Румка днес към 11 се чух с един приятел в Брезник.Каза ,че пекнало слънце и са започнали да излизат ,силно се надявам по обяд да е напекло и да са се облетятли .
Преглед за печат
Румка днес към 11 се чух с един приятел в Брезник.Каза ,че пекнало слънце и са започнали да излизат ,силно се надявам по обяд да е напекло и да са се облетятли .
Видях го това слънце. В селцето си имаме уебкамери. Само температурата не я знам с точност. Ангажираха ме с някакви щуротий, аха да ритна педалите и черта ама остисках. Само малко да омекне времето и влизам в преговори да ми пуснат една камера на пчелина. Успея ли, ще е голям кеф.
Здравейте,
аз съм с 3 а колегата с 10-тина кошера Дадан Блат, на ок. 900 м н. м. р. През първата третина на Януари отворихме при по слънчево време. Имаше прясно и запечатано пило на два от моите три кошера. Пчелите бяха отгоре върху рамките, т.е. стояха гладни, въпреки че имаше мед по другите рамки. Повечето кълба са или отпред или в западния край, на 3-5 рамки в зависимост от силата на семействата. Сложих подбуда от мед и пудра захар на единия, а на другия, който нямаше пило завъртях една от рамките с повече мед от източния край и я добавих към кълбото. Видях две от три майки. Вчера 06.02.2017г. отворих пак и прегледах набързо. Всички имат запечатано пило. Сложих две пити от немската подбуда (не помня марката) от по 2.5 кг. Третия си беше вземал по малко от януари насам и не го закачах. Изчистих дъната от подмора. Като цяло се търпи и не е много. Пчелите тук (Велинград) вече принасят прашец! На колегата му беше влезнала мишка и беше изяла в един от кошерите три пити. Изхвърлихме ги и почистихме. Имаше си пило и вероятно майката е жива и семейството ще оцелее въпреки мишока! Пчелите се облитаха горе долу през предишните по-топли дни и като цяло това мисля ще ги облекчи! Чакаме следващото застудяване и не мисля да пипам нищо до март!
Всичко е живо при мен и жужи юнашки при почукване. Имах една слаба отводка, която ми скъса нервите през лятото, и която е била нападната от мишки - с много подмор е и една шепа останали пчели. Живи са, но ще видим дали ще докарат до март. Отводката е Фарар, зазимена с магазин отдолу. Това, което ме учуди е, че мишокът се е покатерил по гладките корпуси и е влезнал през прелката на третия корпус, понеже другите са затворени. Не съм вярвал, че може да се случи и затова не съм сложил там мишепредпазители, пък и отворът е кръгъл - 20мм. Всички са се облетели, само слабачето е пооцапало корпусите и прилетната дъска.
Здравейте, радвам се за всички, на които са оцелели пчелните семейства. При мен смъртност 75%, почти всички пчелари имат жертви в нашия район, но не си признават, това си е техен проблем. В събота, когато им слагах питките, ми се плачеше, но това е положението. През зимата на 2011 - 2012 г. също имах загуби, но поне бяха 50% и ги възстанових бързо, но сега ще бъде трудно. Успешна година на всички.
П.П. Не мога да намеря темата за майките от Матеев, затова ще пиша тук. Имам две оцелели майки от г-н Матеев и много се радвам.
Не, не съм правила изследвания.
Здравей. Съжалявам за загубата! 75% е много. При положение, че не си сбъркала серьозно, колегата е прав да те насочва към изследвания. Заслужава си да се направи такова, особенно при голяма смъртност в целия район. Аз бих го послушал.
От 19 оцелели 4. Причината тежката зима.