То па един дъжд. ;)
Преглед за печат
Едно време беше тя. Когато алтай беше българската кока кола!
Ние се къпем с ракия.Спиртът убивал и новия "корона вирус"!:laughing:
https://dariknews.bg/novini/bylgarii...ktanti-2210219
Аз търсих за тинктура, ама не разбрах що бил свършил?
Вчера си бях попълнил декларация, на път за пчелина. Днес ме домързя. И на проверката полицая ме пита къде отивам. Казвам къде, а той - ма какво ще правиш там? Явно съм го изгледал странно. Защото после поиска документ за потвърждение. След което си пожелахме приятен ден.Документи да искаш.....Но така и трябва да бъде. Браво! Съвестно си извършват задълженията. Относно пчелите нещата са добре. Черешите цъфтят и съответно ще тонизират семействата. Което ще ги подготви идеално за мъждряна, акацията и липата.
Ситуацията налага продължителен домашен престой. Ето защо се налага да вземем адекватни мерки. Демек да си запълним свободното време с нещо полезно. Ето какво предстои да направя:
https://youtu.be/yFaDU3WJySQ
Ми това е за сега?
https://youtu.be/gkhbrUg-y8g
Искам да уточня, че едно от предназначената на СД е да се използва налитането на семействата с летяща пчела. Ачката ми напомни за това, но нямах повече време. А и целта на тази теоретична част беше, да уточни каква е основната цел. Иначе възможните ползи са не една и две. Може да работи като пчелогонка, Клоак борд, стартера и т.н. Всички ползи от нея ще уточним в следващите видеа.
Още сухи тренировки:
https://youtu.be/4HJ9zIh-GHU
Йентер или Никот?
https://youtu.be/WZ1EN62JIr0
Капанджиите да стягат капаните! Идва една седмица дъжд тъдява. С тая рапица наоколо, ще има лов.
Аз вече проверих! Отнесох десетина жила. Сега съм на лекарства.
http://store.welder.bg/586-large_def...ici-migmag.jpg
Тези дали ще свършат работа.:bigsmile:
За какво ги ползвате тези ръкавици?
Нямам, но откакто не ползвам ръкавици, защото в началото ползвах, че дори и гумени, аз по ръцете жилене нямам или много рядко. Между другото не ми действа отровата. Вчера ме жилна една по веждата, а предния ден пак там. Изобщо не ми се поду, а това е едно от най - слабите места. Друго което е, че някои хора просто ги предизвикват с аромата на тялото си и оттук и агресивността им. Колкото и да се обличат, то дразнителите са те, а повечето обличане води до по - силно изпотяване и повече атаки.
Знам, че си е за смях с ръкавици, скафандри, гамаши и т.н. ама да кажа, че от 2 години и малко ми се отключи лека алергия, особено ако ме жилнат в главата някъде. Тръгват едни сополи, вдигам температура и до скоро ги подценявах тези неща ама минах през лекар и той каза от къде идва проблема. Същите симптоми са и като пипам много клей.
И баща ми като стар пчелар ми се чудеше на акъла докато миналата година лятото го нажилиха и му призля, а после 2 дни не знае на чии ора е. Разбира се поука не си взе. Аз пък гледам да внимавам.
Ей такива малки неща, все невероятни, докато ти се случат и на теб.
Искам да кажа още, че когато ще се работи с пчелите е добре да се ходи с подходящи дрехи. Трябва да са светли и материята да е гладка. Да са проветриви. Не казвам, че не трябва да се работи с каквито да е предпазни дрехи. Всеки трябва да се съобразява с обстановката, времето. Обличането на "скафандри" дава сигурност на пчеларя и той започва да работи с пчелите когато му хрумне и от това се получават злите пчели. Оттук страдат съседите с които след това имаме дразги и искания за изнасяне на пчелините извън населените места. Едни такива дребни на вид неща водят до по - големи.
Прикачен файл 10485
Бях я отписал, но ......
При нас си вали ежедневно. Треволяците си фотосинтезират на воля. Добре че, нямам чакащи неплодни майки. До края на месеца почти ще превалява. А дали ще съберат нещо, ще видим. За моя баир дъжда е добре.
Днес времето в Ямболският регион след 14.00ч. е дало ръка и пчелите са се облетели.Това е достоверна информация от колеги от населеното място където е пчелина ми.Аз съм доволен,и мога да си пия с кеф питието тази вечер.Приятно изкарване на коледните празници на всички колеги и колешки.Да са живи и здрави семействата ви и всички близки и познати.На всички пчелните им семейства успешно да призимуват и да нямат загуби.Наздраве и само хубави неща ви пожелавам.Поздрави и лека вечер.
Честита коледа и Рождество Христово.Днес също ще е топло времето за сезона.Ще се облетят отново пчелите.Време е които не им е дал коледни подаръци,да го направи.
Моите си чакат подаръците за св.Иван.
Май искаш да ми изядеш ляба...:bigsmile:
За сега е много добре,смъртност под 8%.
Августовското подхранване+ третиране си оказа влияние.
Рано е за "сила".
По важното е че внасят прашец и имат активен летеж.
Не съм ги отварял,но от стъклата на хранилките се виждат 3 или 4 междурамия с пчели.
Положението е като миналата година. Е, не баш същото, но почти. Загубите ми на семейства възлизат на точно 50 %. Обаче, за разлика от чудещите се, аз знам точно на какво се дължат. Тъй като очаквах да се зануля, пак бива. Изминалата година беше адски сушава, въпреки добрия старт. И въпреки, че имаха постоянно питки приключиха лятото като бабички. А бяха младички,засукани майки! Та в края на септмеври им сложих по една питка с Hive alive, сложих им и лентички с ОК, четох им една молитва, и се отдадох на едини и пиини. Тая година почваме сначале. В животновъдството и земеделието е така. Една година напред, две назад. Не го ли обичаш тоя занаят-не става! Успех на всички колеги и колежки! И Бог да ни пази!
Анализ правили?Аз не съм съгласен с това твое мнение.Може би Майстора е излезе прав дето все ма ковали за рамките...При УР смъртноста ми е 1 кошер от 20;)
Втората половина на лятото и първата половина на есента,винаги са били сушави с мн малко валежи.Все пак,не сме в тропиците..
Но като предната година никога не е било толкова сухо. Имах 10 кошера в Русенско. Средата на юли майките спряха да снасят- просто в природата ни нектар, ни прашец. С триста зора и питки с протеин ги накарах пак да снасят. Резултата до началото на февруари - три от десет предали богу дух, останалите много отслабнали. След студовете- още два загинали от глад около пилото- медът започваше на един пръст от кълбото. И тъй- 50% загуби.
Североизточна България по принцип се слави с най-малко количество валежи, но май това се отнася и за всички равнини и котловини под 500 м н.в. в България
Пчелите са доста активни,проблем ли ще е подаването на маломедни пити зад пр.дъска?Благодаря.
Положението не го видях, щото си хакнах една ваксина от Астрата, и ме домързя. Два дена бях като цапнат с мокър парцал, ама на третия хукнах на работа. Жената е в отпуск, и .... опция б. Тази седмица го дават дъжд. Обаче преди един месец ги оставих на по питка, и сега ме гложди да повторя, че и да ги сиропирам. Иначе по Европата сите си ходят зомбирани и облъчени както преди.
1.Провери колко мед имаш в плодника.Ако са ти останали само венци над пилото–давай смело,можеш и без да разпечатваш.Има и друг вариант,ако разполагаш с много маломедни,ако искаш да ги освободиш от меда и да ги използваш или претопиш.Става по –бързо и безопасно.
Но ако имаш достатъчно мед в плодника т.е.имаш неусвоен мед в крайни пити на 2/3 от питата ще е грешка ако им дадеш и зад преградната и то разпечатан. Всичко това зависи и от силата на семейството–бр. пити с пило,какво е–запечатано,ларви или яйца,наличие на прашец или цъфтеж на прашецо отделящите.
Аз поне досега се стърпявам да им давам енергани, защото имат и само местя или въртя.Когато напълнят плодника слизат надолу в магазина и ако няма приток на нектар,качвам магазина,а отдолу слагам плодник с маломедни стари.Изчистват всичко,няма пити със стар мед и започвам от 0 при рапицата,тя е първа сериозна паша.Ако изкарам от нея ,я изхранвам за да дочакам следващите–кориандър и слънчоглед,а понякога и детелина с мащерка.
Температурния баланс при теб би трябвало да те вълнува декември,януари и евентуално февруари. Беломорието се чувства осезателно при теб. Сега те сами си го контролират.
Прикачен файл 10710
Те такова е положението тъдява....
Има няма 10 на градуса...
Мъка...
Христос воскресе! Всички да сме живи и здрави! Амин!
Възкръсването обаче, май важи и за пчелите. Имат коренна разлика от преди месец, а на някои дори сложих магазини! Последното не го очаквах с оглед на видяното. Но пастата с Хейв алайв и последвалата питка с протеини явно ги осефериха. Живот и здраве, след като премине рапицата, която бях отписал (спрямо климатичната обстановка) Мисля да започна възпроизводство на погиналата пчелна популация. А няма много време, защото след три месеца започваме новата година. Дай Боже много здраве на всички, малко Ковид, много мед и най-вече берекет!
Много пълни магазини и много маточници.Очертва се силен сезон ако продължи така.
Кажете за Бургас : къде и какви восъчни основи, може да се вземат срещу восък.
Баси, останах без основи.:(crying;
Наздраве!
Прикачен файл 11136
Положението с пчелите ще го видя през уикенда. Имам намерение да третирам акара с млечна, и да сефтосам сиропа с витамини. А днес да празнуваме благовещение. Честито на именниците! Дано скоро този ужас в Украйна спре. Бог да пази България!
Положението ми се вижда леко съмнително. Понеже рапицата цъфна, а идущите дни очакваме дъжд. Напънаха да отглеждат търтеи, и май ще почва ловния сезон?
Радвайтве се, щом има роево, ще има и мед!
Прикачен файл 11274Прикачен файл 11275
Положението е следрапично! Демек наздраве!
Рапицата тази година е малко далеч. А и пчелите не ги биваше. Които събраха мед сега са в роево. Та днес правих отводки.
Всичко правя само мир да има.
Днес,18.01.2023-та при нас беше +19*C. Активно облитат и се чистят( забелязва се подмор пред прелките),мъкнат и прашец (въпреки вятъра). Хранилките са заредени със питки и се посещават от пчели. Повечето кошери са леки,което е лошо,ще трябва да се подхранва доста.Мисля да затворя дъната за да намалят консумацията.
За момента здравният статус е много добър,смъртност под 5 % до момента,да видим март на колко ще е скочил обаче.
Напъва се Дедо Боже, ама да пусне малко сняг, но ще видим.
Положението е като по времето на Ной-почти...Майкопроизводствот лекичко ще изостане, ама няма как. Иначе земята има нужда от сълзи.