-
Значи за да си произведат пчелите в тази отводка качествена майка, то трябва Да се има предвид следното. Първо добре е да се направи отводката само с пити запечатано пило и да се сложи прясно осеменена пита. Ако има и друго открито пило, то пчелите ще заложат маточник на няколкодневна ларва, което не е добре.
-
Отводка от няколко рамки трудно ще направи качествена майка.
-
Калине ще си направиш отвотка , като извадиш 2 пити със запечатено пило с пчелите, 1 пита с личинки с пчелите и една пита с мед.Слагаш на рамките половин питка с прашец от сръбските и подхранваш през 2 дена със 0,5л. захарен сироп.Ако няма рапица в раиона ти, за предпочитане е да направиш отводката след прецъфтяване на ябълката.Аз така съм си правил много от отводките и до есента се развиват до 7-8 рамки , а на следващата година вадя от тях мед.
-
Тия маточници ще умрат от глад.
-
Nic59 пробвал ли си този метод та твърдиш, че майката не е сполучлива, аз поне така съм направил много отводки, когато не съм имал маточници от самосмяна или роеви и смея да твърдя ,че майките са много добри и смятам да си произвеждам така майки отколкото да давам по 18 лв за майки които въобще не се знае как са направени и колко са качествени.
-
Не съм правил майки по този начин. Отводка на няколко рамки не в състояние нито да обеспечи достатъчно кърмачки, Нито температурен режим, нито възпитание, нито семейството е узряло като структора .....поредните какви да е майки.
-
не защитавам майкопроизводителите но около 60% оттяхните са качествени а ти по тоя начин да не мислиш че си вдигнал процента?но чуството че сам си ги произвел е друго в пчеларството няма 100% сигорност
-
Не че няма да искарат някакви маики но ще са мърши, особенно април. Всеки може да си произведе маики но ни трябват качествени а не какви да е.Калине към края на април началото на маи отдели маиката с 2 рамки пило и рамка мед и ги сложи на друго място.В оригиналния кошер ще остане повечето пило ларви и яица достатъчно летяща и млада пчела и запаси от мед и прашец а това са добри условия да се получи по-добра маика па макар и спасителна. Това е моя безплатен съвет.
-
Ако искате ранни качествени майки има два варианта:
(1)Да ползвате майка от предходната година, зазимена в нуклеус. Така дори ще имате по-широк поглед върху качествата й.
(2) Да си си купите готова от страна с по-топъл климат.
(Гърция и Кипър, например. Член са на ЕС - няма проблем на митницата. Климатът позволява най-рано средата-края на Март вече да има оплодени майки престояли в нуклеуса минимум един месец)
Знам че това не ви харесва, но така стоят нещата.
Ранни майки трябват всяка година. Помислете за това от предходната, а не - в последния момент.
-
Танаси и твоя метод става, но при него губиш първата главна паша (акациевата) от основния кошер, дефакто губиш един магазин с мед, а по моя метод си ловиш всички паши и си правиш отводка и въобще майката не е мърша.Направете по една отводка с колегата Nic 59 за експеримент и тогава ще коментираме.
Колеги вие от къде знаете какви са майките на майкопроизводителите, дали са роеви , свищеви или от самосмяна и дали майчиния кошер е имал достатъчно пчели ,мед и прашец за производство на качествени майки и те ги правят на комвер и много ги интерсува каква майка ще ти продадът, за тях е важно да си вземат парите.