Повече от два входа нетрябва да има; долен и посредата на корпуса. Кудето има вход, срущу пита не се гради основа и не се слага мед. затова магазина трябва да е без вход. Аз съм за "студено" разположение на входа.
Преглед за печат
Повече от два входа нетрябва да има; долен и посредата на корпуса. Кудето има вход, срущу пита не се гради основа и не се слага мед. затова магазина трябва да е без вход. Аз съм за "студено" разположение на входа.
За съжаление със Средков съм говорил само веднъж и не взех телефон за контакт, и не знам къде и кога провежда лекциите си. Ще съм благодарен ако някой може да ме свърже с него по някакъв начин. Кошера, който той ми показа тогава беше със студено разположение на питите. При това решение (с дебели стени и вертикална рамка) не мисля, че е нужно да има и вариант с топло разположение, но ще се радвам ако мога да го обсъдя със Средков, а и имам към него предложения за чисто технологични подобрения по неговия кошер.
Идеята е входовете да се отварят до край само по време на силна паша, а през останалото време да се стесняват и да служат само за по-добра вентилация.
Владислав,
не знам в кој реон живееш, или к-де са ти пчелите.
вид на кошер се обикновене одрежда спорет ПАШНИТЕ УСЛОВИЈА.
каква е пашата такива кошери ште си вземеш и ште работиш.
дванаесто рамни кошери се скоро всјакаде избегават, заштото са много капацитивни.
на този кошер тук средната прелка, по мен е непотребна. но не знам, ти ште се мучиш;)
успех.
Колега има ли вече развитие с кошера?
Да - доразвих си идеята в посока комбинация между 24-рамкови украински лежаци за размножаване на пчели и 10-рамкови украински кошери за подвижно пчеларство. Основната ми цел е да произвеждам по две нови, здрави и силни семейства за година от всеки ILE-24 и да ги продавам в ILE-10, тъй като ходя на работа и няма да имам време да центрофужа стотици пити с мед искам да наблегна на производството на пчели.
-------------
Прикачен файл 2036
Какъв е пазара на отводки/малки пчелни семейства/ с обърната DB рамка?
Мое мнение по- добре да направиш, по няколко 12 и 10 рамкови кошера. Съответно по 14 и 12 рамкови магазина и да установиш при кои се развива най благоприятнио семейството. Мое мнение 12р ще по- подходящ с два магазина по 14р.
Неразработен, предвид предимствата на украинската рамка : )
Склонен съм да вярвам на това, което разказват за развитието на семействата в лежаците. Чудя се само, ако разцепвам семейството на две или три части, и да придавам роеви маточници дали ще ги приемат като са си в същия кошер?
Владиславе, навремето, още при първите ти включвания ти казах да си вземеш няколко даданчета от някой дядо и да си гледаш кефа. Остави топлата вода други да я търсят и бягай като дявол от тамян от мисълта че преди тебе не е имало по нашите земи хиляди и хиляди хора, които не са търсили, не са чели, не са разсъждавали и не са експериментирали. Някои от тях вече са на пределна възраст, други не са между нас. Моите пчели са в равнината на Централна северна България и за почти две десетилетия имам 2-3 зими по около 5 месеца, включително по близо месец температура под -10 градуса или до две седмици по -15 до -20 градуса. Семейства в стандартен стар ДБ без никакви екстри, реотани, датчици, изолации и иновации си зимуват безгрижно и напролет с малко помощ от наша милост хващат и ранна паша. И все си мисля, че при правилно подбрана технология и организация за производство на мед са необходими по малко човекочасове отколкото за производство на пчели.
Все пак - успех в разработката на новата пазарна ниша.
Здравей Йорданов,
както ме посъветва, така и сторих - купих си четири дадана, разцепих ги и ги направих 6 семейства (реших, че е по-добре да сформирам семейства, а не отводки). Направиха си новите майчици, заплодиха се и сега са шест звяра (прилагам снимка ; ). Обаче имам един проблем - не ми се ходи вече на работа всеки ден по осем часа да си пържа очичките пред гадния компютър. Искам да се занимавам само с пчели и с това да си изкарвам прехраната. Направих доста голям ресърч и доколкото разбрах от един 24-рамков лежак мога да произвеждам по две семейства (а не отводки) на година ако не им вземам меда. Предвид факта, че има сравнително голямо търсене за пчели реших, че е за предпочитане да произвеждам пчели, вместо мед.
Спрях се на украинската рамка, поради две причини:
1. Защото е по-добра и подсигурява по-лесен и щастлив живот на малките жилещи гадини;
2. Защото за нея тепърва ще има пазар, ако продавам пчелните семейства заедно с украински кошери.
Знам, че всички топли води вече са открити, но аз съм проектант по образование и душа, и подозирам че ще си разработвам нови варианти за кошери цял живот : )
Ето сегашните ми гадини.
Прикачен файл 2037
Ето ме и мен след като реших да ги нацелувам.. милите ; )
Прикачен файл 2038