Рапицата е тръгнала, кестените и те скоро ще покажат цвят....и като се оправи времето - пчелите ще се чудят какъв мед да ни предложат :bigsmile:
Преглед за печат
Рапицата е тръгнала, кестените и те скоро ще покажат цвят....и като се оправи времето - пчелите ще се чудят какъв мед да ни предложат :bigsmile:
Хич няма да се чудят, всичко живо отива на рапица. Много я обичат пущината. При мен само майките и по пет-шест келяви търтейчета остават да пазят къщята.
Миналата година рапицата беше на почти 3 км разстояние от пчелина. На 500 м от кошерите има много кестени....За пръв път моите питомки събраха мед от кестен :) Вярно - беше съвсем леко смесен с рапица, която се утаи на дъното в бурканите, но това не развали качеството. А най-важното - не ги подлуди и не им остана време да мислят за глупости :)
Това е около мен,висока около 30-35см,не мисля че в рамките на следващата седмица ще видя жълто море,а и по-добре да могат семействата да наберат още малко сили.Днес въпреки почти ураганния вятър,пчелите от всички кошери(без един два слабички) упорито носеха прашец.Горките гледам ги как захождат по 3-4 пъти към кошера и прелките и вятъра ги отнася.
http://store.picbg.net/thumb/19/1F/51d1456fe51f191f.jpg
Днес забелязах рапицата, която е между "Керос" и сметището, че е започнала да жълтее. До седмица ще е готова. Кестените до 2 седмици и те ще са пуснали цветчета. Люляците в града вече имат цвят. Сливите вече прецъфтяха, но където и да погледне човек, се виждат мнооого други нацъфтели растения :)
Май ще слагам прашецо уловителите.
Няколко от семействата (ДБ10) бяха на това дередже:
Прикачен файл 4015
Прикачен файл 4016
Прикачен файл 4017
Прикачен файл 4018
+ още две рамки крайни със стар мед и две с пило като третата снимка.
Само тези в реанимацията не успяват да вземат 200-400мл сироп за 2-3 дни. След седмица слагам магазините на "готовите". А на отличниците и по-рано.
А, той купона почна. Не ги ли пробва без ръкавици? Моите твърде хрисими, със зор закачих две жила, колкото да си покрия антивирусната програма.
П.п. Абе колеги рапичари, как сте с агресията тоз сезон?
Вчера погледнах моите. Носеха доста от същия цвят прашец. От рапица ли е или от овошките? Иначе си бяха от спокойни, преспокойни.