Е ще го върне по-късно когато има нужда а между временно ще освободи място за трупане на нектар и няма дам у задръстват плодника, поне така си мисля аз. Не претендирам за меродавност абсолютна. отплеснахме я много темата относно роенето
Преглед за печат
Ники, пиши я търтовка .Същата ситуация при 2 с–ва .Майките дефилират по питите като Наоми Кембъл на подиума .Също по 1 запечатан маточник .Успокоих се .И след 15 –на дена какво да видя –в килийките по 2–3 яйца .Пръснах питите по другите .Пък може и да си късметлия .
Вече вкиснат .На третия ден вече понамирисва на кисело .А .........за роенето ! Ами, това е природен феномен който ние ,хората, няма да разгадаем.Имал съм случаи ,отводки на 4 или 5 рамки да се роят ,а 12 –ци ,като ги отвориш да извират и да правят брада на 2/3 по корпуса и не се роят .Така че, не ме вълнува този въпрос .Дори в момента искам да имам налични роеви маточници ,че кориандъра е далече .А няма и един за илач .К,во да се прави ,някои искат ,други– не .
Преди 2-3 години пролетта и при мен имаше случай при който в семейството имаше само търтиево пило при наличие на майка. Обяснявам си го с това, че на същата бяха свършили оплодените яйца или се бе повредила през зимата /настинала/. Пробвах да придам пита с открито пило, но не помогна. Затвориха го с работническо пило и имаше 1-2 маточника, които при следващото отваряне, липсваха. Кошера се оправи след като помогнах на тази майка да си отиде и я замених с друга.
Тази майка ми е любимката, тънка и много дълга, много ми харесва. Пролетта стартира добре, но сега нещо се е повредила. Вчера и направих масаж на корема не че ще помогне. Маточника е много хубав ако не стане нищо има отводки в изобилие. Днес се наспах като хората и сега отивам на пчелина да топя строителните, че ако престоят започват да миришат. Като стана на въпрос, как топите тези рамки, защото аз ги слагам в казана, но е много несгодно и трябва да си направя някаква хубава топилка.
Това с масажа :bigsmile: и аз го пробвах, но не й помогна. Според мен, ако не я махнеш от семейството вероятността да го оправиш граничи с нула. Дори да нямаш готова с която да я замениш, прежали и я махни. След това може да опиташ да дадеш на семейството две пити с открито и закрито пило и някой маточник на тях. Важното е да се опиташ да го оправиш. Няма какво да загубиш, може са да спечелиш - опит. Другото е лесно...