-
За да има вкисване трябва да има ферментация ( каквато и да е тя),а за да има ферментация някой трябва да инвертира захарта . Това става по два начина, с киселини и с ензими. Пчелите вземайки сиропа вкарват в него ензими и като добавим малко лимонтузу още засилваме процеса на инвертиране. Слагането на лимонтузу помага на вкисването,а вкисващия се сироп е вреден за пелите.
-
Питах един доцент, инжинер по химия за лимонтузуту и влиянието му върху захарният сироп:
1. Променя Ph-то на средата
2. Може да играе ролята на консервант
3. Може да бъде катализатор на разпада на захарта(инвертиране) до монозахариди - фруктоза и глюкоза.
И всичко това зависи от количеството на лимонтузуто и още доста други фактори влияещи върху процесите.
-
Срещу вкисване на захарния сироп може да се използва тимол.
А това е статия да се подкиселява ли захарния сироп:http://www.pchelar-probvaisambg.com/...248_spisak.htm
-
сиропа е в саотношение 1;1 и е без лим.тоз.благодаряви за изчерпателния диалог
-
здравейте, разгледах мненията относно вкиснатия захарен сироп. Мен обаче ме интересува вкиснат сироп направен с мед. от
измиването на центрофугата и накисването на восъка сиропа го сипах за подхранване и след 2 дни установих, че е вкиснал,
вероятно е бил много рядък. изхвърлих го измих хранилката и си продължих със захарния 1:1. Въпроса ми е това ще навреди ли
на пчелите ако са взимали от вкиснатия
-
-
Що го изхвърли човече,щеше да имаш меден оцет след време,а такъв на пазара няма.
-
Аз го сипвам в джибрето да засила ракията!:bigsmile: