Цитат:
Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
Споко Приятелю, ще стане пчелар от теб. Хъс имаш голям, практика ти трябва.
Иначе когато настаниш рояк в нов кошер, трябва да му сложиш пито с открито пило, за да се задържи рояка, да не избяга. Макар, че аз имам два рояка прибрани и не съм слагал нищо, само рамки с основи. Изграждат ги за отрицателно време.
братле тогава да отворя утре кошерите и да изнамеря една пита с ппило????? не вярвам да ги смутя кои знае колко, и да наруша работата на семеиствата. ако искате вярваите аз тези пчели ги сънувам. като стана първо при тях ходя, я после се мия, оправям за бачкане и закусвам. на обедната почивка съм при тях. а вечер след работа прекарвам не по малко от 2 часа при тях. просто седя и ги наблюдавам. същевременно с това чета много литература, подариха ми едни другари около 50-60 броя на сп. пчеларство. броевете са от 75 до 84 има и няколко от 60-те. отделно с тях книгата на л. радоев и няколко пчеларски енциклопедии и други книжки и весници.отделно от това всички тук а и самия форум сте краино изчерпателни. винаги когато се срещна с пчелар, гледам да говориме на тема пчели.така че попивам информация яко. и хъса ми е голям. а това с пилото колега дето каза още утре ще поправя грешката.
Цитат:
yuri
Модератор
Модератор
Местожителство: София
МнениеПуснато на: Нед Май 29, 2011 10:26 pm Заглавие: Отговорете с цитат
Гилане, успокой се бе човек. Ще си докараш някой инфаркт или инсулт с тези нерви. Млад човек си, не бива така.
Ако всичко което изписа до тук е вярно, съм сигурен, че роя не е от твоите кошери.
Щом ти си го хванал, още повече у вас, значи вече е твой и никой не може да има претенции за него.
Ако си работи нормално в новия кошер, няма нужда да му слагаш нова пита с пило. Само основи.
Провери кошера от който се съмняваш, че е роя след седмица и ако видиш открито пило (най-вече яйца и новоизлюпени ларви) значи на 1000% роя не е от твоите кошери. То и след 3 дни може да търсиш яйца, но не знам дали ще ги различиш. Има ли, ще черпиш.
Това, че през живота си не си виждал рой не бива да те учудва. Да не би да си се интересувал до сега.
колега нямам съмнение от кои кошер е роя. и двата са на едно дередже без почти никаква разлика. а именно много силни.в магазина има много пчели а плодника е пълен с пчела. при положение че правих прегледа по време на летеж. кои знае колко са били в въздуха и по акациите.колкото до рояка, ако се окаже че не е мои ще разпитам хората наоколо около мен и ако имат роило се семеиство ще им го дам.аз съм честен човек и не са хубави тези неща.утре може моя рояк да излезе в дървото на стареца отсреща.и съм сигурен че няма да го хване а ще ме викне да го прибере. жалкото е че от пчеларите тук в селото само тои е читав и ЧОВЕК.днес като погледнах привечер рояка бяха на 50 процента изградили основата, и бяга изградили 2 малки далака колкото кутии от цигари.далаците бяха на покривната дъска над плодника. далаците ги изрязах.и оставих една рамка която е само обтелена че нямах основи. а преди 2 часа дядо ми ми донесе 2 основи, така че утре ще ги сложа при рояка. а и без това трябва да слагам и по 1 основа в другите 2 кошера дето извадих по една пита от тях.