-
Сигурен съм, че е от Екостопа! Кошерите "бучаха" здраво привечер, а и времето при мен от два дена е 17-18 градуса. Носят много прашец и нектар, защото всичко е побеляло от цъфнали овошки. Вариантите са два, или в петък, като отида, няма да намера пчелите, или ще са преодолели смрадта на Екостопа и ще са се успокоили. Жалко за пилото, тъй като все още почти нямам търтеево!
Утре ще звънна на специалистите от Примавет, да чуя какво ще ме успят, а в петък ще оценявам пораженията.
sweating;
-
Пиши после да видим какво е станало
-
По принцип, след всяко третиране пчелите бучат, стават неспокойни и раздразнителни. Това е нормално. Все пак вкарваш някакъв различен за тях аромат в гнездото им. Особено ако е по силен и наситен.
-
Нещо напълно нормално при третиране с тимол. Пчелите че отдръпват от тимола за 2-3 дена, после концентрацията му намалява и всичко е Ок.
http://beekeeping.honeypaw.fi/Mite-control.php
В най-екстремните случаи пчелите канибализират част от пилото, майката може да преустанови временно яйцеснасянето, а всички яйца да бъдат изядени, пчелите да напуснат временно кошера и да застанат на грозд пред прелката и в най-екстремния от всички случаи - загуба на майката.
Това са странични ефекти наблюдавани при другите продукти на базата на тимол ( най-вече apiguard - гел от предозиране от пчеларя).
Безплатен обяд - няма.
-
Аз сложих на няколко кошера с акар тимол в марля на дъната преди месец (бях ги купил с много акар преди година )и хвърлиха доста кърлежи ,не съм забелязал проблем със семействата,а дори сега след 30 дена аромата на тимола продължава да се усеща в кошерите.
-
Ще се наложи да се извиня на Примавет, че ги набедих за проблема с Екостоп-а
Оказа се, че вината е изцяло моя! Мъртвите пчели и пило са от натравяне със сиропа, който им дадох. От пинтилък, че остана полу-твърда храна Апитом-Р, я ратворих/разварих/ 1:1 с вода и ги "подхраних". За резултата, писах преди 2 дни.
Както се казва по тъпите клипове - не правете това в къщи!
-
Защо пчелите са натровени от дадената по този начин храна? Някой във форума скоро беше писал, че като му останат питки ги прави на сироп и така ги дава. Какъв е проблемът при теб, че си разтворил питките на сироп?
-
Да имаше такава препоръка да не се разтваря във вода но не си спомням къде я четох - може би на сайта на производителя или пък на някоя от опаковките
-
И Аз като колегата Драгошинов
преди една седмица разтворих половин питка Апитом-Р и половин кило захар и им го дадох но незабелязах кофти ефект!!! П.С.Толкова Апитом-Р ми беше останал!
-
Какво отровно съединение би могло да се получи при разтваряне на питките и в резултат на какво?