Важно е и каква е силата (активността) ензима. Аз съм виждал Инвертааза с по-малка сила от тази, която купувате от софийската фирма. От нея 5 гр. няма да стигнат.
Преглед за печат
Имам нова информация по въпроса с направата на захарен сироп в отношение 7:3 (70%-ен разтвор). Не става въпрос за инвертирането му, а за простото разтваряне на захар. Оказа се, че при стайна температура захарта НЕ МОЖЕ ДА СЕ РАЗТВОРИ. Дори и след 24 часово бъркане на разтвора, той си остава МЪТЕН с неразтворени кристалчета захар в него.
Досега си мислех, че температурата е необходима за инвертазата, за да може ензима да инвертира по-бързо. Оказа се обаче, че без достатъчно висока температура захарта също не иска да се разтваря на 100%. Единственият начин сиропа да стане е той да се нагрее поне до 40-45 градуса. Това обаче е голям проблем, защото загряването на водата в казана до тази температура със собствения му нагревател отнема 10-12 часа. Ако искаме да става бързо, нуждаем се от някаква голяма мощност, и най-лесния и евтин начин за това е нагряването да става с ГАЗОВА ГОРЕЛКА (КОТЛОН).
Груби сметки за мощността на нагревателя и времето за нагряване могат да се направят, ако се знае че всеки 1 kWh енергия вдига температурата на 1 тон вода с около 1 градус. В моята рецепта за разтварянето на 3 чувала захар (150кг) са необходими 64 литра вода. Тази вода трябва да се загрее почти до 100 градуса, за да може после като се смеси със захар с температура около 15-20 градуса да се получи окончателен разтвор с температура около 45 градуса. Тоест трябва да повишим температурата на 64 литра вода с около 80 градуса. Ако се използва 16 kW газов котлон, то необходимото време ще е 0.064 * 80 / 16 = 0.3 часа или 20 минути. С пълнене, преливане и т.н. времето става половин час и после бъркане още половин час и така времето за направа на 1 варка се свежда до 1 час.
Аз питах при 30 градуса за колко време ще стане готов инвентирания сироп...
Не се ли досещаш че никой не знае, защото никой не е пробвал при такава ниска температура. Освен това какво означава "ще стане" ???????????? За да разбереш дали е станал, ще трябва да направиш дълга серия от експерименти, и накрая на всеки експеримент да ходиш и да даваш сироп за изследване в някоя лаборатория, за да видиш каква част от захарта се е инвертирала. Ами доколкото знам, никой освен мене не е правил подобна глупост, защото тя струва няколко хиляди лева. Аз я направих тази есен (направих серия експерименти със изследвания) и си уточних моята технология как трябва да изглежда, но това е при температури 40-50 градуса.
Та въпроса ти е безсмислен, защото е близко до ума, че НИКОЙ НЕ ЗНАЕ отговора. Не го знаят дори и тези, които произвеждат инвертазата, защото дори и те не са правили подобни изследвания. Има си някаква графика за времето на действие на инвертазата, но тя е за температури над 30 градуса.
Аз си топля водата точно същото количество около 60 литра за всяко подхранване с нагреватели. Единия е 2 кв. другия 1 кв., и двата се пускат в бидона и за около 15 минути водата е пред завиране. Само да са здрави щепселите и контактите, че вече съм разтапял няколко. Казвам го защото в сравнение с 16 кв. котлон е доста по-ефективно като разход на ток.
А защо питаш?Слагай някакво количество и ще разбереш.С мед на 38гр.е 10-15дни.С инвертаза на 50гр.24ч.при непрекъснато въртене 40-60 оборота.
Точно заради голямата мощност аз предпочетох да е с газов котлон. Иначе не всяка една инсталация може да издържи на такива електрически мощности, особенно по селата, където жиците по стълбовете са тънки и напрежението "кляка" при големи консумирани мощности.
Като цена също газта е по-евтина от тока. Най-евтино е с дърва, но процеса по отдаване на енергия е трудно контролируем. Затова и избрах газ - евтино, бързо и лесно контролируемо.
Ползвам газова горелка за нагряване на водата. След като се загре до около 80 градуса я спирам и добавям захарта с бъркане. Преди наливането на разтвора в машината температурата му е около 40 градуса, а на водната риза 50-55 /толкова колкото е настроен/. Така до заграването на сиропа до нужната температура остават 10-15 градуса. И на мен ми прави впчатление, че температурата играе голяма роля за пълното разтваряне и избистряне на сиропа. А това става най-добре при температтура от поне 50 градуса.
Колега Матеев ти си бил голям мозък, що не вземеш да направиш една дисертация на тема инвентиран сироп... бре, и от къде знаеш , че никой не знае.. ха-ха-ха...
Колега прочети тази тема бавно от началото до края и много неща ще ти се изяснят. Темата пак е за инвертирания сироп, но там са истинските данни.
http://pchelari.com/forum/showthread...5507#post45507