Освен всичко по-горе изброено от колегите, е необходимо да се добави и майстора, който трябва да разкрои правилно материала.
Преглед за печат
Освен всичко по-горе изброено от колегите, е необходимо да се добави и майстора, който трябва да разкрои правилно материала.
Поради факта, че нямам щрайхмус и не всички повърхности от които си правя кошерите могат да се загладят преди сглобяване и боядисване, за хоби пчеларите мога да дам един съвет, който аз съм си приложил.
Купих си ето този ексцентрикова шлайф машина - http://electron.bg/bosch-gex-1251-p-235866.html
Малка удобна за работа с една ръка, сваля бързо материал и най-важното пести боя след като се шлайфа:) Може да се използва за много други неща освен кошери. Сигурен съм, че който ползва екцентриков шлайф знае предимствата му много добре.
Щтрайхмуса е необходим за калибриране на детайлите, а не за шлифоване.
знам аз за какво е необходим, но като ги калиброва и дава глаткост. За корпусите ги давам на дърводелец да ми ги мине на щрайхмус, но за дъната и капаците не се старая толкова - тук ми идва идеално помоща на това мъниче да заглади където има груби повърхности.
Ето това е съществена подробност, която си пропуснал и незнаещите ще се подведът.
Апропо, абрихта, също заглажда материала и то равномерно (едностранно)
Ами не съм си играл да ги смятам колко са като кубик. Аз ги купих готови калибрирани и после 3 дена съм смятал кой с кой размер да съчетая, за да не се губи. Останаха ми парчета, които се събират в малко кашонче. Сега имам друга идея и бих си спестил малко материал ама минала работа.
Аз пък реших да експериментирам с нещо друго - корпуси от 12 мм МДФ. Купих си подложка 2800 / 2070 и от нея излязоха детайли за 11 бр. 8р ЛР тъй като съм решил всичките си отводки тази година да настаня в "осмаци" / планитам 15 бр /. Смятам да заложа повече на акрилатните бои за защита отвън.През другата седмица като започна да сглобявам ще пусна и снимки а пък живот и здраве като презимуват ще мога да дам и отзиви. Дотук сметката възлиза на 29 лв.
Където заклейват пчелите по кантовете няма ли да ти се рони като опитваш да повдигаш корпуса?
Малко ме притеснява този точно момент и затова мисля да поставям външни налъжни лайстни в горния край , които да стоят на около 5 мм от первазите на следващия корпус и в така образувалия се улей да пъхам рамкоповдигача като лост - ще видим , експериментално е всичко
Ако не ме лъже паметта, Димитър Бонев преди време беше споделял резултат от експеримента с МДФ.