Третирай, стеснявай на толкоз пити колкото пчели покриват, ако трябва нека в гнездото остане само пилото а прашеца и меда зад преградната, давай сироп 1 към 2 захар и вода, подобри вентилацията на кошера.
Преглед за печат
Третирай, стеснявай на толкоз пити колкото пчели покриват, ако трябва нека в гнездото остане само пилото а прашеца и меда зад преградната, давай сироп 1 към 2 захар и вода, подобри вентилацията на кошера.
Питите, на които има разпечатани какавиди, какви са - тъмни, светли, крайни, средни... или без значение?
Средни пити, това беше отвока на 4 кафяви и останалите са миналогодишни изградени на всичките забелязах по няколко разпечатани килийки а и доста изхвърлиха.
Интересно е, че всичко си вървеше добре подхранвах 3 пъти по 200 гр. сироп който за часове го вдигаше и преди 10тина дена беше излезнал пред прелката, аз си помислих първия момент че е нападение и притворих входа, после се загледах и видях че не го нападат а тези които влизат не са агресивни за разлика от пазачките и си помислих че е намерил отрова нали на всякъде се пръска. Но това продължи 10 дни след което започна кошера да изхвърля пило и спря да работи. Сипах му само на него сироп но не са го пипнали.
Изглежда нещо в кошера ги дразни ще ги наръся с пудра захар, може да не помогне, но поне няма да навреди.
Не се притеснявай, след няколко дни всичко ще си дойде на място.
Нещо по въпроса от старите вестници. "Добъръ пчеларъ", бр.9, 1932г.
Прикачен файл 1105
Прикачен файл 1106
Прикачен файл 1107
Предполагам съм ги объркал с нещо само дано не е някаква болест. Хубавото е че е само 1 при другите няма проблеми.
Днес му направих едно пречистване с пудра захар.
Сложих мрежесто дъно и го наръсих над питите до няколко часа се изчистиха.
Повече няма да му правя нищо, ако се оправи добре.
Прегледах го, вече няма никакво разпечатано пило, пчелите са се възстановили на 8 рамки и работи добре ще го бъде :)
Купих 5 отводки с работеща майка и запечатено пило.На третия ден пред единия кошер имаше изхвърлени ларви, другите бяха с увеличен брой пчели.Новобранец съм и се нуждая спешно от съвет.
Може да са ти малко пчелите и да не могат да топлят пилото.
Пчелите изхвърлят простуденото пило когато има такова.