-
И напълниха по един магазин от прасковите и черешите още един......... Колега гилан след иззимуването колко тежи един кошер и колко тежи преди това. Мойте бяха на пълни с мед от доло взех по 2 рамки при последното извъртане (ДБ10) подхраних ги есенно време съшо така и зимата не съм ги оставил подхранвани са с питки и запасите им бяха значително намалели. Плюс това с сиропа първо хранят пилото и тогава складират 500-800 като ги разхвърлиш на 1 седмица по колко се пада на ден. А и като гледаш и колегата advanced го посъветва какво да прочете както и аз. А и чети малко пчеларя е негов познат не този който ги копува! Не всеки продава да се отърве ако не може да ги гледа ако се е случило нещо с пчеларя това че си попаднал на такъв случай нищо не значи всеки си гледа от неговата камбанария.
-
пич при мене от няколко дни цъфти ябълката вече. черешите джанките и крушите прецъфтяха има и ливадни цветя сега.утре ще ти кача снимка да видиш.п.п. вообще не знам колко мед са имали есента и пролета че едвам ме сабраха у пирогов и ми е било до пели само. но е факт че нямам загинало семейство или майка тази година, при положение че неса гледани есента и началото на пролета до преди 20 дена.в плодника има запаси по всички пити изключвам 2 късни отводки от миалата година те са малко заслабнали ама ще се оправят.
-
Змейче слагай веднага по 3-4 ленти варостоп и сипвай през ден по 0,5 литра сироп на кошер в сиропа е добре да сложиш стартовит, ако не са пълни с пити слагай по 1 восъчна основа за грдеж до пилото през 5 дена и гледй около гергиовден да сложиш магазините, за да ги негониш по баира.Това ти е за сега работа за по-натам, ще обясняваме пак.
-
неща да спориме а и станахме банални, всеки да си гледа пчелите както намери за добре.момчето каза че нищо не знае, според вас знае ли къде да слага лентите и как, как да подхранва и въобще не знае какво е и пило. а вие почнахте да го стягате за акациева паша. трябва преглед и след това всичко останало.
-
Рано е за магазини,ще охладите кошера.вечерите са студени.ако имате бъкани с пило,вадете и давайте на други по слаби.Лазаров знае какво говори
-
Аз като си ги взех първите 4 семейства имаше една изгубена майка ,при превоз е случват такива неща .После
купих три с кошерите и нямаше загуби ,винаги като вземеш семейства е хубаво да се види след няколко дена какво е положението пак .
-
ПЪРВИ СТЪПКИ
Привет на всички от един кандидат пчелар.
Реших за се занимавам с пчеларство, ще гледам пчелите в едно село близко до Монтана. Зимата изчетох доста материал и се ориентирах към ЛР системата, поръчах 10 кошера и 10 отводки.
Нямам никакъв опит с пчели, и няколко въпроса ми се въртят в момента.
Първо разпитах съседите в селото и по тяхна информация има само 2-3 пчелина с не много кошери, това дали е знак че района не е богат на паша?
Другото което ме притеснява е че нямам никакви изградени пити и когато взема отводките през Юни ще има ли градеж и колко пити ще трябва да изградя до зимата? И трето ще има ли проблем да иззимуват на нови пити, защото на всякъде пише, че е добре да зимуват на кафяви пити.
-
С голяма бройка си решил да се захванеш ,но нищо ще се справиш въпреки всичко ако ти е мерак.
Желателно е да вземеш отводките колкото е възможно
по - рано .Явно по - рано от юни не можеш да ги вземеш, но не се бой ще имат време да изградят по 5 рамки , че и повече , но това зависи от мн.фактори.
Съветът ми е да потърсиш помощ от опитен пчелар в региона.Не е нужно да откриваш топлата вода. wink;
-
Желание имам и то голямо, а бройката не е чак толкова голяма, 2ма приятели почнаха с по 30 кошера преди 2 години и за сега се справят доста добре, но аз нямам финанси за повече.
10 кошера по 200 лева са си 2000лв. а с стари кошерища не ми се занимава, даже имам 8 ДБ и стоят така в една стая. Дядо ми беше пчелар и трябваше да ги наследя, но не можа да се раздели с тях и ги взех след като умряха.
Като дете му помахах да ги гледа, но бях едно хамале и не научих нищо тогава :)
-
Колега, зависи какви семейства ще везмеш, отводки или развити семейства. Ако вземеш отводки през юни, ще трябва да ги доразвиеш докато изпълнят два корпуса и така да ги зазимиш. Мед не чакай от тях.
Ако вземеш развити семейства, направо слагай отгоре по един корпус с ВО и ако има паша, чакаш да ги изградят и напълят с мед.
Но все пак 10 семейства за начинаещ и то без опит, няма да ти е лесно.
Успех и поздравления за правилния избор относно избора на система кошери - ЛР.