Колеги, бихте ли ми казали в кой корпус е майката от по горния ми пост? Благодаря предварително!
Преглед за печат
Колеги, бихте ли ми казали в кой корпус е майката от по горния ми пост? Благодаря предварително!
Ееее голяма базикня си обаче :D :D :D . Този 28-ми ми грабна окото ,браво,красавец.
Според мен е във втори корпус.Цитат:
Първоначално публикувано от ivandespotov
3 ти и 4-ти са със незапечатан мед, 5-ти е със запечатан мед, а майката е във втори корпус.
Семейството върви надолу, меда затиска майката да слиза в по-долните корпуси.
Красота, 5 корпуса - едномайчино.
Да попитам само ,гледам всевъзможни сложнотии по прехвърлянето от ДБ в ЛР.Та какво ще стане ако , съм си заплюл два коша ДБ да прехвърля в ЛР и напролет , в ДБ започна по времето когато ми градят основи да , слагам в ДБ кош вместо ДБ рамки с основи , ЛР рамки с основи , изграждат ги майката ги осеменява , и така п в правилния момент , при наличие на цъфтеж , направя , директно прехвърляне , на рамките от ДБ кош в ЛР.Рамките ЛР които ще са изградени и осеменени и със пило , евентуално във ДБ прехварля във Рутовия , и добавя още някоя основа.
Как ви зувчи идеята?
Кириле, с тези запетайки на някой нито ще им прозвучи ,нито идея ще схванат.Колкото до моето мнение,дано да ти градят ,защото ако не смогнат ще режеш пити при прехвърлянето.А колкото до сложнотиите, при мен ги нямаша drinks;Цитат:
Първоначално публикувано от Kiril8305
Както иска да им звучи , тебе да не ти дреме.Цитат:
Първоначално публикувано от Лалов
За градежа , вече авера прехвърли по този описан начин тази пролет два кошера от ДБ в ЛР - получи се.
Нека дано и при тебе да стане , а при мен к'во да кажа ,в началото на април от 64ДБ за няколко дена в 50 ЛР,рязане и прехвърляне-яко.
Кириле, да може така имам един ДБ сандък който е вече със ЛР рамки и чакам да дойдат ЛР копрусите за да ги прехвърля от единиа съндък в другия. Както и да го направиш, си е непрекъснато ровене в кошера и ощетяване на пчелите от към прашец, сироп и понякога пило. Аз опитах всички начини, без този с подрязването. Най-добре е когато почне градежа, да сложиш ЛР корпус с 2 изградени ЛР рамки + 8 основи върху дъното. Слагаш майката там с ХР. Отгоре слагаш ДБ плодника подрязан или цял, или пък ЛР корпус със 7см наставка както ти е удобно стига да е отгоре върху празния корпус.
Така при мен за 2-3 седмици се прехвърлиха на корпуса и освободиха горния от пило. За съжаление с ДБ питите изхвърлих около 4-5 кг сироп и доста прашец но имат време да си го набавят. След като махнеш ДБ рамките слагаш още един корпус и си официално с тунинг.
Аз предлагам на колегите още един начин, който е описан тук - във форума:
II. ЧАСТИЧНО ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ПЧЕЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА
Такова прехвърляне се прави, когато искаме да напълним един 8-рамков МК кошер, да вземем продукцията и да направим отводка. Частичното прехвърляне се прави през МАРТ, като първоначално се прави силно стеснение на семейството. Целта е семейството да стане на 4 рамки с пило “от дъска до дъска”. Разширява се с восъчни основи до 12 рамки ЛР. В МК кошер, поставен до ДБ се прехвърлят 8 бр. рамки и веднага се поставя магазин. Майката също се прехвърля в МК кошер. Стария кошер (ДБ) се премества на 2 м. встрани и 2 м. назад. Поставя се зрял маточник или оплодена майка и се прави отводка. Този кошер се разширява до 12 рамки чрез градеж на восъчни основи ЛР и след като се развие, се заселва още един 8-рамков МК кошер. Така от един 12-рамков ДБ се правят 2 бр. 8-рамкови МК кошер и 1 бр. отводка ДБ.
Кириле , на конкретен въпрос -конкретен отговор . Преди години съм го правил с експериментална цел след като го бях чел по вестниците - на ЛР рамката с ВО отдолу кова с габъри /нямах телбод / някакво парче плат , един вид престилка за да не градят далак и я слагам между ДБ питите в ДБ плодника . Когато реша че му е дошло времето / изградена пита , осеменена , запечатана или люпещо се пило / , вадя , махам престилката и прехвърлям в ЛР . За няколко кошера става много по - чисто отколкото с рязане , нямаш никаква хамалогия и не ти трябва помощник. Пък и с лозарска ножица съм рязал , както даваха акъл у вестника , при това без помощник , мани - мани blush; , туй не е работа ти казвам . Иначе метода дето последно го писа Advanced и други колеги преди това при твойте сандъци няма как да стане , освен ако не прехвърлиш предварително ДБ питите в ЛР корпус с 7 см надставка и после караш както е написано . И това съм го правил и си става без проблем . Ама не се отказвай от ДБ .