-
Лично аз ХР в кошера ползвам само отглеждане на маточници. Майките много рядко се качват по горните корпуси, а тези които го правят, след настъпването на първата паша в над 90% от случаите слизат надолу, тъй като меда ги "натиска" и никога повече не се качват пак до края на годината. Майки които снасят безразборно по всички корпуси ( т.е. не поддържат плътно гнездо)/сремеж към пило в най-горния, не се толерират. Когато се случи такава майка, освен ако тя не притежава някакво ценно качество в изключителна степен, се премахва от по-нататъшна развъдна дейност.
-
Зависи в голяма степен от района на пчеларстване и особено при по слаба паша или променливо време ХР е незаменима.
-
И все пак колеги никой не отговори конкретно на въпроса ми.
-
Да оставиш майката и пилото на един фараров корпус, е малко за мен. Два е нормално и тогава решетка.
-
Ако я оставя на 2 корпуса няма ли да има доста пило което да иска доста работа от младите пчели все пак акацията е само няколко дена.
-
Ако я оставиш на 2 корпуса няма да има нужда да центрофужиш просто защото няма да имаш мед.
-
Радо,колегата работи с фарар.
-
И аз така мисля всичко вместо да работи извън кошера ще го прави вътре.
-
с един магазин пило ще извадиш мн мед ако има но за слънчогледа няма да имаш летяшта пчела
-
Кака няма да има лятяща пчела като до слънчогледа ще има 2 месеца смятам че дори и след една отводка на кошер пак ще има достатъчно количество пчели