-
При липса на търтиево пило,акара се размножава в работничиските килийки,тоест женският акар снася 1-2 яйца от които се развиват акарчета и се хранят с ларвата и какавидата.От там се раждат пчели с деформации.Това се сещам че съм чел някъде.Така че най добре строителната рамка целогодишно в кошера.Разпечатвайки търтиевото пило много добре може да се прецени има ли нужда от третиране и каква е степента на опаразитяване.Аз тази година не съм забелязал нито едно акарче нито в търтиевото пило нито по пчелите,въпреки това ще третирам еднократно чрез напръскване с оксалова киселина след няколко дена.
-
Аз вече правя тест с пудра захар за опаразитяване на наколко кошера преди и след третиране и препорачвам на по-неопитните колеги да го правят.
Скоро един млад колега ми се похвали че ги третитал с някакъв химикал и преброил 10-тина паднали акара и беше решил че това са всички.Миналата зима от 3 му остана едо семейство.
-
Да махам ли плочките на екостопа?
Четох, че след 45тия ден спират да действат и мисля да ги махна пролетта, нали няма да има проблем за пчелите.
Минаха 50 дена от поставянето им, но сега са си заклеили добре между двата корпуса и не искам да ги ръчкам.
-
Колега,времето в момента позволява да работим спокойно с пчелите.Само внимавай да не се нападнат.По принцип всякакви ленти и други не е желателно да се оставят зимата в кошера.За заклейването няма проблем.При тия 20 градусови жеги пчелите ще се оправят. ivootur предлага много хубав метод с оксалова киселина.Само ако може да даде малко повече информация.
-
Днес попаднах на това лекарство. Пише, че е изцяло БИО. Някой има ли представа дали е ефикасно?
http://gordyan.wordpress.com/2013/03...D%D1%82%D0%B8/
-
Ефикасно е. Използвал съм го пролетта, след късно третиране /декември/ с ОК.
-
Освен, че е много ефективно е и много ароматно, прави пчелите по-спокойни. След като се поставят в кошерите, започва да се носи приятен блоков аромат в района. Всичко каквото пише в рекламата за тези ленти е вярно. Препоръчвам.
-
А от къде могат да се купят не видях,аз ли нещо не съм догледал...
-
Тел за контакт: 0894 29 27 57
Тел за контакт: 0877 89 95 13
E-mail: gordyan@abv.bg
Коректен търговец и пресни продукти.
-
Благодаря за информацията, сигурно на пролет ще третирам с него. drinks;