Когато започнат активно да носят прашец.
Преглед за печат
значи ориентировъчно мога да почна от края на февруари...да съм готов за рапицата
Не знам от къде си, но ако чакаш 7-8 градуса нощтни ,може да мине и април.
от североизточна българия......а когато започнете да давате пролетно време сироп,как им давате,през 2-3 дни или всеки ден
Здравейте,
БАЛКИ, регистриран си на 23.01.2012г. а въпросите ти са ........... Бих те помолил за начало да си попълниш коректно регистрацията.
Нищо лично, когато се задава въпрос колегите влизат в "регистрацията ти" и се ориентират от там, за кой район става въпрос, с каква система кошери работиш и т.н. Така можеш да получиш по-достоверен отговор. Успех.
Поздрави, Г. Георгиев
благодаря зя съвета...вече го направих
Без значение от датата, започвам със сиропа когато цъфне джанката.Първо подхранване с пълна хранилка след това през ден ги почерпвам по 200гр.
Днеска премествах редицата със 3м напред напрвими впечатление ,че доста са тежки кошерите и заттова погледнах на 4 кошшера да видя колко от Апифондата-2,5кг която сложих на 19.12.14г са вземали .Резултата е че единия не беше консумирал изобщо другите съвсем малко колкото диаметъра на една водна чаша .Мислех другия месец да им слагам други питки със Нозевид но при това положение ,ще имат до края на Март.Остава открит въпроса как да им подам Нозевита
Ако ти се занимава направи една-две питки от пудразахар и мед и сложи на това семейство,което не е почнало апифондата.Сложи и на друго без да вадиш купешката храна.След ден ще разбереш какво предпочитат пчелите.
Аз ползвам питки собствено производство ,но ми е чудно тези купените ,защо не ги вземат.Колегата Янев беше качил снимки на почти изядени купени питки.При вас да не би температурите да са много ниски и при наличие на мед да не стигат до питките.
Да мед имат и времето е доста мъгливо не постоянно и бих казал все още студено .Така или иначе апифондата съм я сложил и да си я ядат когато искат няма да им правя други .Въпросът е как да им сложа Нозевит+ след две седмици примерно
Труден въпрос.Нозевита май беше някаква отвара.Нещо като инжектиране ,дали няма да стане.Ако вземеш да месиш - -аз слагам нозестат.
Колеги от този нозевит или нозестат има ли някакъв смисъл? Зимата е по-топла от обичаното и пчелите излизат и се облитат почти всяка седмица. Лично на моите не бих им дал сега пък и макар превантивно.
Колега ,личен избор.Да те питам и теб :2012г имаше ли зимна смъртност и колко бр.?
За 2012г не си спомням и ще трябва да те излъжа. Миналата година имах 1 умрял от глад /нещо го бях пропуснал/ и 2 пролетта ми бяха загубили майки. 2013г нямах нито една загуба в това число нямаше и семейства без майки пролетта. 2012г или 2011г имах три или четири умрели през зимата, но тогава зазимявах семействата в първи корпуси въпреки пълният корпус над тях не се бяха прехвърлили там /т.нар зона на смъртта/. Иначе кошерите ми са ЛР и работя с около 40 семейства.
Да, така трябва, но когато горният корпус е пълен, а те са в долния и там има пило, отнякъде/късна паша или друго/добавят мед и в първия корпус, остават си там и по това време се чудя какво да ги правя.Значи ли това, че трябва по -късно , октомври или ноември да ги отварям пак и да вадя пити с мед от долния корпус?Това си е доста работа, пък и тези пити някъде трябва да се съхраняват.
Ми вземи си Лигустика. В края на лятото пренася всичкия мед от плодника в медовите копуси (откъдето много пчелари изпадат в забуждение, че след края на последната паша пак са напълнили магазина и вземат че го изцентрофугират, след което семейството умира от глад). Често това качество се селектира допълнително до пълния си екстремум.
Благодаря.
Подготовката за предстоящия сезон ПРИКЛЮЧИ.Какво направих:сковах и обтелих 800 рамки,40бр дъна с вътрешни прашецо уловители,160бр корпуса,40бр 7см над ставки,40бр капаци drinks;:yo:
Днес се възползвах ме от неочаквано хубаво време от 15гр което метеоролозите не предсказаха за да можем предварително да се подготвим .Така сега по същество ,понеже преминавам от ДБ на ЛР днес прехвърлихме останали те семейства които зимуваха в ДБ във новите ЛР кошери.При самото прехвърляне така или иначе направих ме преглед всички семейства са миналогодишни отводки с пчели от 3 рамки до 5 рамки по силните имаха малко запечатано пило и още малко съвсем пресни яйца може би на 1-2 дена слабите само яйца като казвам пило визирам количество по малко от длан или почти колкото една длан но само на по една рамка .Медови запаси имат за още една зима да изкарат, питки също имат над рамките .Някой лешници са започнали да цъфтят и бяха много добре посещавани.Което значи ,че като тръгне прашеца в природата си тръгва и пилото което според мен си е редно да бъде точно така
Прикачен файл 3523Прикачен файл 3524Прикачен файл 3525Прикачен файл 3526Прикачен файл 3527Прикачен файл 3528Прикачен файл 3529
Зуница, аз си мисля, че като са прехвърлили пчелата у новите сандъци /тия по канапа/ и старите са ги завъртяли на място, че тежки пущините. Па новия сайбия да си ги взема направо от паветата:)
Е, аз все гледам да "измъкна" някоя пчеларска информация.Все се надявам някой да е направил това, което ме интересува и да мина без собствени експерименти.blush;
Хм, ясновидството ми се отдава, но не и при пчелите. Нали ми виждаш подписа? Сократ го остави, слушай Доктора от Павликени.
Прикачен файл 3529[/QUOTE]
Колега, а паветата от къде ги купувате?
:) Специална поръчка са и само по заявка ги правят.:P
На бетонови проби ми приличат. Питай бетонджиите.
Опсс, то тука съм се изявявал като ясновидец.;)
Именно такива са! Размерите им са 15х15х15 см. Докато строяха моста при Видин, вероятно са направили стотици хиляди. Първоначално ги подаряваха,а впоследствие започнаха да ги продават по 0,10 лв/бр. или някаква дребна почерпка. Много от дворовете по селата се павираха с такива блокчета.