Като в държавата.
Преглед за печат
Значи съм бог и на практиката. Това, че съм пуснал снимки на хралупа, то с тях съм отговорил на няколко въпроса в темите. Засегнал съм развитието на семействата в хралупи. Тяхната устойчивост без намеса на човека, като изключим вандалщината която също описах и показах в снимка и т.н. и т.н., че не ми се пише повече......:bigsmile:
Благодаря на всички за коментарите. Ще оставя кошерите в същата когфигурация до Април.
Евгени, май и ти почна да пропускаш доста неща от написаното у форума? Има хора дето хич не ги мислят старите си Дадани с магазин отгоре целогодишно. По-скоро с ЛРите нонстоп се налучква технологията, безкраен процес някакъв... Добре че я има тая система, че да ни върви приказката. А вкарването на сръбска терминология при опитите за ирония в най-големия Бг пчеларски форум, считам за неуместно. Все пак и при нас е пълно с класици, дайте да ги уважаваме.
Здравейте, ако се направи дъно изцяло от мрежа без да се цели събиране на прашец, ще има ли загуба на прашец падащ на земята?
С такава мрежа http://www.mevi-bg.com/Pictures/309.jpg
Един познат ми каза че третира 2 пъти във годината за нозаметоза Март и Септември .Вие как колко пъти третирате и със какво ?
Използвам Нозевит +. Тези изследвания са за него http://www.naturalbeehealth.com/Noze...Nov_09_ABJ.pdf Имаше ги прикачени и в темата за нозематоза.
За акари колко пъти във годината третирате и със какво,и кой месеци третирате
Аз третирах със едни лентички варостоп ,Беше септември месец .
Не само на колегата е хрумнало. И други го правят.
http://lactic.ntoz.eu/beekeeping.html
http://paseka.su/books/item/f00/s00/...09/st055.shtml
http://www.pchelovod.info/index.php?...module=ipbwiki
http://www.moraybeedinosaurs.co.uk/V...actic_acid.htm
При желание сигурно ще намериш и други източници.hi;
Чета руските форуми от години.sweating; Старите "големи братя" се борят с вароатозата поне 10 години преди нас и поне 20 преди новите "големи братя".blush; Информацията е огромна. Какви ли не идеи и предложения. А сега за мое съжаление болшинството предпочитат химия от всякакъв вид.crying; Ако не държиш на забавлението да пишеш, а събираш всякакви идеи руснаците имат много. Дали ти вършат работа ? Твое решение.hi;
Руснаците не ги мразя, но и хич не ги обичам. Следя и тях, но не мога да знам всичко. Не го смятай за минус. А и ти нали си тук?
Ха, ха.... не само на това забавление държа. Това е през времето когато не правя нещо по - важно. Например да си се въртя на стола и да чета глупости от форума или кой с кого се заяжда.:bigsmile:Цитат:
Ако не държиш на забавлението да пишеш
Да питам ви центрофугирате ли плодникови рамки.Понеже чух че мед от плодниковите рамки бил със странен вкус ?
Какви са предимствата и недостатъците на кошери със ниско дъно и дълбоко дъно ?
При дълбокото дъно има къде да висят безработните млади пчели. Това е един от най-ранните критерии за роево настроение пролетно време.
Също така пчеларите масово допускат грешката да направят КЪСНО РАЗШИРЕНИЕ пролетно време. Те гледат междурамията с пчели през деня, но забравят, че колкото пчели видят в кошера, може би още толкова пчели има някъде по полето. Къде ще се съберат тези пчели през нощта?
Та от тази гледна точка винаги си е за предпочитане дълбокото дъно. То предпазва от греши на пчеларя. Също така по гроздовете пчели отдолу се разпознава роевото настроение. По градежа отдолу се разпознава недостатъчното място в кошера. Има и положителен ефект зимно време, защото кълбото е над нивото на прелката и така се предпазва от голяма загуба на енергия при ветровито време.
Здравейте,
наближава времето на моите първи и още неоцапани 20 кошера. Сега обтелвам рамките. Стигнах до въпроса с хранилките. Купих една такава и пробно я монтирах. Сега приемам критики и съвети, ако може. Махнал съм преградата и капаците, които са от прозрачна пластмаса, за да се вижда по-добре.
Прикачен файл 6149
Прикачен файл 6150
Прикачен файл 6151
Моите на 12 рамковите са малко в дясно, защото кошерите са ориентирани на югоизток.Това е гледано зад кошера в посока напред.
Предполагам, че на тях прелката им е от задния край.:bigsmile:
Благодаря, да я сложа тогава точно в средата, че да е универсално, както и да е завъртян кошера. Откъм страната на прелката ли да я слагам?
На питането - отвора аз го пробих, кошерите си ги правих сам, някъде из темите съм ги снимал. Отвора с хранилката ще го преместя, както е съвета. Иначе толкова ли да е голям и в средата на хранилката ли да се пада?
http://pchelarbg.com/wp-content/uplo...s/SAM_0143.JPG Моите между тези ребра имат стиропор.
Към ch.atanasov
Това за дъно на таблата фазер ли е?
Есента купих 25 нови кошера и всичките табли са с фазер...Колко ще изкарат не знам. Някакви твои наблюдения?
Че всички стари табли са ми изцяло от дърво.
Благодаря предварително
Тази снимка не е от моя табла.Качих я за да се добие представа за мястото на отвора за хранилката.За самия фазер :имам купени кошери на 30г. с фазерни табли.Всички кошери, които аз съм правил / вече на 13-14 години/, са с фазерни табли.Пчелите ги обклейват и няма никакъв проблем.Добре е да се сложи лепило, преди заковаването на фазера. Виждам, има колеги не ги харесват, нека да обяснят с какво са по-добри техните дървени.
И аз имам такива табли има сега зимата си е мъка слагането на питка!!!
Освен ако нямат магазин или наставка.
Тези табли ще ги сведа до минимум в моя пчелин!
Имам кошери къде зимата им се обръщат таблите това е удобно. Сега си правя кошери от дюшеме, а таблите от ламперия заковани на летвички така, че зимата да се обръщат. Стиропора ще е на самият капак отдолу.
Моите таванки са като на снимките.
На периферните летви правя канал където флиза фазера, така че фазера идва 6мм повисоко.
Над рамките в сандъците имам 4-5мм. При това фазера идва на 10мм над рамките.
Питка 1кг се събира. Понякога питката леко надига, но като натисна малко и таванката ляга.
Предлагат ми да купя 2 дадан блат кошера 10 рамки .Мисля да ги купя и април да извадя по 5 рамки от кошери и да ги сложа във друг 2,И така да направя 4 кошера .Какво трябва да направя просто да извадя 5 рамки и да ги сложа във новите кошери и да сложа майка (която ще си купя,няма да чакам да си направят сами ).Да не вземат да се върнат във старите кошери ?
За да има жива майка в този период, то това означава, че тя живее в някакво семейство. Дори и да е на 3 рамки това семейство, счита се че е СЕМЕЙСТВО, което струва поне 150-200 лева. Та кой ще си унищожи семейство за 150 лева, за да ти продаде майка за 20-30 лева?
Първите нови тазгодишни майки при добро стечение на обстоятелствата ще се появят някъде през средата на май. Тогава дефицита е голям, търсенето е голямо и вероятно и цената ще е по-висока от нормалната. Масовите майки за сезона се появяват чак в началото на юни.
от 2 семейства 4 ли ?
Най изгодния вариант е:Развиваш двата кошера до акацията.Една седмица преди акацията,извеждаш майката в отводка с две рамка пило и една маломедна,а на тяхно място поставяш празни рамки или во.В края на акацията ще имаш млада майка и мед от основния кошер и една отводка.За слънчогледа и отводката ще събира мед за теб.
И хранене със сироп захар/вода ( 1/1) на воля.
+ стартовит
Чакайте малко!Какъв е този стартовит,какъв е този сироп на воля.Вие напълно отписахте акацията.Подхранването е оправдано само в безпашно време и то с мярка.....
Когато има силна паша, пчелите не обръщат внимание на дадения им сироп - било то във вътрешна или във външна хранилка. За външна съм 100% сигурен, защото миналата година направих широкомащабни тестове. Буквално им набутах външната хранилка със сироп на 1 метър пред кошера, но пчелите не и обръщаха и грам внимание. Летяха над нея като реактивни самолети, все едно че я нямаше. Това отрицателно отношение се промени буквално за един ден някъде към края на Май. Една прекрасна сутрин установих, че са я пресушили и дебнат на пусия около нея. Явно акацията беше свършила.
Та искам да кажа, че по време на пролетното развитие сиропа във вътрешната хранилка е много полезен. Ако има външна паша, пчелите няма да му обръщат внимание. Ако обаче се случи студен ден или дъждовен ден (пролетно време тези дни са много), то тогава пчелите ще ползват хранилката и няма да има прекъсване в процеса на отглеждане на пилото.
Принципно е така,но в конкретния случай на обезмайченото семейство колко сироп му трябва.А на отводката с две рамки пило........
Това е теория на един руснак - дали е така......(все пак интересно четиво)
Към постоянно обсъждания проблем за подхранването на пчелите със захарен сироп трябва да се подхожда като към принудителна операция, която облекчава живота на пчелите във време на отсъствие на паша през лятото и така също в подготовката на семействата за зимуване.
http://www.pchelar-probvaisambg.com/...178_spisak.htm
Не отричам подхранването....Препоръчах отводката да се дръпне седмица преди акацията.Ясно е,че отводката ще остане без летящи и ще трябва да се сипят 200-300млл вода или сироп,но след 7-8-10 дена,в разгара на акацията ще има предостатъчно летящи и ще задоволи всичките си нужди.Да не забравяме,че пролетта е време за интензивно развитие на семействата и пчелите ще работят по интензивно отколкото ако отводката се дръпне през лятото....А сипването на сироп НА ВОЛЯ ще доведе до задръстване на плодника и вкарване на излишна влага в плодника,което може да доведе до проблеми......А колегата,както иска така да постъпва....
Разбрах те.
Иначе на терен самата отводка ще си покаже нуждата от сироп, все пак незнаем колко акация има колегата и между акацията и липата дали има поддържаща ливадна паша. Ако градят слабо ще трябва да им сипва, естествено без да ги олива. А за основното семейство, сироп може само в седмицата до акацията, докато запечатат маточниците, а после е излишен след като няма да имат пило.
Това са подробности, важното в случая е да направи отводката в точния момент както му каза и след ден два, ако трябва да и стръска още малко пчели, ако са намалели.
Разглеждате въпроса при идеалния вариант.Не се знае има ли акация ,дали майката ще се върне ,дали има пари за захар и т.н.Младият ни колега се е насочил добре, само трябва да изчака средата на май и да си купи майки.Тогава ще раздели семейството по равно на две, отмествайки единия кошер в страни -0,5м от старото място.Смалко хранене, за късните паши, ще има семейства, които ще му дадът добив.
Чанко,а дали ще приемат новата майка на 100% и дали ако я приемат,няма да я сменят........и.....и.....
100% гаранция няма, но вероятността да приемат оплодена майка е много по-голяма от вероятността да се излюпи майка, да излезе и да се върне.Освен това прекъсването в развитието на т.нар. ново семейство е само 2-3 дни.Дали ще я сменят--съмнявам се, защото тази година на пазара ще има само качествени майки.:bigsmile:
Да,до средата на май,семейството и само ще се раздели,при това качествено..
ЗАБРАВЯМ!!!
По на зад в темата бях споделил за наличие на търтеево пило около нова година в едно от семействата ми. Цитирал съм колегата който най -точно предположи какво се е случило всъщност. Вчера при преглед на семейството установих наличие на търтеево пило с размерите на длан на една от рамките-там беше и майката търтовка.Тук там се виждаше и по някой търтей. Питам се възможно ли е майката отново да пронесе оплодени яйца?
Ще споделя какво мисля да направя.
-Ще премахна майката
-Ще преместя корпуса с осиротялото семейство върху друго семейство от пчелина ми, като ще разделя корпусите с мрежа за 2-3 дни и след това ще я премахна.
Предполагам че няма да има проблеми с присъединяването по този начин?
Ако някой има друго мнение нека сподели.
Поздрави!
Колеги искам да ви питам вчера направих преглед да вида на какво положение са и имах следния проблем. Почти неуспях да направа преглед на нито едно семейство след отварянето на кошера всичко се вдига във въздуха и по мене буквално булото ми се покри с пчели дори невиждах какво права едвам разпечатах малко мед от питите срещу пилото беше невъзможно да правя каквото и да е било. Разбирам, че по това време на годината са агресивни, но незнам как да процедирам за другия път примерно след 2 седмици има ли нещо което да ги накара да бъдат по-спокойни не ме е страх, но невиждам какво се случва пред мен неискат да се приберат навътре всички излизат отгоре на рамките и немога да сложа възглавницата заяото ще убия хиляди майките ги видях във всичките кошери пипам съвсем леко и максимално бързо кошерите не са стояли дълго време отворени ползвам пушалка за пушек слагам кори от яйца. Бях чел някъде, че има средства който ги кара да бъдат по-спокойни, ако някой има негов начин нека сподели.
Ами майките са маркирани и по това време на годината ми е доста по-лесно да ги забележа само на едно семейство успях да разпечатам другите нямах тази възможност прецених, че е много над нормалното да се вълнуват толкова и спрях, а целта на прегледа беше на всички да разпечатам затова казах, че неможах да го осъществя
Вълнуват се ненормално, да! Тя и годината ще е такава. Пуши, като онзи голия колега с банския- като Радецки с пушалката! Аз и с Био Аписа пробвах, ама още по-лютиви ставаха- по скалата на Сковил! Е.аха ми майката, ама ги оправих всичките- особено блондинките!
Моите всяка година на този етап от развитието са нервни, но след 2 седмици ще влязат в нормален ритъм. Но аз нямам рапица и ми е широко около врата. :bigsmile:
Сега тръгвам към пчелина с газ, чорапи и наметало. Вземам водно оръдие, сълзотворен газ и стоп патрони за всеки случай. :bigsmile:
На времето по-старите пчелари слагаха беладона в малко захарен сироп в много слаба концентрация до 0,5 % разтвор,и ставаха кротки като агънца.
Вирусите няма как да ги контролираш директно, затова пък може да смъкнеш нивата на вароа и нозема. Всеки патоген си има свой годишен цикъл на пик и минимум. Също така е важно да се определи дали най-засегнати са работничките или майката (съответно, агресивността дали е по вина на пчелите или е предизвикана от здравословното състояние на майката).