Ами цяла седмица беше лошо времето та затова
Преглед за печат
Ами цяла седмица беше лошо времето та затова
Да чакам ли или да им предам оплодени майки ,май втория вариант е за предпочитане .Колко време след излюпването ако майката не се оплоди може да стане търтовка
На единия кошер се появи пило.На другите два им дадох контролна с яйца , няма маточник.Днес ги отварям единия станал търтовка с по 4-5 яйца на килийка, другият и той не е заложил маточник , още няма яйца в килийките но и той е станал вероятно търтовка.Тези двата са изключително агресивни и като ги отворя целия кошер излиза и ме напада.Днес им сложих по още една пита с яйца.Ще ги мъча така, дано се оправят.За съжаление ми бяха най-силните кошери - по 2 магазина рапица и акация извадих от всеки.Мал шанс.
Marko отводките четири на брой ги правих на 06.05 майките са в кошерите ,само една е оплодена и осеменява .Другите три не, мисля да им придам оплодени майки само ,че незнам след толкова време без пило дали ще ги приемат ,да не отидат паричките зян
Тук трябва да се намесят старите кучета и да ти дадат компетентен съвет.Аз съм новобранец и моят случай е по-различен от твоя.При мен липват майки и пчелите са станали търтовки, а при теб има майка в кошера, макар и неоплодена.Предполагам че тя няма да позволи пчелите да започнат да снасят, но да не те излъжа :) .Чакай мнение от по-опитните от нас.
Да, много съм доволен, от 25 отводки 2 търтовки и 4 неоплодени към днешна дата, много ми харесаха майките дълги та дълги , на 03.06 бяха заложени маточниците значи 35тия ден а преди 4 дена почти нищо нямах оплодено. Имам и 5 основни семейства да се оплождат майките, но те са 10 дена след отводките.