Колега Ганев, абсолютно прав си за пореден път. И понеже и аз мисля като теб, затова се включвам късно по темата. За мен пчеларя няма работа по кошера през късната есен.
Преглед за печат
Колега Ганев, абсолютно прав си за пореден път. И понеже и аз мисля като теб, затова се включвам късно по темата. За мен пчеларя няма работа по кошера през късната есен.
Не съм съгласен. Всичките ми отводки бяха противороеви. Но тази година дори и самосмените, които решиха да правят три семейства се оказаха неуспешни. Много от майките не се оплодиха както трябва, а уж търтеи имаше в изобилие. Имах такива, които снасяха почти толкова търтеево пило, колкото работническо, както и такива, които въобще не пронесоха работническо.Освен това изпуснах един кошер да се изрои. Рояка стана силно семейство, докато кошера, от който излезе рояка стана търтовка Този проблем не беше само при мен. Правил съм много повече отводки и района ми много добре е понасял това. Проблем имаше и с тези семейства, които карам в планината на подвижно. Там също имах неуспешни самосмени. А основните ми семейства се справиха добре с подготовката за зимата.Цитат:
Първоначално публикувано от jordanov
Роенето/противороевите мерки е удобен момент пчелите да започнат "на чисто" .
Ефекта от редуцирането на всякакви неща, които може да са се натрупали с времето, скоро изпреварва първоначалното предимство от готовите рамки
Имам няколко въпроса за Апиинверт.
-Може ли да се използва за късно есенно запасяващо подхранване, като инвертирания сироп? Имам едно пчелно семейство с много малки медови запаси и се чудя как да го подхранвам по това време.
-Обичайните пчеларски храни(питки) са от 0.5 до 1 кг. А тези са по 2.5кг. Това не е ли прекалено голяма разфасовка за една питка(порция)?
- В сайта за тези храни препоръчват те да се съхраняват при температура над 15 градуса. Това условие е трудно изпълнимо при зимното хранене. Какво и става на храната при по-ниски температури?
Дистрибуторите на тези храни се намират в Пловдив и В.Търново. Основният вносител е в София, но не продава на дребно. Ако някой пчелар от София има интерес от покупка на храни на Апифонда, можем да си разделим разходите за покупката им от Пловдив.
Запасите от мед се проверяват доста по-рано и ако е необходимо,на семейството се дават от резервните пити с мед.Цитат:
Първоначално публикувано от valaz
Колегата valaz не работи с лежаци и съм убеден, че няма да се съобрази с този наставнически съвет.
Koгато питах колеги как да сложа толкова голямо количество храна под формата на питка ми отговориха много точно и ясно; под формата на куб над рамките с помоща на допълнителен корпус.Използвай парче старо одяло да го увиеш т.е да не бяга топлината през зимата и така ще имаш необходимата температура понеже е точно над кълбото. Бих ти препоръчал да не се занимаваш с купешки храни, а да си направиш собствена такава от пудра захар-мед и да я сложиш януари месец.Цитат:
Успех!
Апиинверт си е инвертиран сироп. Лично аз обаче имам резерви към даването на каквито и да било сиропи, разпечатани медове и др. под. по това време на годината. Мисля, че малко или много, пчелите се износват от такива хранения. Според мен, най-добре му измисли на това семейство някакви пити със запечатан мед, за да изкара поне до януари без подхранване.Цитат:
Аз спазвам инструкцията и го съхранявам при температура над 15°C. Не съм пробвал, но като знам какво съдържа, мисля че няма да му стане нищо и при малко по-ниска температура. Може би има някаква опасност да се образуват кристали? Само че Апиинверт е със завишено съдържание на фруктоза, не съдържа неразтворими частици, полени и др., и затова със сигурност би кристализирал по-трудно от домашно приготвения инвертиран сироп и от който и да е вид натурален мед.Цитат:
Домашно приготвения инвертиран сироп трудно кристализира. Миналата есен ми останаха 3 хранилки в едно сандъче. затрупал съм го и съм го забравил. Онзи ден го отворих и сиропа си беше все така както го оставих миналата есен. Освен това и не вкисва. Не мисля че пчелите се износват при пренасянето му в питите. В крайна сметка те не го преработват а само го принасят. Не знам как стоят нещата с апиинверта, но при домашния няма проблем. Вече няколко години го ползвам при зазимяване на проблемни семейства и до сега не съм имал проблем. Миналата година имах по скоро проблем с кристализирал мед при тези семейства, които не се наложи да дозапасявам, а при проблемните този проблем не съществуваше.
При преработката на нектара или сиропа пчелите непрекъснато изпаряват излишната вода и при сгъстяването му те многократно го местят от килийка в килийка, като често изпускат капки от гушките навън и отново ги засмукват. Колкото повече е водното съдържание, толкова по-често пчелите пренасят нектара (сиропа) в гушките си и толкова повече ферменти добавят. (A. Malaiu, “Sporirea producţiei de miere”, 1976 г.)
Според мен, разликата е в това, че инвертираният сироп е с голяма гъстота и се пренася еднократно. Затова и пчелите се износват по-малко.
Пък и защо в такъв случай разпечатването на пити с мед е стимулиращо подхранване? Какво отключва това, щом само го пренасят? Не схващам логиката.