Все трябва да има някой виновен. Обикновено не е бащата?
Преглед за печат
Точно така е, но наистина ще ядем ......нали? Трябва да се подготвим добре, че тези кекави семейства едва ли ще изкарат. Надявахме се на туй онуй, но накрая.....нищо. Семействата са слаби от към пчели и запаси. Предполагам, че вирусите ще са ги полазили също.
Да наистина в литературата са описани случай при които майките са започнали да осеменяват чак от 30 до 40 ден след раждането си.След този период трябва да бъдат сменени.И при двата случая в който смених майките изчаках първия път 28 дни,а втория 14 дни.Преди да придам последната (вече закупена) майка гледам в кошера заложен и един маточник . На какво яйце са го заложили след като в цялото гнездо нямаше никакво пило не знам,но аз го унищожих и придадох майката.Дали има някаква причина вътре в самото семейство ,която да ограничава майката да осеменява питите?Дали трябва стимулирам майката с подхранване макар ,че сега по време на пашата те не приемат сиропа който им давам?Дали старите пчели (анатомични търтовки ) който са останали в кошера и пречат ,унищожават яйцата и не я подхранват правилно ? Да прави сте, че може би съм избързал ,но стъпвайки на казаното в литературата и поведението на другите млади майки в пчелина ми предприех тези действия. Какво друго освен да чакам мога да направя ?Споделете вашите " за " и " против " тези мой притеснения.Благодаря.
От кога ги броиш тия 28 дни?
Както написах още в първия си пост “Появилатасе майка нямаше никакви външни забележкии аз изчаках да минат няколко дни (21 дни)след което проверих за прясно пило-такованямаше.Помислих си-лошо време не се еоплодила и изчаках още една седмица,резултатникакъв-пило няма нито нормално нитотъртиево"Сиреч от излюпването 21+7.
Сигурен съм в дните . Лошото е ,че нещата не се нормализират и при втората майка същия проблем ,но само че 14 дни след излюпване то ѝ .Затова закупих и придадох оплодена и заложих и две пити с преобладаващо запечатено пило.Защо не се получават нещата в това пчелно семейство и какво още може да се направи освен изчакването ? Да ли не виждам неща който са специфични за тази ситуация?