Това, че в форума няма активни потребители от вашия район не означава че няма пчелари там.
Преглед за печат
Това, че в форума няма активни потребители от вашия район не означава че няма пчелари там.
Много добре знам че има,само че е време да се научим да споделяме.Живи и здрави от всички региони...
Колко "дядовци" ползват компютри?!? Има ли някаква статистика за средната възраст на активните потребители във форума? Щом искаш да ти споделят, явно трябва да намериш къде са им пчеларските сбирки, или пък тръгвай от село на село с едно диктофонче да събираш мнения, и без друго не ти "тежи" писането, ти ще ги споделяш...
;-)
При мен времето е почти всеки ден мъгливо,само 2-3 дена беше хубаво и пчелите излизаха,но прашец при мен все още няма .
При мен изядоха по една питка,а утре мисля да сложа втора такава(по 1 кг на пчелно семейство)
Имат пило само най-силните пчелни семейства !
Колега Искрен,имаш предвид на всяка манджа мерудия:).Няма как да поискам коментари от хора които не са влизали във форума.Възрастта няма значение,важен е опита.Сборник разкази на пчелари би бил много ценен,ако се прецака нета,та идеята ти хич не е лоша.:)
Днес отворих всичките, които бяха с по-малко запаси. Нищо притеснително, на някои им сложих за всеки случай по още една рамка с мед. Тези, които си бяха с много мед са си в перфектно състояние. До края на февруари няма за какво да се притесняват. Нито един кошер, от които отворих не беше на кълбо, все едно е началото на март, а сме средата на януари. Към 11 бях там и пчелите си летяха. Гледам кокичетата са пред цъфтеж, ако се задържи така топло може и прашец да вземат да носят. В по-силните имаше и пило колкото длан.
Ще се видим в началото на март с първото подхранване за ранно развитие, че имам голям блок с рапица.
И при мен първа паша е рапица , обаче с тази суша се съмнявам, че тази година само ще даваме , без да вземаме.Дано Началника прати дъждец , че лошо ни се пише.Като гледам и житата жълтеят.(Търновско)
При мен нещата са следните-засега няма жертви,храна има,носят прашец от минзухари,леска и великденче(да не повярваш).Подмор няма.Както писа и друг колега обаче 3 кошера са в долните корпуси и са решили там да си гледат пилото.Храна има предостатъчно,но питите в горните са ползвани за пило само веднъж и след това ги запълниха с мед.Крайните изобщо не са имали пило.Сложих им питки(на втори корпус) и ще изчакам времето за да реша какво да правя.Мога да ротирам.Ако някой иска да даде съвет да заповяда.Както се казва "класическа грешка на новобранец" - трябваше средните пити на горния корпус да са наполовина пълни за да се качи майката да осеменява.
Както предполагах вчера, носят и прашец. Днес по обяд изпече и в пчелина стана като през март-април. За десетина минути поседях пред един кошер и поне 8-9 пчели донесоха прашец. Жълто-оранжев, предполагам от глухарче и кокиче, а една донесе и червен, незнайно за мен от какво е. Замислих се дали да не изкарам магазините :laughing:
Не знам до какво ще доведе това ама ми се струва ненормално.
Прикачен файл 646
Прикачен файл 647
Прикачен файл 648
https://www.youtube.com/watch?v=KKOT...ature=youtu.be
Червен прашец дава великденчето.Цвета му е много красив керемиденочервен,като на булка гъба.