А каква е реалността? Как си представяш ти нещата? Развий твоята теза и идея. Колкото до Дунава и контрабандата около него - израсъл съм покрай Дунава и добре познавам нещата и сега. Как мислиш, дали границата ни покрай Дунава е добре охраняема?
Преглед за печат
Украйна е една все по-обедняваща и икономически затъваща държава. Продукцията на тежката и промишленост беше предимно за Русия, но те сами си отрязаха пазара. С добива на въглища и желязо е същото. "Цветните революции" и войната доразбиха всичко. Остана селското стопанство. Тя просто няма друг избор. Европа постъпи с нея с извинение за израза "по най-курвенския начин".
Аз не си ги представям нещата. Аз съм вътре в тях, отдавна и надълбоко. Реалността е много далеч от "влекача и шлепа и тенекиите на брега за една нощ". Но да не досаждаме на колегията.
П.п. По последното ти мнение /12.02/ си напълно прав. Украйна тепърва ще разгръща потенциал в пчеларския бранш. Колегите които са с регистрация из укр форумите ще ни държат в течение, предполагам.
И как държавата ще принуди изкупвачите да дават по-високи изкупни цени?
Ще им заповяда? Ха-ха .... и те ще кажат на държавата да си е.е майката и ще напуснат бранша. Аз бих направил същото и ти би направил съшото.
Имам чувството, че ти си въобразяваш, че ИЗКУПВАЧИТЕ СА ДЛЪЖНИ ДА ИЗКУПУВАТ МЕД ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ПЧЕЛАРИ. Няма такова нещо. Изкупвачите НА НИКОГО НЕ СА ДЛЪЖНИ С НИЩО. Те просто си гонят интереса така, както го правиш ти и всички останали пчелари.
Има един единствен начин да се въздейства на изкупвачите, и това е да докажеш, че те са направили КАРТЕЛНО СПОРАЗУМЕНИЕ. Върви на сайта на КЗК (Комисия за защита на конкуренцията) и изтегли бланката за подаване на жалба. В общия случай трябва да напишеш около 30-40 листа обвинения и да представиш надлежните доказателства, и тогава КЗК ще се задействува и ще направи разследване. И ако доказателствата ти се докажат, КЗК ще глоби изкупвачите с някаква сериозна сума. Това е пътя според Българските закони. Друг път няма.
Всичко останало, което се случва в момента, е само изблик на емоции, подкрепени с недоказани измислици. Такива ги има във всеки един бранш и до такива мисли, идеи и измислици достига всеки един фалиращ производител. За съжаление обаче това не му помага. Няма земна сила, която да може да принуди някого да даде по-висока цена за нещо, което ТОЙ НЕ ГО ИСКА.
Протестирай си колкото си искаш, и дори аз ще те подкрепя, но това е един напълно безсмислен ход. Щом въпроса опира до пари, НИКОЙ НА НИКОГО НЕ МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ С НИЩО. Няма държава, няма бог - има само пазарна икономика, в която СДЕЛКИТЕ СТАВАТ ДОБРОВОЛНО.
Ха-ха .... представи си един протест на рамкопроизводителите, които искат държавата да се намеси и да наложи минимални изкупни цени на рамките. Ха-ха .... ти какво би казал по въпроса, освен "да го духат"?
Не анам дали не разбираш, или се правиш, че не разбираш, но в тази пазарна икономика ти едновременно изпълняваш ролята както на ПРОДАВАЧ на готова продукция, така и на КУПУВАЧ на суровини и оборудване. Ха сега проанализирай твоето поведение КАТО КУПУВАЧ (там си безмилостен по отношение на цените) и ми кажи защо очакваш като ПРОДАВАЧ с тебе да се отнасят по друг начин?
Всичките гадости и мизерии (и безмилостно отношение), които ти ги правиш като купувач, се стоварват на главата ти, когато се изявяваш като продавач. Не знам защо очакваш нещо по различно от това, което ти сам правиш със звената под тебе?
При пазарната икономика има две течения едното по малкото е да се създаде чисто нов продукт които го няма на пазара и има куповачи за него и другото е даден продукт който го има да го сведем до по ниска себестойност за да бъде продаден на по голям брой куповачи първия вариант а втория е даден продукт да му се вдигне максимално качеството което го оскъпява и се продава на по малък брой хора с по голяма печалба.
Та Украйна ако остане на пазара с тези цени това ще се отрази както на българските пчелари така и на прекупвачите , на дъроделците та дори и на любители като мен защото българския мед в 2/3 се изнася ако спре износа ще се наводни пазара и ще падне дори и крайната цена на дребно.
Просто с цена от 3,20лв. на едро е нерентабилно без дотации от държавата и ще се отрази на целия сектор и пазар.
Най-тежкото нещо, което пчеларите отказват да го разберат, е жестокото правило на пазарната икономика:
КАТО НЕ МОЖЕШ ДА СЕ СПРАВИШ, ТРЯБВА ДА ФАЛИРАШ !!!
Правилото е много горчиво и аз съм го играл поне 10 пъти, губейки луди пари, които ако ви кажа сумата, едва ли ще можете да я преглътнете. В Русия например загубихме 2 милиона EUR, в Китай - половин милион EUR, във влогове в КТБ - един милион BGN, в една друга фирма - половин милион BGN, в 5-6 по-дребни фирми - по 200-300 хиляди BGN. Трябва да ви кажа и за мои приятели и познати, които фалираха и загубиха милиони левове, включая и личното си имущество (защото имаха кредити). Мога на тази тема да говоря с часове. При бизнеса със слънчеви централи поради непредвидени промени в законодателството над 100 човека, които ги познавам, загубиха бизнеса си и личното си имущество.
Та не хранете илюзии. ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА Е ЖЕСТОКА !!! Вие виждате успелите хора, но не знаете колко много други лични трагедии се крият зад това. Не знаете колко много хора са останали на улицата, а някои от тях дори са стигнали до самоубийство. Това е ТЪМНАТА СТРАНА на пазарната икономика, и за нея много малко се говори в медиите и по книгите.
Всички тези мои постинги преследват една единствена цел - искам да ви предупредя и да ви предпазя от последиците на тъмната страна на пазарната икономика. Искам да ви разбия илюзиите, които някои от вас хранят. Искам да ви накарам да свалите розовите си очила, и да погледнете света такъв, какъвто е в действителност. И това го правя заради вас, защото в постингите ви виждам как залитате в мечти и илюзии. Който се вслуша, сигурен съм, че в едно по-далечно бъдеще ще ми благодари.
Мене не ме гледайте - аз няма да пострадам. Аз отдавна ги прилагам тези принципи. Аз отдавна така съм си конструирал бизнесите, щото в тях да има ДИВЕРСИФИКАЦИЯ. Фалита на даден бизнес ще ме заболи, но няма да ме остави на улицата. Просто ще се поядосвам ден-два, и после ще запретна ръкави и ще си насоча усилията към нещо друго. Това съм го правил през живота си поне 5-6 пъти и всичко ми е до болка познато.
И най-важното:
Аз НЕ ХРАНЯ ИЛЮЗИИ. Аз не си ВЪОБРАЗЯВАМ РАЗНИ ИЗМИСЛИЦИ. Аз винаги съм подготвен за НАЙ-ЛОШИЯ СЦЕНАРИЙ, пък ако не се случи, само мога да се радвам. Плана ми за напускане на пчеларството е готов още от момента, в който навлязох в този бизнес. Алтернативите ВЕЧЕ СА ПОДГОТВЕНИ. Едно е ясно още от сега - аз няма да се оставя да бъда изненадан. В най-лошия случай ще понеса например 20-30% загуби и само 3 дена след това ще си свиркам и пак ще си живея весело и щастливо (доколкото щастието е възможно в този живот).
Вие имате ли подобна подготовка за превратностите на съдбата?
Подготвени ли сте за фалит на бизнеса си? Подготвени ли сте за 3-тата световна война? Мислили ли сте поне някога как бихте реагирали и какво бихте направили при потоп, цунами, срив на обществото и настъпване на анархия и т.н.?
Матеев с тея новите цени на меда май пак ще трябва да сменяш бизнеса
О велики, не ние не сме подготвени и за това ще дращим със зъби и нокти. Няма да остававим нещата така. Виждам че не четеш внимателно какво пиша и поради това смятам за безсмисленно да споря. Само ще ти кажа че вече имам няколоко позвънявания и се оформя инициативен комитет който с мен или без мен е надъхан и може би веднага след празника ще започне с оформянето на протестна декларация която да бъде предложена за одобрение от всички пчеларски лидери. Не виждам кой ще е този който няма да я подкрепи. Кой ще каже че е против контрабандния внос, против продажбата на фалшив мед против незаконния износ против задължителна разпоредба за помощи да се раздава задължително бг мед и т.н. На мен сега ми е трудно да се занимавам с това но колегите са надъхани и предполсгам нещата ще де случат. И ако предстои национален протест за цената на меда кой луд ще си продаде неговия преди протеста. Ще ги питам тогава какво ще изкупуват и мзх като се опита да потуши игъня и изпрати НАП БАБХ КЗК ДФЗ и т.н. дали няма да се открие причината нашия пазар на мед да не се рсзвива по правилата за която ти Матеев изнесе чудесна лекция.
Човек, ти не разбра ли, че Украинския мед вече е във България по цена 2.00 EUR (3.90 лв.) - готов разфасован във варели и с верните сертификати? Как ще го спреш това? Как ще принудиш изкупвачите да ти дадат повече от 3.60 за Български мед?
Тука не говорим за печалбарство на изкупвачите или за някакви картелни споразумения - тука говорим за РЕАЛНА ЗАКОННА АЛТЕРНАТИВА на нашия мед. Тази алтернатива Е НЕПРОБИВАЕМА.
Искам правилно да ме разбереш - аз също като вас страдам. Аз също като вас се ядосвам. Но аз съм стъпил здраво на земята и не храня НИКАКВИ ИЛЮЗИИ. За разлика от вас вместо да рева по форумите, АЗ ВЕЧЕ ПРЕДПРИЕХ ДЕЙСТВИЯ тази година да произведа алтернативни пчелни продукти за сметка на намаленото (или никаквото) количество произведен пчелен мед.
Иначе да - за протеста ще те подкрепя, но не храня никакви илюзии относно постигнатите резултати от този протест.