Хубава платформа. Лодката също.
Успех!
Преглед за печат
Хубава платформа. Лодката също.
Успех!
Съвсем пресен съм на подвижното и сега минавам на полистиролни тип фарар с цел професионално занимание, а не хоби.
В северозападна България сега навлиза системата фарар с един магазин-корпус като плодник целогодишно. Практикува се от не един професионален пчелар по този начин. Чуждия опит го показва.
Да, но от няколко години тази система се оказва добра. Има хора с по много бройки така. Разбирай с по 400-500 бр. на подвижно.
Също така да споделят и количеството сироп дадено на семейство.
Аз работя от десетина години стационарно с фарар.Но по добри резултати съм получавал с два до три корпуса за плодник отколкото с един/пробах няколко пъти с по няколко кошера, но нещо не се получи/.Но.... успешно пчеларстване зависи от много фактори.
Тази практика според мен е удачна но си зависи и от пчелата. До колкото знам работят с Карника. Аз лично на няколко кошера пробвах венер. 1бр 8р лр плодник хр и магазин отгоре доволен съм НО после тази шапка завъртяна отдолу така и не я разпечатаха и да си я качат над пилото... Ито не на един кошер, а и друг колега се оплака че не е това което пиша.
п.п. с мрежести дъна съм и меда е директно на дъното и пак не е качен!
На Софрон плодника не е ли ЛР корпус?
Прикачен файл 6422Прикачен файл 6423Прикачен файл 6424
това са ми новите платформи и ще ми станат общо 11 от този модел и буса е с хидравлика съответно
aivibi да те питам, какво не ти допадна в предния вариант на платформа.
Аз си мечтая за хидравлика но за всеки крак по отделно, 4цилиндъра свързани с маркуч с хидравличната помпа. Като извадиш буса да можеш да спуснеш платформата на 40-50 см. от земята. Знам че е неприложимо ако не си на асфалта, но си мечтая.
Сега предпочитам да си поиграя малко (1 час) но дори и за 20 дена, ги пускам на ниско, като си помисля само колко пъти се качвам и слизам.
Направил съм си една количка подобна на РК1 събира 24 магазини р., слагам една рампа и съм с количката горе, изтърсвам и направо в количката а тя до центрофугата. По тази причина предпочитам да съм на ниско. Да при мен са малко бр. платформи и е немислимо за по мащабно пчеларство. Явно пълно щастие няма или аз не съм го открил.
Не е нужно да слизаш много пъти ако ходиш с камиона да си ги обслужваш или вадиш меда. Предварително мислиш и разполагаш така платформите, че да имаш достъп с камиона до всички. Вкарваш назад до платформата и слагаш импровизирана импровизирана рампа между него и платформата, след това с количката корпуси, магазини или каквото е нужно се прехвърля между камиона и платформата.
Аз съм точно както Рости описва.Не може да върви количка от платформата на буса,но мисля вариант от буса до стаята за вадене.За първа година съм и тепърва ще доизкусуряваме някой неща.
https://i.imgsafe.org/e7bf83d.jpg
Момчета от началото на 90 те съм на колела . Това което сте направили е красиво но е не практично . Как се прави ротация . Как се предвижваш в лошо време аз съм с трактор и е трудно .
старите ми платформи ги дърпах с бус но те са тежки а буса е лек и просто ако има малко кал не става , а аз прикарвам буса и от него си работя не слизам на земята а и разстоянието дето съм си го оставил като пътека ми е 90 см спокоино си ходя , иначе и при мен хидравликата ми е с 4 цилиндъра и всеки е независим мога да си намествам и самата платформа според терена но това е до някаква степен
А със какво .
Да бе, отживелица! Какви трактори има, като Звездолети. Как искам някой Джон или Холанд, и с него у кафенето!
Не е разумно да инвестираш в трактор който е предназначен за селскостопанска работа, тегли 4 и повече тона, а на тебе ти трябва да теглиш 1 до 2тона, само няколко пъти в годината. То ако трябва да му купуваш 4 гуми си помисли само ?
Първоначално като реших да преминавам на подвижно, случайно ми попадна едно тракторно ремарке 7метра, така беше заводско. Една година го обикалях и се чудих какво да го правя, голямо, масивно, предназначено за големи товари, а аз да сложа 20 пръдливи кошера на него. Нещо не се връзваха работите. Трябваше да му купя нови гуми, опа тя цената нещо не се връзва.
От там се замислих имаш да носиш 1,5 тона трябват ти 4 бр гуми нормални за лек автомобил, по 65лв 260лв четири бр. а тракторната една не мажеш да вземеш за тези пари.
Пазарна икономика, ако не си в час ставаш не конкурентен.
ЗА 20 те може да си прав .АЗ разхождам 6 ремаркета по 36 кошера за 1 или 2 сутрини . А най доброто е ТИР ремарке можеш да ходиш на другия край на БЪЛГАРИЯ .
Aз съм бил с две - третото ремарке така и не го подкарах - та придвижването им, ми бе съвсем не малък проблем. А при шест ремаркета не ми се мисли, какво ще е без собствен трактор. Виж вече да се каже, че е отживелица начина, по който обичайно практикуваме подвижно - това да, но предвид условията в България, човек не разполага с кой знае какъв избор.
А никой не бяга от 20 лева за разходка .
За 20 лв. в моя район няма да ми дадат снимка с трактора да си направя.
Смени си района.Това могат да го кажат хора , които не уважават парите.Това е работа за не повече от два часа.Ела при мен ще те снимат с последните модели на трактори. Ако искаш и със "бели маратонки на гарата в Стара Загора".
Честно да ти кажа не ги обвинявам, че не им се занимава. И аз да съм не знам дали ще се навия. Не че не ценя парите, но си правя и добре сметката. Как да я представя не знамblush; Трактора струва пари, има амортизация, харчи гориво, по нощите да си оставя семейството и да ходя да дърпам платформи, които нямат регистрация за 20 кинта от които да приспадам останалите разходи просто няма как да стане.
Нищо лично. Напротив много се радвам, че успяваш да си уредиш нещата и то за такава цена. Успех.
П.П. гледам как напредва акацията и усещам че скоро ще местим.
аз от 4 платформи дето дърпах от тази година минавам на 11 нови дето ще ги нося на самия бус ,вярно че старите товареха по 20 кошера а новите са ми по 16 но просто не искам да завися от никои примерно те ще тежат около 1,5 тона това е колкото една кола едва ли ще имам проблем а и наи важното че мисля да ги прекарам всички за 2 нощи .
Не знам колеги ,кой как си прави сметката , много ли са малко ли са 20 лв. за транспорт на трактор. Днеска разбрах , че там където аз ходя на рапица 18 000 дк. арендатора е докарал за негова сметка 500 кошера от 40 км. Дали няма сметка? Дали е балък? С уважение към пресметливите.
Това с дърпането за пари не ми вдъхва много доверие, миналата година самоходна косачка Е 302 беше закъсала на полето в една дупка. Един „услужлив тракторист“ така я дръпна че й вкара задния мост под предния!!!! Представям си какво ще стане ако му се доверя на въпросния „тракторист“ да ми дърпа кошерите ( па макар и без пари) ......
ДА приятелю преди 15,17 години си купих трактор , защото председателя на ТКЗС не разрешаваше на трактористите да ми транспортират кошерите на неговите ниви. Просто завист. Купих си трактор. Купих си фургон за вадене на мед. Купих си електрическа центрофуга и генератор за работа с нея. И сега продължавам да купувам още техника. Да са живи и здрави балъците.
Прикачен файл 6506Прикачен файл 6507
това е моя фургон, онзи ден го преместих до една акациева гора, сега чакаме само цъфтеж и добро време :)
Фургона е страхотен колега, сефте ли му е тая година? Може ли снимки вътре?
Браво.
И на мен ми е интересно вътре как стават нещата?
Прикачен файл 6518
Мерси, да тази година му е първата, завърших го буквално преди 2 дни.
Как се работи с тези кошери? Красиво е.
Прикачен файл 6520
ето това е отвътре фургона :)
Сега започвам да работя с тях, това им е първата година, ще пиша дали е по-неудобно и трудно от нормален сандък или е по-удобно. Харесва ми, че няма да ме пече и няма значение какво е времето, винаги мога да видя какво се случва вътре без да отварям кошера и да разстроивам работата на семейството...
Браво, на мен ми харесва. С нетърпение чакам да пишеш как се работи с него. От вън на ламарина или дърво е и колко е дебело?
Евала липсва му само климатик! Напълни ми цайса!
Там където са кошерите е дърво - 25мм дебелина, а отстрани на вратата и прозореца е ламарина от вън и ламперия отвътре.
Браво колега много си го пипнал. Любопитно ми е, системата на работа как е, предполагам рамките са в нещо като чекмеджета и ги изтегляш. Прав ли съм.
Др.което ме интересува е разстоянието от стъклото до страничната летва на рамките колко е в мм., и как изгонваш на вън излезнали те пчели в твоята територия.
Благодаря, да прав си. Рамките са в касетки които издърпваш. Растоянието от рамката до стъклото е 10мм. Пчелите не ги гоня, оставям прозореца и вратата отворени за около час и те сами си излизат навън.
Да, точно това е, мерси з съвета, ще го направя.
Успех, колега
Колега сам ли си прави фургона или е купен?
Използвал съм за основа стандартен фургон от тези които произвеждаха някога а сега можеш да видиш по строежите и язовирите. А колкото до самата процедура информация може да намериш ето тук:http://beehoneyportal.com/forum/view...hp?f=12&t=1288
Здр колеги имам фургон но при роене или само смяна майките несе оплождат като излизат на брачен полет .интересуваме ако махна ламарините на фургона дали щесе оплождат?
Тази година забеязах че при хаотично подредени оплодни сандъчета завръщането на маиките е близо 100% !А в редовите семеиства които са по конец в пъти по-лошо!!!Не е мое откритие просто послушах Дони!
Офертата сега за платформа за 30 кошера е 14000лв. Помощите за пчеларство отиват в производители на техника а за пчеларите остават надежди.
Например по 6.3 трябва да изхарчиш 2000 евро за някакво ДМА, което е свързано с основната ти дейност. Или по-точно за актив, материален или нематериален, който подлежи на амортизация по закона за счетоводството, т.е да е на минимална цена от 700 лв и да е амортизируем.
Колеги вижте на какво се натъкнах,търсейки начини да намаля себестойността на продукта...https://www.youtube.com/watch?v=_QgTevxjYxI
Мисля,че всеки от нас би могъл да направи нещо подобно,а тези с повече възможности пълното копие. :)
Точно така ги работя и аз. До всяка трънка, или шипка по два нуклеуса. Един отляво, и един от дясно. Встрани от основната група. По два, три и повече маточника. Всичко друго е паратики работа! Поздрав на Хасково и региона, ама изтървахте политкома?
Ако, е собственост на няколко пчелари, и обикаля по няколко пчелина дневно, защо не?
И аз така, края на това лято за последната партида маточници сформирах оплодни, които разхвърлях по двойки и тройки из двора с гръб едни към други.Всяка групичка покрай някое дръвче встрани от пчелина.Останах доста учуден при 95% пронесли майки през август, точно когато всички плюят по онея жълтите птички :)
По повод на клипчето с мобилната станция, човече това е адски много пари.Само разпчатващата машина тук в единия магазин в Русе я предлагат за 7500лв,големия шнек(предлагат и по-малък вариант), който съответства на нейния капацитет също е 7500.......какво остава за помпи хидравлики, центрофуга и т.н. и т.н. Ако някой тук може да си го позволи не вярвам парите му да са от пчеларство :(
Е с тея цени на меда тази инвестиция за няма и медец си я избил. Ама ще почакам още малко да се вдигне цената на меда че месец ми се вижда множко.
Те не искат да ни признаят истинското тегло на тенекията като изкупуват меда ти къде отиде в мечтите.
Има още един мега проблем АМЕРИКАНСКИ ГНИЛЕЦ.
Цената е 300 000 долара. Капацитета е 3 200 паунда на час (малко над 1,4 тона мед на час). Ако се наеме идва екип от 4 човека вадят ти меда директно на пчелина пълнят ти го във варели и си отиват.
Предимствата които се изтъкват са повече за онези които се занимават с подвижно пчеларстване и или базите им са далеч от пчелина. Като по-малки загуби на пчели, повреди на рамки с мед при транспорта, набиване на прах в меда, съкращавне на времето от взимането до връщането на рамките (от особено значение при обилни паши) и т.н.
Хубава цена. Какво и е? Ще почакам две години за яхтата и готово! Само мед да има.....
Прикачен файл 7587 ..............
Прикачен файл 7588 .............
Имаш ли проблеми с жегите и слънцето!?!:yo: Аз на моите мисля някакво покривче да им направя. Лятото в слънчогледа на припека стига до 44*.:yo:
Жега е ,ама няма какво да се направи ,справят си се :)
Само някои ,има и 15
Това чудо как се предвижва с танк ЛИ .
С една майка
Т е са 4 броя не е едно ,с трактор :)
Благодаря ,и на вас успехи за в бъдеще ви желая .При нас твърде няма овошки ,по скоро на върбата се хвърлят :)
https://www.youtube.com/watch?v=7yyJimo-_2U
след 2,30 мин. (200 семейства на едно ремарке (платформа)
https://www.youtube.com/watch?v=Eo01qRJMTSk
Хехе, турците са табиетлии. Ама я си представи тоя лунапарк да ти цъфне на село?:)
https://www.youtube.com/watch?v=v0GYxg9KTsA
Донякъде го приемам - много хора по весело, взаимопомощ, да се опазят от крадци и т.н. не е лошо но толкова много почват да си пречат в крайн сметка пашата е една за всички и всички ще вземат по-малко....
https://www.youtube.com/watch?v=dTbxWRyhzCM - Защо пък не, това да се направи и в България.
Ти виж от къде са тръгнали! И те са спали по поляните като просяци!
https://youtu.be/AjsvuPc4sl4
Два месеца след първоначалната идея се качваме и ние . Платформите са по две на мен и на един приятел , преди направата минаха и през инженер за издръжливостта ( можем да наредим поне по десет магазина на кошер още :) ) . Успешен сезон на всички !
И аз ще се пробвам тази година, пък каквото сабя покаже. Приготвил съм 3бр. платформи.
http://media.snimka.bg/s1/5923/038090608-big.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/5923/038090611-big.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/5923/038090609-big.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/5923/038090610-big.jpg?r=0
Е що не си гледате рахатлъка...
Баси , пич ти си построил социализма!!!!!