-
Разделих го кошера......до някъде .Първите 3 пити преместих в чисто нов кошер сложих им и 2 празни пити,в стария кошер успях да сложа 2 празни пити.След това нещата станаха сложни и се отказах.Жилеха ме през шапката на булото след 3 ужилвания по главата реших че ми стига.След половин час се върнах да довърша но ме нападнаха още на 5 метра от кошера .Успях да подхраня със сироп новото семейство и ги оставих.Мисля сутринта да отворя само горния вход и да се надявам на късмет.Поради лошото време май цялото семейство си беше вкъщи а кошера и без това си е агресивен и резултата е 7 ужилвания по ръцете и 3 по челото. Пийнах 30 мл. алкохол и сега ближа рани.Зажалост май единственото положително нещо което се случи е че вече съм сигурен че не съм алергичен.
-
Трябвало е предната вечер да им сипеш една хранилка сироп, да похапнат добре. Сега времето е лошо и не могат да отидат на паша и ти като си им взел меда.....затова са те погнали.
-
Е щом не е хубаво времето като за тебе, що бързаш!? В "новото " семейство има ли яйца? Летяща пчела? По-добрият вариант, според мен, е старата майка да я изкараш при отводката. При първи удобен момент огледай нещата как са и подсилвай с млади пчели.
-
Избързах защото така ми казаха в пчеларския магазин.Не очаквах че ще ме хапят през екипировката...имам було комбинация с блузон.За яйца и майка за мене е невъзможно да проверя питите са пълни от двете страни с пчели плътно покритие дори и по дървенията.Като вдигах питите отдолу висяха още няколко см пчели.Количеството пчела което прехвърлих е може би колкото двете отводки които купих миналата година взети заедно
-
Не знам кога да им отворя прелката.Мисля че летящата пчела ще се върне в стария кошер.Другото нещо което ме изненада е че доста пчели ме бяха налазили ,къщата ми е на 30м от кошерите и когато тръгнах да се пребирам осъзнах че по мене има много пчели които нямах представа как да махна.
-
Тея пчели дето се лепят по дрехите са повечето млади....падат от питата и се захващат и пълзят. Рядко жилят. Споко. Ако е много агресивен кошера първо смени майката, после прави отводки.....
П.П. Прелката я отвори.....летящите такаи така ще се върнат.....
-
Аз да я намеря пущината много пчела е .Ще трябва да чакам като понамалеят пчелите
-
В лошо време,кошер не се отваря.Затова са проявили по-голяма агресия.За да не те хапят по главата слагай шапка с периферия и тогава обличай "костюма"...
-
На единият ми кошери пчелите не искат да се качват и да градът магазините рамки .Какво да направя да ги кача във магазина ?
-
Късмета на начинаещия умирам от кеф.След вчерашните премеждия от яд отидох да кося овошките .Около обяд баща ми се обади че на едно дърво виснал рояк.Звънях на кой ли не но едно святсно момче с 6 кошера се отзова и ми помогна да хвана първия си рояк.Първо момчето ми прегледа вчерашната отводка и се оказа че някак си съм успял да преместя в новия кошер 1 пита с мед и прашец и 2 пити с прясно пило та нещата е могло и да се получат.Въпреки отводката днес при първото хубаво време е излетял и рояка . Напръскахме отводката с ракия и към нея добавихме и рояка с млада майка.Интересното беше че в сандъчето вкарахме половината пчели а другата половина се закачиха на по високо та се наложи и клонче да режем.Сега новият ми кошер е под дървото с около 5 рамки пчели.Довечера като се по успокоят ще ги преместя на постоянното ми място.