Всъщност ризичките създават "изолацията" в питата,освен восъка.Все пак е интересно дали дебелината варира според примесите или не е от такова значение за пчелите.
Преглед за печат
Всъщност ризичките създават "изолацията" в питата,освен восъка.Все пак е интересно дали дебелината варира според примесите или не е от такова значение за пчелите.
Веднъж бях поставил в хранилката восъчни разпечатки с мед. След време, като отворих хранилката установих, че меда го нямаше, а от восъка пчелите бяха направили интересни формички. Бях ги снимал, но не мога да намеря снимката. Мисълта ми е, че пчелите умеят да преработват стария восък, когато пожелаят.
Колеги ,днес видях основи на Пчела 2010-Горна Оряховица.Такива жълти основи не съм виждал .Ами те кат Великденски козунак -жълти.:bigsmile:
Някой вземал ли е скоро ? Какво ви е мнението? Някоя нова технология ли? Иначе аз съм вземал тяхни и нямам забележки.
Цветът на тези основи винаги е бил такъв. От три години работя с тях и пчелите ги приемат много добре. Преди това работех с тежките восъчни основи на Петко Пенчев, но 2012 год. много развали качеството и пчелите трудно ги градяха. От тогава се ориентирах към производството на "Пчела 2010"- Горна Оряховица.
Колега Атанасов,аз съм доволен засега от пчела 2010.Тази година купих и един кашон на Апиакта Ловеч,ами с тях можеш направо да си остъклиш прозорците - толкова прозрачни и лъскави и изключително чупливи.Предполагам,че чупливостта им се дължи на дебелината,която мисля,че е под минималната.Във всеки случай няма да повторя същата грешка.Отделно от това,миризмата им е силна и странна.
Сигурно хората са намерили добър восък. Няма лошо, нека да правят добри основи.
Сериозно, цвета пчелите не ги интересува. Ако във восъка има много "добавки", то или ще ги изградят бавно, или ще ги гризат, или ще си пуснат пити до основата(2 пити и между тях основа, или пита и основа на една рамка).
Разпознават основата като чуждо тяло и вземат едно от горните решения или комбинация.
Кажи сега, какъв цвят го искаш. Само да не небесно кафяво.:laughing: Всичко може да се докара във восъка, но пчелата като каже, че не го харесва и всичко приключва.
Малко прашец и мед ако има във восъка и цвета му веднага се променя. Дори да е бял, то няма да излезе същото като мине през топлината.
http://s13.postimg.org/yantv93qb/CAM00707.jpg
Тази година още не съм вземал и няма как да ги сравня.Не знам ,миналата година ,като взимах не ми се видяха толкова жълти.Абе жълти ,кото жълтък.:bigsmile: Нямам претенции за цвета ама като знам ,какви бяха още при тато ,тези са прекалено "хубави".
От 2 години взимам точно от тези основи,хубаво жълто,леко ароматизирани,добри са градят ги по добре от другите на пазара.Но миналото лято бях събрал доста изрезки от тези основи,хоп в една тенекия нова,чиста,САМО изрезките малко вода и на газовия котлон.Резултата беше калъп кафяв восък?А сега от какво си промени толкова цвета тоз продукт?
Колега, вземи си едно парче чист восък от разпечатки с дебелината на основа и като си купуваш основите ги сравнявай.
Този кафяв восък от снимката ако го видиш на живо ще кажеш, че е жълт. Аз го гледам и немога да кажа, че е кафяв. По-скоро жълт-тъмно жълт.
Дебелината на восъка лъже окото много, защото прозира.
Жълтия восък на снимката е направо бял(с лек жълт оттенък) и по ръбовете прозира, а е 100% пчелен восък.
Другото което лъже окото е светлината. Пример: Как се вижда пътя с халогенна крушка и как се вижда с ксенон 4300К, 5000К, 6000К, 8000К.
Има добавки за гланц на восък и за матиране на восък и дай боже да не ги използват.
Има едни специалисти по восъка и ние ги отглеждаме, тяхната дума е последна.
От пет години ползвам Горнооряховските основи.Оценка Отлично!