За съжаление, така се получава, ако е силно много семейството и бездейства.
Преглед за печат
За съжаление, така се получава, ако е силно много семейството и бездейства.
Моите са силни но въпреки дъжда не си мислят глупости.Имат достатъчно обем,работа и ....,но олапаха всичкия мед от магазините.За всеки случай пак им дръпнах по една рамка пило и така всичките ми таз годишни отводки с априлски майки се нуждаят от магазини.Цитат:
Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
Наборе, меда от магазините дето са го опапкали, на първата паша ще ти го върнат двойно и тройно. Другото си го знаеш wink; . И при мен времето е хубаво drinks;
В магазините имаше по 4-5 рамки мед от овошки.Сега само пчели.От акацията нищо не събраха.Гроздето и то е наполовина дано пчелите саберат 2-3 баки мед та да има за медовина drinks;Цитат:
Първоначално публикувано от jordanov
Здравейте колеги. Днес поне за мен попаднах на странен случай бях закупил 7 семейства преди месец. Преместих ги в нови кошери както си му е реда. Един от тези кошери отварям го днес и гледам в магазина 5 маточника на една рамка викам си оп ще се рой едва ли не но в магазина няма мед да кажеш че са го напълнили и няма къде. Отварям го доло пчелите са на 10 рамки до тук нищо странно но не видях нито една килиика пило а пчели както споменах по горе са до крайната рамка и си трупат нектар доло. Според мен самосмяна но..... чак пъ да няма нищо снесено малко странно ми се вижда да не кажа невероятно а като го прехвърлях в въпросния нов кошер си имаше доста пило!
Според мен единственото логично обяснение е, че майката е дала фира при преместването.Цитат:
Първоначално публикувано от ianev
Не е логично при положение че има месец от тогава.
Ако няма пило, то не виждам друга причина освен майката да е умряла.Цитат:
Първоначално публикувано от ianev
добре искам голяма помощ защото такова нещо неми се е случвало ... отварям днеска кошера от който преди време направих отводка и бях унищожил всички маточници днес отварям и гледам поне 11 маточника само от 1 страна на рамката а от др та 1 и само на 1 пита бяха маточниците какво може да означава това дали съм наранил майката при преглед или какво ... бях сложил 2 восъчни основи за градеж почти ниищо не са направили а има и 1 2 пити без мед сложих едната по средата на кошера там където бяха маточниците какво трябва да направя ? .. и как да ги накарам да ми носят мед защото колеги пчелари вадят вече за 2 ри път а аз немога даже и плодника да им запълня
Не си прекратил роевото настроение, това е проблема, затова не градят и не носят нектар.