Аз до сега не съм виждал молец в моя пита в която не е гледано пило. Иначе съм страшно доволен от комините. Това е останало към момента, вчера не ги сложив всичките защото някой нямаха нужда. Преди да тръгна на морето ще ги наредя.
Преглед за печат
Преди препинателен знак НИКОГА не се слага интервал, а след препинателен знак ВИНАГИ се слага интервал. Така е не само във Българската, но и в Руската литература, а и във всички останали латинско-пишещи езици и литератури. Не е необходимо човек да го знае това, защото ако наистина много чете, би трябвало подсъзнателно това елементарно правило да се е набило в главата му.
ПС: Нека тези "уж полезни" спам мнения на тема правопис да останат ден-два във форума, а после някой модератор да ги замете под килима, защото там им е мястото.
Интервал (шпация) се поставя винаги пред тире, "", (), []. Тирето се отделя винаги от двете страни. Останалите двойни знаци се използват така, както съм написал в първото изречението. Моля ерудитите да отварят и по някой правописен речник (и не само).
Написаното от мене се отнася за следните препинателни знаци:
точка (.), запетая (,), въпросителна (?), удивителна (!), многоточие (…), точка и запетая (;) и двоеточие (:).
Те се слагат веднага след текста и след тях винаги има интервал или нов ред.
За останалите препинателни знаци интервала трябва да се слага пред тях:
кавички („…”) и скоби – главно кръгли скоби (), но има и квадратни ([ ]), ({ }) и ъглести (< >).
Тиретата са по-специални - в зависимост от контеста може както да има, така и да няма интервали от двете им страни. Вижте как оформих предишното изречение - в него ги има и двата случая.
Справка:
Препинателни знаци: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F...B0%D1%86%D0%B8
Пунктуация: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F...86%D0%B8%D1%8F
На когото му е сложно да запомни всички правила, просто трябва да чете малко повече книжки, и правилата сами ще влязат в неговата глава. Всъщност тази дискусия се разрази именно защото Гогол твърди, че е чел много книги, а 100-те грешки в написаното от него показват, че не е чел нищо. Перфектен правопис и в същото време 100% грешки при употреба на препинателните знаци - наистина странна комбинация, освен ако не е направена нарочно.
Това е форум за пчеларство , а вие сте го обърнали на БФ .
Какво сте се захванали с Гогол или Валко ?
А , колко други трябва да критикуваме?
Моля Матеев , на всички да промени имената на български език .
Моето е Петър Иванов .
Не можем от всички да искаме перфектен правопис, а и това е невъзможно. Всеки греши повече или по-малко - важното е да се разбира какво е написано. В случая с Гогол обаче аз просто не можах да изчета целия текст до края, защото ми се налагаше да го сричам като първолаче. Още на втория ред се отказах и така и не разбрах какво е искал да напише.
Не го обвинявам, но и не мога да му изчитам постингите му до края. Нека да не ми се сърди .....
Вече май всички спамят барабар с модератори и администратори! Време е да си припомните името на темата, а и на форума!