-
Наивно е да се мисли, че само цената определя качеството. Цената зависи от разходите, които са направени за кг мед и от търсенето на този мед. Слаби на паша райони, естествено, че цената ще е висока , какъвто и да е меда. 10кг мед от кошер за година, няма как да ти струва 4 на едро или 6-7-8 на дребно. Ако чаках цената на едро, да е такава каквато на болшинството пчелари им се иска, до сега да съм се затрупал с мед.
-
То, че не е само цената не е, но в крайна сметка, решаващата роля играе цената, когато една стока се изкупува толкова близо до себестойността й, то е много лесно в даден момент, да почне да се изкупува под нея, тогава решенията са само две - или спираш да се занимаваш с пчеларство, или почваш с мошенгиите. Та тъй като в България сме на ръба т.е. медът ни се изкупува на възможния минимум, то очаквайте за в бъдеще подобно развитие в професията ни.
п.п. с чиста съвест не можем да продаваме менте мед, но с чиста съвест си продаваме меда на хора, които го продават преработен в менте - разликата не е голяма. И нали се сещате - когато го продават натурел му пишат БИО ..... макар мен и тогава да ме съмнява, колко не е менте.
-
В същност цената на българския мед е ниска поради няколко причини. Първо много заради тарикатлъка както колегата, потребителите станаха много мнителни и взеха да слагат всички пчелари под общ знаменател. Това на свой ред е основата, която изполват и търговците за да се гаврят с труда ни и на свой ред да подправят продуктани, като вината естествено е наша. От там нататък започнахме да казваме как да се правят полеви тестове за истински и фалшив мед. Много от тях са абсолютна глупост, но потребителите почват да въртят лъжички, да тестват с моливи и темподобни простотии и в един момент идват и ти казват, че меда ти е фалшив. Имах един такъв случай преди години и като дойде стареца ми казах, че след като не харесва меда ми ще му върна парите, но имам едно условие. Взимаме произволно избрани орт него няколко буркана и ги пращаме за анализ. Аз поемам стойността на анализа, като за най-сигурно ще го изпратим в Германия. Отиваме при нотриус и сключваме договор. Ако меда е фалшив той получава къщата и колата ми, ако е истински аз неговите. Попитах го приема ли облога , а той подскочи до тавана. Сега ми е редовен клиент и ми води и други. Много трудно се гради доверие, но много лесно се губи Аз алагам на качеството, макар и с по-висока ебестойност. И съм убеден, че мед няма да ми остане непродаден.
-
Колегат Бонев даде много точно опредление как стоят нещата в момента!Напълно съм съгласен
-
До всички пчелари . Ето какво се случва с вашия мед след като го купи търговеца по цени на едро.Първо влиза в преработвателно предприятие където се загрява на висока температура с цел втечняване и по лесна обработка,после се добавят към него 'добавки' наи-често това е глюкоза ,следва насипване във бидони ,варели или цистерни.Този продукт вече не се води пчелен мед , а се нарича промишлен мед и се използва във хранително-вкусовата промишленост.Изнася се предимно за Гърция и Турция по цени на едро за такъв мед 3,50-4евро .Такъв мед не се води фалшив а се нарича промишлен мед , именно от този мед се отклонява малка част и влиза в българските супермаркети като оказва влияние на цените на пчелния мед в цяла България.Търговеца печели като си махне разходите на лева-лев или 100% печалба.Търговеца не е заинтересован да вдине изкупната цена на меда дори със 10ст. ,защото това са 10ст. за вас, но за него са хиляди левове,дори стотици хиляди.Има и фирми /търговци/ които продават много качествен пчелен мед у нас и също такъв изнасят и в чужбина ,именно те спокойно могат да дадат по висока изкупна цана ,защото при тях печалбата е 200% но не го правят, вероятно заради големите преработватели за да не им бъркат сметката.Какъв е изхода от положението ,ами или да чакате да се вдигне изкупната цена или да произвеждате така наречения промишлен мед който се прави от пчелен мед най-важната суровина която вие имате.Има и друг начин за вдигане на изкупната цена- стачки и протести.Вие ако имате мнения пишете може нещо да съм пропуснал.
-
До Димитър Бонев. Тарикатлък ли ?Ами имаме в града пчелар който продава на общинския пазар мед за който писах и всички го знаят какво продава но купуват от него ,защото медът му бил вкусен и евтин повтарям ВКУСЕН и ЕВТИН, така той продава от години. А доколкото мен аз вече не продавам мед по пазарите ,пращам го в Гърция . И не съм аз измислил производството на мед за промишленоста което всъщност е цяла наука.Така , че не обвинявайте мен за нищо ,а по добре изучете пазара на мед в България и съседните нам страни .
-
Не си добре запознат alex74!Турция мисли за пчеларството си и там вноса на пчелен мед е забранен!В Гърция отиват малки количества!70-80% от българския и сръбския мед пътуват за Германия и едва ли там го правят на мармалада за който пишеш?!Знаеш ли по технология при колко градуса се извършва пастьоризацията на пчелния мед?Обади се на немците да ги научиш,че според теб и те са тъпи...
-
винаги съм делил хората в нашия бранш на "пчелари" и "медари".....сега видех че има и други....по-зле и от медарите.....ма да са живи и здрави да работат на пълни обороти, че само благодарение на тех обикновения потребител се научава да прави елементарна вкусова разлика в продукта и съответно да дири нещо по-добро.......а нащо, ващо, мойто се не губи...не вервам, некой да е искал да си продаде продукцията и да не е успял wink;
-
Относно мнението на Йорданов.Това не са мой виждания ,а реалноста в която живеем.И дори заради мен не 1 а 1000 човека да станат пчелари не би помогнало на пчеларството в България -цитирам последните данни на статистиката: За 5 години пчеларите у нас са намалели с 1/3,а пчелните семейства-с 1/4!!! Въпреки действието на втората тригодишна програма по пчеларство /от 2011г. до 2013г./ само през 2011г., спрямо 2010г.,пчеларите са намалели с 5595 души/с 20%/,а пчелните семейства са намалели с 65586бр./с около 11%/,в тази сметка не се броят загубите на пчелни семейства през зимата на 2011-2012г. ,които са между 30 до 100% в отделни пчелини./ПВ/бр38. Според други данни ако кризата в пчеларството продължава до 2020г. почти няма да останат пчелари в България.
-
пич, а кацни на земята....нема независима статистика...винаги некой поръчва данните, а не е трудно да се види уклоните на поръчалия и да му се "поднесат" угодни цифри....щото след време, пак, че го подири същия работодател....
....иначе "кризата в пчеларството" и "синдрома на празния кошер" се появиха по едно и също време с програмите за усвояване на европейски средства....изводите ги оставям на теб, щото глеам, че си умен wink;
....а зимната смъртност и до ден днешен си е в същите норми, питай стари пчелари....пчелари, а не медари......
-----------------------
...така къ си почнал, май че изкараш и тройната коалиция виновни за изнесените статистически данни :D