Защо ?
не вярвам да е 12 р. и ти да имаш 12 рамки пило
спокоино махаш 2 бр . останалото пускаш в 10р
Преглед за печат
Защо ?
не вярвам да е 12 р. и ти да имаш 12 рамки пило
спокоино махаш 2 бр . останалото пускаш в 10р
Георги точно така го направи,както го мислиш .Виж разликата между 2 магазинни плюс разстоянието между тях и плодниковата рамка и я измери ! На плодниковата заковаваш с кабърчета една лента отдолу твърд плат (брезент напр.) с размер колкото е разликата и си готов !
Здравейте, искам да ви питам има 3-4 плодникови рамки който са пълни със мед,не са пипани от пчелите .Днес си взех едно валяче за разпечатване и ще ги разпечатя .Въпроса ми е да ги разпечатя всичките или една по една ?
Плодника ми е 31см. а магазина 17см. разлика между магазинните е 1см. проблема е между плодниковите 4см. (не се бях сетил сега ги мерих).
Идеята за плодниковата заковаваш с кабърчета една лента отдолу твърд плат (брезент напр.) с размер колкото е разликата и си готов е добра мислех за по сложно (летва приготвена с необходимите размери продупчена и с 2 видии на място да я монтирам).
Благодаря за отговора.
Искам да сложа плодникови рамки по няколко причини (винаги ловя акацията само с 40 максимум 50 % кошерите са в гората) Искам да влезна в акацията с силни кошери за сметка на слабите (обаче баланса от силен до роене е малка) затова искам да усигоря достатъчно място за работа (нямам достатъчно качествени магазинни рамки за снасяне) тях съм ги заложил в полето за рапицата.Другата е че миналата година един приятел ми подари кошер за двумайчино отглеждане той не е с магазин а с два плодника и се представи доста добре и с една майка на два плодника не знам дали е случайност.
Другата причина е че ми е направило впечатление че ъгловите кошери там откъдето им минава трасето на летящите пчели винаги са най силни с много пчели и мед (ъглов ми дава 50 кг. мед а другите от 15-25 и то силните) мислех че са просто много добри но като сложих среден за ъглов за бързо време стана с много пчели може да е случайност но ми се струва че налитат пчели в тях.
По книгите пишат подържаите силни кошери влезте в пашата с максимален брой пчели(поне 50-60 хил. и минимален с пило -техники най различни имам един познат пчелар който толкова се е вманиачил че и инкубатор за пчели е направил слага запечатано пило и после ги разпределя там където трябва.
Когато са натоварени пчелите влизат в първия кошер които е на пътя им особенно когато времето се развали внезапно,Важното е да е в твоя пчелин,защото ако на пътя им има друг пчелин ще ти отнема от добива.