Не бъди толкова сигурен, жилав живот имат и не се дават лесно, от опит.
Преглед за печат
Не бъди толкова сигурен, жилав живот имат и не се дават лесно, от опит.
колега споделям опита който имам с етера като експериментирам от 2 месеца с него,имам успех с търтовка и направих над 20 сборни отводки с него,ползвам за изпарител дамска превръзка напоена с 30-40мл. етер,всички входове се затварят плътно ако има мрежесто дъно също трябва да бъде затворено добре опояването трае около 10мин,но трябва да се следят пчелите,трябва да станат трудно подвижни но не и да се опояват до пълно безсъзнание,защото се получава малък подмор,ако те интересува още някоя подробност, питай.
Градски, не е ли множко 10 мин.?
Покриваш ли с нещо (найлон примерно) корпуса като сложиш превръзката?
Аз имам успех с 10-15 мл етер на тампони за триене на грим. Покривам с найлон и след минутка се като вкаменени.
Ха, оживяха припадналите. Тая заран припкат по рамките. Майката още не са я освободили, преди малко надникнах. Упоих още три търтовки, но по-внимателно този път. Надигам леко капака с хранилката и пъхам накрайника на етерния спрей в процепа. Пръскам около 4 секунди и пускам капака. Преди това съм затворил прелката и мрежестото дъно. След 2-3 минути повечето са неподвижни или вече са паднали на дъното. Това на два корпуса ЛР. Махам капака да се проветри, слагам клетка с майка между две рамки и отварям дъното. Прелката я оставям затворена, докато се свестят, за да не влизат крадци през неохранявания вход. Не съм махал търтеевото пило, всичко оставих така, както си е. Подмор има всеки път, но не е много - трийсетина пчели. Сега ще чакам да видя тези дни какво ще стане. Тая работа ще трябва да се прави късно вечер, за да се упоят повечето пчели. През деня има много пчели навън, връщат се и се трупат на затворената прелка. Ако им отворя, заедно с тях чака и глутница крадци от съседните кошери.
Още инфо за етера. Потвърдиха се опасенията ми от кражба. Понеже семействата се свестяват бавно от упойката, в това време входа им е незащитен. Едната търтовка следобяда я натиснаха, докато се усетя, затворих и входа, ама не би. Трупат се там и чакат купчина пчели крадци. На стъмване не издържах и я обединих с едно от семействата, сложих я отгоре върху надупчен вестник и ги понапръсках с етер и двете семейства. За резултата в събота.
Здравейте, упояването с етера върши работа с търтовките ,пробвано е преди месец на 5 кошера ,но задължително се слага 1-2 пити люпещо се пило
за да има млади пчели и да се възстанови биологичната цялост на семейството по бързо.