3 отводки(търтовки) по 6 пити ги сложих в един 2ву корпусен кошер без да ги пръскам с нищо, върху корпусите мрежа и клетката с майката. Исках само да усещат феромоните но да нямат контакт с нея. След 24 часа пуснах майката и я приеха като тяхна.
Преглед за печат
Питам, защото мисля стратегия за действие с едно семейсто, което беше в роево. Направих първоначално една отводка с майката. След това се наложи да направя още едно разделяне, като отделих в едно фибранено сандъче 5 рамки с пчели. Част от тях се върнаха в основното семейство, което до момента все още няма оплодена майка, докато пчелите във фибраненото сандъче(намира се до другото семейство) вече имат оплодена и работеща майка, но пък там пчелите покриват горе долу 2 рамки. Та ако и този уикенд при прегледа няма работеща майка в основното семейство ще се наложи да ги обединя, за да не стане търтовка основното, което е горе долу цял корпус с пчели.
До момента мислех директно да ги обединя с вестник между двата корпуса, като преди това ги напръскам с нещо за уеднаквяване на миризмите, но сега може да им сложа за едно денонощие мрежа между двата корпуса, но без да отделям оплодената майка да е сама в клетка, защото това ще ме затрудни, а да си стои с пчелите, както са в момента. В основното семейсто дори и да има неоплодена майка да се надяваме, че ще я убият като усетят феромоните на оплодената.
От моите опити съм стигнал до заключение, че тървовка се оправя лесно със стара майка. Не знам дали е така, но съм пробвал няколко пъти и винаги се е получавало. Тази година стигнах до заключението, че при пчеларството няма 100% успешна практика, всичко е сбор от много неизвестни, като най важното е времето. Миналата година спирах ровото с налитане от раз, тази година докато не тръгна паша нищо не работеше. Но от 31 в роево допуснах само 1 стара майка да рой, за сметка на това 5 отводки роиха, но по тях не съм работил понеже не съм очаквал такова нещо.
Делфи, вестникът е по-добрия вариант, спестяваш си махането на мрежата и създаваш на двете семейства обща работа. Но не стана ясно - старото семейство с какво е било последно - майка, маточници, пило? Много е вероятно да си има вече и то млада майка и ако си стигнал до там, редно е по някакъв начин да оползотвориш труда на пчелите по отглеждането й. Една бърза проба с прясно пило ще покаже как е хавата /ако при прегледа няма яйца де/. Мисля и че трябва да направиш някакво преразпределение на наличните пчели.
На 24 Май направих разделянето, като не съм търсил майка, а в сандъчето прехвърлих от друг кошер еднодневни яйца, а в основното семейство оставих един маточник, който беше пред излюпване по моя преценка. Е, оказа се, че в сандъчето съм прехвълил майка, която миналия уикенд се оказа, че се е оплодила и работи, видях я - много добре изглеждаше. В основното семейство обаче мисналия уикенд нямаше работеща майка - този уикенд ще видим какво ще е положението. Може да му дам и още една седмица шанс, ако има майка да се оплоди и заработи и чак след това да го обединявам. Проба с контролна пита с яйца не ми се иска да правя. За изравняването на количеството пчели си прав - ще го имам предвид.
Аз правя така. Слагам вестник м/у двата корпуса, 2-3 дупки с върха на ножката и над вестника една глава лук нарязана на дребно. След няколко часа изхвърлят лука през входа. Почнат ли да изнасят лук работа е станала вече. Ако имам време след ден-два махам каквото е останало от вестника. Лука ми се вижда лесно и безвредно.
В началото и аз използвах вестник, ракия, лук и други работи за оедняквяване на миризмите, но вече не ползвам нищо. Повечето пъти направо обединявам, никакви проблеми. А ако преценя че може да има прблем съм си направил мрежи подобни на ханеманова с които се работи с голяма лекота слага се и се маха за секунда. Така работя аз с моите пчели, колеги казват че при тях не става.
А ако не ти се уеднакваява миризмата или с мрежа взимаш от над 3 кошера пчели майката под в карцер 24 часа биеш един два шута на кошера да се ошашават и немаш грижи (при търтовки от незаплодени майки действа поне при мен)
Те т`ва е положението в Видин. Това е най-слабия от 4 четирите семейства който ползвам за материал и отглеждане. От тях са дръпнати две отводки. Кошера не е отварян за последните 5-6 дена. Снимката е от трети корпус. До преди седмица майките бяха ограничени само в първи корпус. Където да бръкнеш в него всичко е пълно, а където не е - тече. От останалите - два са започнали да запечатват. Ако пашата продължи така за още 7-8 дена от тези семейства ще се дръпне по около 40 кг средно, до момента!!! Сега цъфтят аморфата, липата, каталпата и ливадата.
Прикачен файл 6881