За мен 8-те са си перфектни 50 бр. 1680кг и то само от слънчогледа надморска височина 230м.
Преглед за печат
Перфектни, перфектни, колко да са перфектни? У темата за Северозапада хората викат че извадили по две тенекета слънчак от кошер.
Jordanov, всеки си има предпочитания. Това че за един перфектния кошер е осмак, а перфектния добив е по тенеке от кошер (или от паша), съвсем не означава че имаме право да критикуваме избора му.
Виждал съм какви ли не пчелари - практикуващи със 8ДБ, 10ДБ,12ДБ, 10ЛР, лежаци, 10ДБ със даданова надставка за магазин, двусемейсни кошери..... И всичко това във един и същи пчеларски район. Ако попиташ всеки един от тези пчелари - неговия модел кошер е най-добрия и от него се вадят най-големи добиви. Срещу такива доводи е невъзможно да се спори.
Както казах по- горе, решил съм да направя 10 ДБ и ЛР, на пролет ако е рекъл господ ще ги заселя пък каквото сабя покаже.
Ха, Скутелатор, Баце, нали и аз това казвам ама с други думи. За виждането, аз съм виждал много по-малко от тебе, ама от информацията на колегата че в района му има само едната система кошери веднага си сложих едно наум. Па не вервам всите тез пчелари у туй село хептен никакъв опит да нямат и да не са мислили за тях си кой кошер е най-добър или да не са попрочитали някоя книжка или някой вестник или некое клипче у Тубето да не са гледали? Или па всичките да са пенсионери и, да не казвам думата дето ти я употребяваш, ама айде - старомодни?
Точно така е, освен ДБ, тук друга система не "вирее", просто, защото не е позната. Поне до преди 4-5 години беше така. Причините са много, но най-важната е, че пашата при нас не е много силна и не става за професионално пчеларство. За това 99% от пчеларите са любители с по 4-5 кошера, а за такъв брой и вадене на мед за собствена консумация няма никакво значение какви кошери ще се използват.
Еййй, къде ни забихте у трета глуха-моите са 60бр. и половината са с отделно дъно.Не насмогвам с инвентара иначе да са нацепени за разпалки тия с клиновете.Рамката е важна-кошера,дали е с наставка или цял-все тая
А сложихте ли вече магазините отдолу?
Не. Аз лично ще ги сложа след третирането срещу нозема и акара.