-
Тая година при мен всички са в различни посоки, горе-долу и назад-напред. Иначе са много добре и, нали съм от школата на найлонковците;) вчера хвърлих един бърз поглед отгоре. Не знам дали има нуждаещи се, ама на няколко реших и сложих по един джоб с медец, че не се знае, януари е натоварен месец...
-
И при мен за сега положението е добре бяха настъргали по входовете стърготини от восък явно повечето семейства са отпред. През слънчевите дни в началото на седмицата всичкия боклук си изметоха и разчистиха входовете. Погледнах 10-тина семейства добре се от към храна почти не са си променили запасите явно не е било много студено и са ръфали от крайните пити. Пило никъде не видях, е за майки не съм гледал но неизглеждаха разтревожени. Следващо поглеждане за Февруари.
-
2 Прикачен файл(ове)
Днес, -8 Со , слънчево е но ветрецът реже... Разчистих прелките и надвисналите от капаците преспи.
Прикачен файл 2813
Прикачен файл 2814
Имам съмнение, че мишок се е промъкнал под един надигнат мишепредпазител, но няма как да проверявам сега.
-
Корчев, браво за първата снимка! Истинска идилия!
Иначе напрежението от подписа ти индуцира бурен смях в мен ;)
Весело посрещане!
-
Аз ще изчакам да преминат студовете снощи беше( -19 ) и тогава ,ще им изчистя прелките сега да пазят .
-
Като се изчисти снега от прелките, вероятноста да излязат на снега и замръзнат е по голяма.
-
Наплашен от приказките във форума за 100% смъртност, преди 2 дена се разпоредих за извършването на извънреден преглед по всеки един кошер във всеки един мой пчелин. Резултатите вече са налице - няма завишена смъртност. Умрели са максимум по 2-3 семейства на пчелин. Тоест процента нова смъртност е под 5%, а тотално за цялата зима - под 10%. При това са умрели семейства, които още от есента се знаеше, че вероятно няма да ги бъде. Няма никакви изненади и никакви загадъчно изчезнали или умрели семейства. Всичко си е в реда на нещата.
Слаганите на 20-ти януари питки все още не са изядени. Не знам дали пчелите им се мръщят, или си имат достатъчно запаси от мед. На някои семейства си направихме експеримент с инвертиран захарен сироп - пчелите веднага се подредиха на парад в хранилката и усилено започнаха да го свалят долу в плодника. С две думи - сухата храна не я искат, но за течната си счупват краката. Още от утре мисля за експеримент цял един пчелин да го заредя със захарен сироп, а след максимум още една седмица и веднага след празниците (3-ти март) да напълня всяка една божа хранилка с по 8-10 литра инвертиран 70%-ен сироп със СТАРТОВИТ в него. Сиропа вече е произведен и чака по бидоните своя звезден час.
-
От големият дебат и неясните рецепти ,само стартовита ли остана.
-
Ами да - лично аз достигнах до извода, че нямам проблем с прашеца по нито един мой пчелин. При това положение се обезсмисля всяка една протеинова и/или витаминна/минерална добавка. Нещо повече - имах готови закупени сръбски питки с прашец в тях и в резултат на дискусията се отказах да ги давам през зимата. Сега си стоят на камара огромно количество и мисля да ги внедря след 2 месеца, когато започна масово да правя отводки. За тези отводки питките с прашец ще им дойдат добре дошли, защото пило ще има, но няма да има достатъчно стари пчели да носят нектар и прашец.
-
Матеев много по лесно и по добре за пчелите е да вземат инвентирания сироп няма нужда да се дават питки при питките за мен ще използват повече усилия да я преработят и махни тоя стартовит не върши работа