-
То колеги аз казах, че на вас разчитам, вие кажете как виждате, кой трябва да ни представлява пред МЗХ. За да се издейства каквито и да било трохи, трябва да има някой който да ги поиска по подходящия начин. Въпросът е ясен и трябва да намери своето решение. Вие трябва да определите по какъв начин и какви да са критериите. Аз имам мнение по въпроса, но ще предложа това, което вие прецените за най-добро. До тук всичко се движи малко в сферата на фантастиката, нека да се предлагат неща, които са реални и могат да се случат в един краткосрочен план. Пак повтарям Въпроса е много важен и за се надявам да се получи ползотворна дискусия и да се достигне да някакъв разумен консенсус.
-
Може би, ако се изредят тук реалните възможности (а не хипотетичните) и се изброят техните плюсове и минуси ще се получи обсъждане. А то сега всеки говори от някакви общи свои виждания...
-
http://www.youtube.com/watch?v=awCudS3HBzA Колеги отрасъла е изправен пред бездната, има вероятност някакви измекяри да ни хвърлят в бездната със малоумщината да изнесем пчелините от населените места.90 процента от малките и средни пчелини са по населени места, накарат ли ни да махнем кошерите си, те ни обричат на смърт едва ли не...какво ще правим с тази малоумщина?Давайте мнения и съвети да отреагираме докато е време, защото колеги ВРЕМЕ НЯМА....
-
То предложения е лесно да се дават, обаче нещо дискусия не се получава последно време на страниците на форума, и как да се получи като за някой колеги най-големият успех - "победата на века" ще бъде запазването на правото на отглеждане на пчелни семейства в населените места, дане би някоя "умна глава" да реши да ги изрита. Да важен проблем е това, но не е единственият. В предходни постове съм споменавал някой някой проблеми и създадени едва ли не изкуствено трудности поради чиновническа некадърност съчетана с безхаберие от страна на пчеларсите "вождове". Текущият 7 годишен програмен период измина, а къде бяха тия ръководители - заети да си редят усвоуването на някой лев за себе си?!? Вземете Мярка 121 - Модернизиране на селските стопанства, от ПРСР - за да бъде допустим за участие по нея някой пчелар(да си купи някоя по читава центруфуга или каквото и да е там), то той трябва да обработва 1хектар(10 декара) земеделска земя или 0,5хектара(5 декара) трайни насъждения - за чий "чеп" са му на пчеларя да ги обработва(само за да покрие входящите критерии на въпросната програма) и да си откланява времето и вниманието си от основното си занимание. Същото изискване го имаше и за птицевъдите, но те си издействаха то да отпадне преди повече от 2 години. Постовете въпроса пред МЗХ и ДФЗ, поне за напред да коригират тази "малоумна" бариера пред пчеларите, да отпадне за следващият програмен период. Защото когато се появи някаква публична дискусия - то представителите на МЗХ не пропускат да споменат че пчеларите "могат да се възползват от еди си коя и еди си коя мярка от ПРСР" - ама лекичко пропускат нито да поменат, нито да коригират тази несправедливост.
От това което се случва в обществото едно е ясно - каквото и да се поискапединственият начин да се постигне е с масови протести(задължително шумни), блокиране на магистрали и обсада на министерства - вижте какво се случи с животновъдите, колкото и да са не единни(имат толкова много организации), и в крайна сметка договориха си въпросните 70%. Така че да искаме, да искаме - примерно €30 субсидия пък ако дадат 15-20 лева деминимис, пак ще е нещо...
Колкото до опрашителната дейност - бих се включил, има толкова много неястоти още в самата идея, че трябва надълго и нашироко да се обсъжда за да се доизчисти като някакво предложение за пред работна група или министерство.
-
Малко по-назад в темата съм изразил някакви възможности, в началото на темата съм прикачил линк към предложенията. Ако повече колеги изразят мнение по това какви текстове ги притесняват и да дадат конкретно предложение ще е добре. Много ме притеснява факта, че тук нещата се получават по начин сходен на този, по който се водят дебатите в работната група. Много се говори но основно за неща, които нямат нищо общо с темата. Както от мен се изисква, така и аз ви моля да се прецизират нещата. примерно :"Конкретния текст е лош да се промени така и така' След това други колеги да кажат мнението си. Това имам предвид под дискусия. Сега извинете ме, но аз също имам дар слово и мога да опиша всички проблеми на дълго и на широко и изводи мога да обоснова, но в конкретиката на решенията да си замълча. А целта на дискусията е точно това. Точно и конкретно да се каже това да това не. За целта е необходимо само да се прочете закона. И към него съм дал линк. Утре пак ще има брожения, че никой не защитавал интересите ни. Ама извинявайте дайте да определим какви са нашите интереси. Това със субсидиите няма как да влезне в закона. Най малкото защото е в противоречие с нормативната уредба на ЕС. Ей сега ни питат кой да ни представлява и пак никой не ще да даде конкретно мнение. Много приказки бяха изприказвани, но решение така и не се получи. Ако до утре не изпратя предложение, то тогава ще трябва да се избира между предложенията на сега съществуващото статукво.
-
г-н Бонев, аз закона не само че съм го чел многократно, знам основнити неща, но и съм си го принтирал заезно с вашите предложения за промени и съм ги сравнил текст по текст. Вашите предложения са добри. Дадох конкретно предложение за представителността на пчеларските организации да става на база брой реални пчелни семействе и това в съчетание с еветнуално задължетелно членство - би имало най-малкото представителност. Също така и да се намери способ да бъдат обхванати всички пчелни семейства с регистрация във ВетИС на БАБХ, защото прочетох предложения във форума вет. лекарите да ходят и да проверяват всички пчелни семейства, независимо дали са регистрирани или не. И как ще ги изнамират те като не фигурират в техните регистри(да се върнем към шеговитото предложение за хеликоптерите - като при НАП ;-) )?!?
А относно предложението за реален брой пчелни семейства колегите веднага го преформулираха на бройка "кошери" - оказа се и празни и т.н.т..?!? - и скочиха срещу монополи и какво ли още не...
Друго: да защитим правото на съществуване и животна пчелите в населените места!
....с две думи - оправия няма, субсидия няма да ни дадат, но деминимисът е друго, защо поне за него да не се борим, и защо да не може да залегне в закона - примерно едни 20-30 милиона лева на година за пчеларството(за пчеларите)?!? Едва ли това ще е в разрез с "обожаствяваните" изисквания на ЕС. За всяко второ нещо управляващите ни се оправдават с ЕС, ЕС тово, ЕС онова, пък дали то е изискване, препоръка или незнам си какво - само ни плашат с евентуални санкции от ЕС като едно време децата с Баба Яга и Торбалан...
-
Здравей,
Относно представителната власт имам следното предложение:
Да се представяме от браншова организация обхващаща всички национално представени съюзи.Като всеки съюз е регистриран по закона за сдруженията с не стопанска цел и ИМА КЛОНОВЕ НАЙ-МАЛКО В 10 ОБЛАСТНИ ГРАДА КОЙТО СЪЩО СА РЕГИСТРИРАНИ ПО ЗАКОНА ЗА СДРУЖЕНИЯТА С НЕ СТОПАНСКА ЦЕЛ И ИМАТ НЕ ПО-МАЛКО ОТ 20 ЧЛЕНА.
-
Относно отстоянията смятам ,че е редно да се запази старото положение на действащия в момента закон.Не смятам,че нещо съществено се е променило в живота на пчелите или урбанизацията на територията на страната което обуславя нуждата от разширяване на периметъра без присъствието на пчели и изграждането на пчелини.
-
Пропуснах да напиша относно членовете на клоновете,че член може да бъде всеки пчелар ЗП и в общото събрание може да упражни само един глас,независимо от броя на фирмите с който участва в общото събрание.Какво имам предвид:
В случаите когато едно лице е ФЗП и отделно може да има регистрирани фирми на негово име или участие в тях да гласува само веднъж това с цел да не могат да се манипулират резултатите от съответното гласуване.
-
Колеги, ясно като бял ден е, че няма да стигнем до едно мнение и решение на проблемите. Все някой ще ни пречи, някой ще ни лъже, някой ще ни използва и захвърли в трета глуха. За жалост е точно така. Тая утопична организация, която чакаме да ни ОПРАВИ няма да се появи. Ами сега! Няма време! Да си го кажем право има едни лидери (дето нещем да ги видим) и това е. Ако сложим нещата на кантара и преглътнем горчилката (усещането за безпомощност), все има кой да изберем да ни води.
Г-н Бонев, за мен вие като участник в работната група и законотворец изглеждате нашия човек. Макар и да не ви познавам лично съм готов да заложа на вас. Уважението, с което се ползвате във форума е достатъчно добра причина всички да го поискат от вас.
Дайте да видим коя пчеларска организация върши нещо напоследък. Много от вас ще ме усвиркат обаче това е. БПС на Михайлов организира протеста пред министерството. Самия Михайлов ходи по телевизии и радия и назовава проблеми в пчеларството. Може и да е невъзможно да получим субсидията, която иска но все пак иска човечеца.
Айде решавайте. Всеки да си каже. Трябва да е някой. КОЙ???