Не се и съмнявам, че правиш реклама някому или че ни подвеждаш. Просто констатирах, това което споменах.
Аз също ще си купя 5 литра за проба и ако резултати ме удоволетворяват, бих си взел още.
Преглед за печат
Аз си го поръчах предната седмица от Пловдив там разполагат със 1л разфасовка цената 30лв без доставката .Калоян е много точен и любезен обяснява много подробно.
Днес отворих 3 кошера да запиша как е развитието от опита.
Стеснения най зле, махнах всики прегради.
Този на 1 корпус почти са го изпълнили и на5 - 6 пити с пило.
Този на 2 копуса най добре в 2рия корпус няма почти никакъв мед 6 - 7 пити с пило и изпълнен до край с пчели. Долния корпус не съм го гледал, но предполагам има доста мед.
И ква стана тя ? Тия дето най-малко си ги работил, най-добре. Хубаво е че вече можеш да отсяваш зърното от плявата и да вземаш правилните решения. Е, отвреме навреме де :) Разпечатвай смело пити. Магазини ковеш ли ?
Така е стесняване, после разширяване само се тормозят и им забавя развитието. Послушах, те и разпечатах днес по още една пита. Бях решил да преправям магазините от 12ките, ама се отказах и си поръчах 10 броя нови на елементи, ама не знам дали ще успея да ги подготвя за тази година.
Здравейте.Ако имате желание бихте ли ми отговорили на следния въпрос: имам 16 бр. ДБ напълно развити на 7-8 рамки досега, от тях искам да извадя 11 бр. отводки ( за новите ми кошери ) как да процедирам по колко рамки да извадя от кошер и най важното Майката къде да я оставя в отводката ли или в стария кошер.Изключително съм Ви благодарен предварително!
Аз бих процедирал по следния начин:
Докарвам единият кошер в роево състояние, след това по 2 рамки люпещо се пило, 1 с прашец и с по 1 маточник във всеки нов кошер, живот и здраве се излюпват майки оплождат се и си готов. Успех!
С 1 трудно ще стане, по добре поне 3 да ги докара до роево състояние, от останалите мед да се извади
Това съм го пробвал и ефекта е почти нулев (99%).Бях им сложил восък от нова разпчечатана с мед пита при това сортиран восък с най бял цвят.На следващото отваряне имаше изградена питичка от текущото количество восък в хранилката.Виж ако беше прополис вероятно щаха да го използват в самия кошер.
Межу другото по мое мнение най-доброто деление на кошер е по естествен начин т.е чрез роене.Тоя опит,който ти си направил колега е като този във фермата на Милер в Америка.Събират в кофа пчели и ги сипват в кошера.Това е все едно (според мен) да взема едно българско семейство и да ги смеся с ромско семейство (примерно).Казвам го от биологично естество..
Равносметката от опита:
Тези кошери който бяха на 2 корпуса като медните запаси бяха в долния корпус се развиха ненормално, ония ден като ги ротирах, надградили на всякъде, 8-9 пити с пило и много пчели.
Храних си само 4 пъти с по 200гр. сироп. Тези който ги свалях на 1 корпус и стеснения пъти, пъти по зле.