Да, така е, стига лабораториите да бяха Ванга. Не, че нещо против тях, но преди две години мой познат, при тотална загуба на 160 семейства, му "откриха" малко от това, малко от онова. В крайна сметка нищо конкретно. Писал съм някъде за това.
Преглед за печат
С лабораторен анализ го играх вече филма / Вълчовски май беше/ - ялова работа. Ако нямах пълен комплект пчеларски инвентар за 150 кошера, щях да зарежа работата. Засега смятам бавно да възстановявам до трийсетина броя с минимум разходи, когато - тогава.
Не е отравяне. Заболяване е.
Тази година и аз имах същия проблем.
Отначало 2семейства, а после се оказаха 4.
Проблема го забелязах още есента. Пчелите се давеха в хранилките.
Имах заселена тръвна. През август забелязах, че пчелите са много дребни. Започнах да ги храня, но при всяко хранене намирах много подмор на дъното. Това още август и септември, и семейството загина още есента - септ. или окт. , не помня точно.
Зимата падна сняг. За първи път виждах умрели печели в-у снега. Не бяха много, но ги имаше.
За първи път имах много подмор на дъното. Досега не съм чистил подмор. Колкото и подмор да падне, при затопляне пчелите успяват да го изчистят. Сега се налагаше аз да го чистя.
В крайна сметка повечето семейства се закрепиха. Загубих само 4, които изглеждаха като твоите. Други две бяха разграбени есента и още 6 нападнати от мишки и съсели.
Пчелари около мен също се оплакват от висока смъртност. Те и друг път са се оплаквали, но на мен за първи път ми се случва.
За мен това е абсурдно, болно семейство да излезне силно от зимата (съдя по подмора) и да умре за дни средата на Април. Не че е невъзможно, но ми е трудно да го повярвам. При мен вече 10 години пчелите се давят в хранилките, но силните семейства ги чистят веднага и не се виждат, това не е заболяване.
Пчеларството е краста! Успяват упоритите и прагматичните. Ти да не мислиш, че и ние не сме имали щети? Имали сме и не веднъж, нооо - човек, се учи най добре от грешките, които е допускал, анализирайки и грешките на другите. Както се казва - всяко зло, за добро. Проблема е в програмите, които бълват безхаберни пчелари и такива, които лежат на тая кълка - като умират пчелите, държавата ще ни компенсира. Или пък - "искай и ти бре, 'що не искаш". За кой ли път ще го напиша - до като се дават пари в пчеларството бадева, пчели ще умират, но не от препарати, а от....
Пробвай с анализ на случилото се.
Силно действаща отрова. Всички летящи пчели са отишли на само едно място. Отнесли са добива в кошера и всички пчели са имали досег с нея. Вероятност да се случи това . Малка. Ако отровата е силна много пчели няма да стигнат до кошера. Подмора ще е малък като количество. Ще има и пчели не достигнали до отровата.Кърмачките, майката нямат директен досег с нектара и прашеца донасяни от вън.
Бавно действаща отрова. Повече отровени пчели но и подмор пред кошера. Преди да умрат последните пчели ще са чистили подмора в кошера.
Отравяне от човек директно в кошера със силна отрова. Ще има купчина от цялото население на кошера на дъното. Същото като унищожаване на болно семейство или осарник със сяра.