Е ти си го ударил съвсем мързеливата. Рискуваш майката.
Преглед за печат
Е ти си го ударил съвсем мързеливата. Рискуваш майката.
Този номер го правих няколко пъти тази година и наблюдавах какво се случва.
Работничките на майката правят мини кълбо, колкото голям орех върху нея и така я пазят от евентуално нападение от другите. Кълбенцето е толкова стегнато, че не успявам да го разтуря, бутайки го с клечка. На следващият ден майката спокойно се разхожда и снася. Само в един случай кълбенцето стоя и на следващият ден, но майката също си е жива и здрава.
п.п. Става въпрос за обединяване на две помощни семейства, едното с майка, а другото осиротено!
Нали това написах и аз, че действах по инерция без да мисля и рискувам майката. Юни прирадох така 20-30 майки и сега като вадих меда видях, че всички са приети. От 41 кошера само 1 без майка (от 2015г.) не от придадените. Обаче в оплодните сандъци вече 6 майки изчезват, оплодят се работят 1 месец и изчезват (сигурно умират).
Майката е приета, ще взема да пробвам с оса следващия път да видя дали приемат всичко:)
Майките на Дони, вече на 3 години в момента имат по 10 рами с пило повече от младите ми майки. Мислех тази година да ги подменя, но те си работят перфектно а и пчелите нямат никакво намерение да ги сменят.
Ако си производител на пило, това е супер. Дай инфо семействата с тия майки какъв доход са ти донесли, съпоставено със семействата с други майки, за целия период. Оттам сметни и рентабилността - какво си вложил и какво получил и дай инфо.
Не водя статистика за това няма как точно да кажа, но за 2015 дадоха над 10кг. повече добив . Стига да не е лоша годината веднага си връщаш инвестицията. Тази година вобще не мога да хвана края защото обединавах много и не стартираха при равни условия.
Аз съм доволен, хубаво зимуват, лесно се работи с тях понеже работят цяла година на 2 корпуса.