите, защото според мен са доста добро противороево средство. Ей такива неща.
Писах преди години и дадох сайтовете на производителите на химическите препарати използвани при отглеждане на рапицата у нас. Производителите гарантират ,че продуктите им се съдържат минимум седмица във всички части на растението. Това осигурява пълно очистване от вредителя.
Ако някой не го мързи може да провери с какво се пръска и какви са характеристиките. От не пръскана рапица добивите са нищожни. НО пчелите не полудяват и не мрат след нея. Който има глава да мисли.
И аз съм завършил текезарско училище, но по онуй време. В днешно време нямам информация да има СС култура, която да не се третира с химия. Говоря за хиляди декари, а не за няколко стотин квадрата заден двор. В тоя ред на мисли, всичко в магазина, имащо начало от полето е с "химия", "е"-тата са башка. Аз не съм имал проблеми с рапицата в пчеларската си практика. Да, освен, че пощръкляват от нея пчелите, но това започва преди начало на пръскане.
Незнам какво се има предвд като междинна култура.
2 неща мога да кажа,от личен опит.
Ако искаш да извадиш мед от тази рапица, трябва да подхраниш в края на февруари и да имат налична храна през целия март,4 пакета ще стигнат да ги развиеш до рапицата.
Ако не искаш/или не успееш да ги развиеш до цъфтежа за медосбор,може да ги пуснеш за прашец само.
НО и в 2-та варианта ще трябва да разширяваш/делиш/отнемаш пчела,защото ще се задръстят. След рапицата ако нямаш някаква паша да ангажираш летящата пчела е другият проблем.
Имаш време до тогава,така че се подготви.
Все е нещо. През това време ще разцъфне частично и ще вкарат някой грам пръшец.
Земеделците имат задължения, които са принудени стриктно да изпълняват, че сателитната система "Коперник" ги следи изкъсо и улови ли ги в мушенгия, ще се разделят със солиден финансов ресурс под формата на субсидия.
Не съм запознат детайлно, но преди няколко години потривах ръце наблюдавайки една рапица, покрай пътя, в близост до пчелина. Говорих с арендатора, защото ми направи впечатление, че е рядка. Та той ми обясни тогава за това, че я ползват, за да подобри почвените показатели и че ще бъде "дискована", а парцела подготвен за пролетна култура.
Преди да я унищожат, успяват да разцъфнат някои цветове.
Едно време,... едно време стърнищата бяха пълни с овце, пролет пшеницата също се препасваше, получаваше се естествено торене, спазваше се сеитбообръщение. Сега на една и съща площ, години наред се сее една и съща култура( ГМО),много изкуствени торове, много химия. Добивите се вдигнаха в пъти,... само че и кокошките се чудят на царевицата( примерно).
Помоли се преди да я напръскат да се вдигне червена мъртва коприва да видиш какво е принос. Разбира се рискът е, че ще пчелите ще са там и когато пръскат.
Миналата зима имаше цяло село някъде в Ловешко, с почти 100 % смъртност точно поради есенно пръскане на плевели.
Явно ще се налага да залесявам с нещо медоносно, че добивът пада :) , някой да знае от къде мога да си запупя семена на по-малки разфасовки ( че 1кг. ми се вижда много ), рових в нета, ама не намерих :) , става въпрос за Бяла комунига и Лавандула, предварително благодаря :)
А не ти ли обясни ? Че Държавата и плащат семето и друго ,та за това сеят! И хич не им пука дали ша изникне?
https://semenata.shop
Разфасовки по 2 гр.
Не, бе!
Колегата от Каварна не разбра, че се търсят грамове, а не килограми семена и май беше репликирал Соларис.
Ама гледам, че броя на мненията му не нараства...
Аз, в свой пост писах, че арендатора ми разясни защо сеят и разорават рапицата. А, колегата от Каварна ме репликира - "Не ти ли обясни". Ама ето, като не се цитират постове, а се "хвърля" ей така.... на времето играехме "развален телефон". :bigsmile:
Ето моя пост А това въпросния пост.
Благодаря ! Радвам се че има и други пчелари с добри отношения с Земеделците!
Е, няма как да е. Земеделеца/основния арендатор на землището, в което пчеларствам, ми е съсед - през една къща на село. Винаги ме спира като се срещнем и ме пита за пчелите. Сериозен мъж е, наближаващ 70-те. Стопанисва петцифрен брой декари, притежава и външно-търговско дружество за търговия със зърно. С всеки съсед намира приказка и факта, че управлява такъв солиден собствен капитал, говори само едно - умен човек!
Много си далече от истината,пишеш глупости.Обикновенно се разорава рапица саморасляк,когато на предната година на площа е сята рапица.Никои фермер няма да си изоре редовна рапица за наторяване с зелената част.Държавата дава субсидия за еденица площ,когато рапицата ти се компрометира бъркаш в джоба си купуваш ново семе.
Колега ,знаеш ли колко струва чувала със семе на рапицата,знаеш ли каква подготовка иска площите които ще се сеят с рапица.Знаеш ли какво тото е да вали хубав дъжд септември месец и да ти изникне нормално рапицата,и когато това стане да си направиш харакири и я разореш да ториш.Това ще ти бъде най скъпото торене.
Братовчед на жена ми е земеделец. Той ми е казвал, че го прави. Но беше преди 2-3 години и не си спомням детайли. В общи линии е длъжен да засее и даже май му казват на кои точно площи от тия дето обработва да го направи. Сега, дали трябва да е точно пък рапица или може и друго - не знам. Семената дават ли му ги, купува ли ги, не ме брига. Целта каква е, дали като сидерат или поради някаква "Еко" тъпотия, също. Но е факт, че го прави!
Спирам с ограмотяването по тема земеделие,пишете тотални глупости.Никой не ти диктува какво да сееш ,ти сам си заявяваш март какви култури си си засял и къде.
От няколко години,се отпускат пари за зел торене......
Наистина има такъв начин на действие. Това е начин на торене, това е начин за обработване на почвата. Къде е логиката? Когато се разорава в земята се вкарват същите растения каквито и ще се сеят. Почвата се насища със същите вещества, готови и обработени. В другия случай растенията служат за храна на червеите, които разрохкват почвата и допълнително я обогатяват с тор.
Прав си само в началото,има зелено торене с бобови грах,фий, това са най богати на азот растения и след като бъдат вкарани в почвата я правят идеална за житните култури.В земеделието има сеитбообращение,след кориандър се сее жито и добивите отиват в небесата.По миналата година хита на зеленото торене беше с ряпа даикон ,след нея царевицата полудява.Никога не се тори с растението което ще бъде следващо защото почвата се изтощава и е предпоставка за гъбични заболявания.
ЗемЛеделието е бая напреднало. Едно време, като ученик в текезарското училище по ТОПК (технология на отглеждане на полските култури) ни учеха, че жито се сее след царевица. На никой не му е идвало на ум за това, земята да почива, а сега ги задължават процент от стопанисването земи да са люцерна или (мисля) бобови или угар, демек не сее нищо. При нас не се сее кориандър, вероятно защото почвата не го предразполага, за сметка на това резене, рапица и слънчоглед в изобилие. Това за полезните за пчелите, инак преобладават житните - пшеница и ечемик, както и царевица. В последно време стана модерна и лавандулата, но за по-дребните земеделци. А бе програми и програмки бол за зърнарите, могат да достигнат до над 100 лв на декар (инфо от мястото, което ги изплаща), а за пчеларите - се'ем лева и то не за всеки.
Не е така, винаги мога да се обадя и да попитам за детайли, които и ще са достоверни. Но защо да го правя и какво полза ще извлека от това? Ти си имаш мнение и видимо нямаш нужда от ограмотяване по въпросите на земеделието, останалите участници в дискусията явно също поназнайват, само дето са на противоположното мнение де, та всички сме доволни:bigsmile:
https://agri.bg/novini/nad-16-po-mal...yata-pshenitsa
Не, че нещо, ама...после да не обиждате земЛеделците. Грижат се косвено за пчеларите. Няма нужда да четете цялата статия, просто вижте таблицата и диаграмата.