300лв борка съм се цанил като махнеш 80лв 220лв то по-зле от пенсионер съм.Но пък съм си вдигнал себестойноста на меда
Преглед за печат
300лв борка съм се цанил като махнеш 80лв 220лв то по-зле от пенсионер съм.Но пък съм си вдигнал себестойноста на меда
Като тегля чертата излиза че на всеки лев приход трябва да махна 21 % разходи на обща база при добра година. Тук не вземам в предвид разхода за труд и парите които отделям за финансиране на малцинствата иначе отиват на 35% но за съжаление тази година е (-) и не е база за сравнение. И така както върви поговорката "Ден година храни " спокойно може да се префразира "Година храни три"
основи -0.8% рамки -0.4% лекарства -0.7% захар -12.0% гориво -3.6% други -3.3% -20.8%
Съмнявам се, че някой наистина може да каже за себестойноста на продукцията си? Ако съдя по себе си, се отказах да водя счетоводство на втората година. Тогава авера вика- Това не е бизнес, това е хоби! На следващата година се убедих. До тогава мислех, че от риболова, лова, и жените, няма по скъпо удоволствие! Но оказва се , с годините ме обсебват все по- скъпи хобита? Както е тръгнало, ще се превърна в хобит?!?!?
Постоянството е абсолютно задължително за всеки, решил да си изкарва прехраната с пчеларство. И това е така, защото в себестойността на меда голяма роля има и оня горе. Колкото и да се старае един земеделски производител (а пчеларите са такива), ако годината се случи лоша - суша, киша, болести и пазарна конюктура, то себестойността се мени силно и то в неблагоприятна посока. И наистина трябват данни поне 3-4-5 последователни години, за да е приблизително реална оценката.
Който се е захванал сериозно с пчеларство и държи да му излязат сметките накрая лесно може да си наеме кадърен счетоводител да му направи един одит за определен период от време и да види на къде вървят работите. Иначе другото си е чешене на езиците и упражнения по математика с много неизвестни....
Горното го написах напълно сериозно. И аз се напъвах от начало да установя себестойността на продукцията си но се оказа че е мисия невъзможна (или поне резултатите не отговарят на истината) и се отказах. А и кой го интересува каква ми е себестойността на меда.....
Стига ве, ти ме върна у първи клас... И за какво ти е тоя одит? Одит се прави от дипломиран експерт счетоводител-одитор и т.н. Иначе на тебе ще ти трябва счетоводител ако плащаш заплати, ако имаш документооборот с банки или някои държавни администрации или ако пък ако това се изисква по някой закон. Никой не може да ти направи по-добре сметката от самия тебе. Счетоводителят ще ти направи сметките както ти му ги поискаш и ще те затрупа с едни цифри и показатели дето ще ни питаш после у форума какво означават. Мани това ами ще ти докаже какъв огромен обем работа е свършил и ще му платиш едни пари, щото и там си имат разценки... Ама нищо де, те за това са учили , па и те хляб искат да ядат.
П.п. Хаха, дописвам. tsc, подробната и съвестно водена документация може да я създаде и кадърния счетоводител;)