Какво да правят колегите, тя надеждата умира последна. Само да не умрат от глад пчелите докато цъфне тази акация.
Това се прогнозираше от март месец още, просто този път наистина познаха.
Преглед за печат
Абе от глад няма да умрат пчелите, ама стоков мед няма да има.
Основата сложена между пилото след края на рапицата не прилича на нищо цялата надупчена и така при всички прегледани преди дни. Ако съм знаел че идва такъв глад да не съм вадил нищо, сега ще трябва да храня.
Едвам ги удържах да не роеват и да заработят на акацията.....ама като се “позатопли“ след гергьовден ще развиваме на 2 плодника за слънчогледа. Кво да прайм....природата коги рече да те рани, не пита чиьо дете си.
Отрязах краче и крилце на 1 майка, да си направят самосмяна. Ба все едно отрязах от мене си нещо. Почти я чух как изпищя......crying;
Днес понеже не ми се работи в това гадно време обикалях кафетата с пчелари да поначешаме малко крастата и всички казват че няма мед в момента. Ще се чака слънчогледа, само дано не се засуши че и той ще пропадне.
Слънчогледа много ще дръпне от тези дъждове, но после какво го чака не се знае. Дано и занапред чат има превалявания.
Слънчогледа не обича много дъжд. За него е важно да има дъжд във фазата на бутонизацията. Ако има тъкъв има и достатъчно нектар и за нас. Фермерите чудесно знаят тези факти и нагласят засяването и цъфтежа така че да им се получат нещата както трябва. Заради това и масово при нас цъфтежа настъпва на 01.07. Ползват се семена със предварително заложен различен период на вегитация и се цели бутонизация и цъфтеж в точно определени моменти.
Напечееее:bigsmile:
Едно от семействата ми в началото на сезона много слабееше, не го бях ровил да видя на колко рамки пило беше, но си личеше, че се развива бавно. Предположих, че е от майката, понеже беше от 2014 година. Миналия уикенд реших все пак да му направя основен преглед и гледам една от рамките(ДБ) от двете страни плътно почти без пропуск със запечатано пило. Дори и меден венец нямаше. За първи път виждам в моя пчелин изцяло запълнена ДБ рамка с пило. Явно е имало самосмяна.
Тия двете хубостници пак по килоти.Пак градят,осеменяват,работят, ато гладни,но този път ги поолабих и направих 4 отводки с роеви маточници.Иванка и Катя пак само работят без да си мислят за глупости и наблягат на акацията.Май-май от наше по убаво нема.Ща не ща,утре ще трябва да наобиколя и другите "аристократки"......
Не е калпава......добра е даже. Ама е от хванат рояк от лани......та не и знам годините и за всеки случай......айде без крилце..... В тоя ред на мисли, ако сега се рои кошер със стара майка, и до есента не си направят самосмяна, догодина дали пак същата майка ще рои......
П.П. нямам опит с роенето......с моите де. Иначе хващам чуждите.
Браво, Емко!
Наредих сандъците за отводките, налепих основите, даже ми остана време и разцепих 2 изпаднали в роево и направих 7 отводки.
Утре и други ден ще проверя всички за роево. Имам 25 сандъка, ако ги напълня почвам да спирам роеото на място, ама се надявам да не се наложи.
Сутринта като отидох на пчелина акацията беше бяла, сега като си тръгнах кафява все едно някой я заля с вряла вода.
Днес има паша на поилките няма пчели.
,
Пффффф, зор отново всички в роево, значи "гола вода съм". От 22 проверени 16 в роево, а смятах че тази година съм се справил идеално. Почти не храних, по 1 питка и 1 литър сироп на семейство. На един правих ротация, на други не, на 3ти свалях запечатано, на други прясно пило и ефекта един и същ роево. С мрежесто дъно съм отворено входове, празно място да работи майката има във всеки кошер. Кошерите много силни и 2та корпуса усвоени от майката. Много съм разочарован от себе си. Направих още 10 отводки и 4 кошера ги обърнах на 180 градуса. Утре отивам да оправя последната група.
Ник ако имаш паша в момента,не ги "разфасовай".Изкарай майките(само един корпус) с по една-две рамки пило(без маточници), допъни само с ВО,сложи ХР и отгоре магазини,като поставиш на същото място. Ако нямаш паша,изкарай майката в отводка,а кошера го остави с един маточник и пак магазини отгоре.
Времето е непредвидимо, но един добър пчелар трябва да умее да се справя, което очевидно аз не съм.
Не си ме разбрал, майката работи на 2 корпуса иначе едни са на 3 корпуса и магазин, други на 2корпуса и 2 магазина а трети на 2 корпуса и 1 магазин, като последните който бяха по слаби пролетта за сега не са изпаднали в роево.
Ачо, едни ги разформировам, други го охлабвам и слагам основи, трети ги въртя. По едно време разнасях пити насам на там по енерция и аз не знаех какво правя. :)
За сега са на ниво снесени яйце в маточника, след 8 дена ще видя какво съм успял да укротя.
А прокламират, че подхранването с мед, разнасяло болести.
П.П. И аз разменям пити м-у кошерите. С пило, с мед.... Това само за любителите на докладите.
Прикачен файл 6650
2 дена ветър, 3 дена дъжд..... А честито.
Майките са от 3 места като и тези на Дони са изпаднали всички в роево. Тези хора от който купувах кошерите преди години нямат проблеми с роенето.
А при положение, че сега са снесени яйцата кога са изпаднали в роево? Защото в момента няма и след от задръстване.
Аз няколко пъти слагам основи и строителна да работят вадих и мед от плодника да има място майката да работи и нищо.
А комшията не е правил нищо от началото на пролетта и казва че няма нито един в роево.
Незнам какво да ти кажа. На комшията може да са слаби. Аз когато разбрах, че времето се разваля, свалих майката най-долу на основи/каде в магазин,каде в корпус ЛР,ДБ/някаде я свалих с рамката на която я намерих, други направо ги стръсках с пчелите и отгоре ХР. Не съм ходил да ги гледам, но не вярвам да има в роево.
Ник не се притеснявай. И аз съм в роево както и всички колеги с които разговарях последните дни. Тактиката да изкараш акация изисква да си на ръба и времето ни прецака. Ако не държах на акацията щях да ги оправя предварително, но сега вече е късно. Не се главоболи толкова то станало вече, запрятай ръкави и ги оправяй.
Във фейса всеки пише за маточници, чашки има снимки на излезли рояци в дъжда, по два на един клон и т.н. Тук никой не споделя заради многото големи майстори на роенето които много ме размиваха през зимата. Сега мълчат ...... Мълчат и останалите от страх да не се изложат, но годината си е супер ройлива и много ми напомня 2014.
Не всички са в роево.Отводки,временни,се правят и по време на паша,а и дори в дъжда.Условието е да се знае състоянието им.
Мммм, не мълчим. От 17 бройки на ремаркето, 1 беше заложил да роева точно когато започна притока на акацията. Него го разделих щото тя майката му тънка, объсана, абе направо за рекордите на гинес.............. Другите 2 ги оправих светкавично и готово. У нас на стационара останаха 5 бройки (от тях искам да си правя майчила) пълни плодници, без магазини, стеснени входове, затворени прозорчета на дъното, ЕМИ НЕЩАТ ДА ЗАЛАГАТ ДА РОЕВАТ И ТВА СИ Е. Ааааа и да не забравя, да не съм луд, че да пропусна да си направя майки от кошери дето не искат да роеват. Рояците не са проблем. Мед нема. И цена нема.
Ам капаните ми нещо стоят празни....... Да видш ти, годината била ройлива. Лани 3 от 3= 100%, сега..... като калпав пчелар ще трябва да карам доктора да ми пише фиктивни бройки че да си увелича стопанството.
Днес прегледах всички семейства. Не намерих нито едно в роево. 50-60% са на трети корпус и покриват между 6 и 10 рамки от него. От тези дето са по на два корпуса 11-12 са ревнали яко за трети корпус и до два дни ще го получат. От най-силните извадих по рамка запечатано пило и прехвърлих на няколко мърши. Не, че съм фен на тази практика, но за момента нямам готови маточници за отводки, а положението е близко до взривоопасно. Сложих им по една-две основи за градеж и по една хранилка рядък сироп, като за последно, ако са познали прогнозата за следващите 10 дни. Акацията при мен все още не е в разгара си, но сланата преди 10-ина дни попари част от листата и гроздчетата преди цъфтеж, та сега ще видим дали и колко ще има. Важното е, че през следващите 3 седмици съм в отпуск и ще мога да си направя отводките, фургона и други планирани задачки по пчелина.
Поредният отвратително гаден ден, студ, дъжд и вятър. Обикалям из пчелин и слушам майките как събират пчелите да рояват и се моля да се оправи времето. И така чак до 15.00 часа след това малко се оправи, но успях да оправя само 7 кошера. Утре съм на работа и ще има "на рояци. com" около пчелна. А няма и капани защото съм напълнил всичко и ще пълня на комшиите. Ако имаше акация тази година щеше да е идеално, много силни кошери.
Тази рапица направо ги побърка.
При нас времето се оправи малко преди обяд и го дават да спре да вали в близките 10 дни.
Нямаш ли вариант за 3 дни отпуск или болничен? Не знам по какъв начин ги оправяш, но твое място тези които са в роево бих им извел майките с по 2-3 рамки пило + 2 други /индивидуална отводка/ в празен N на бр. корпус най-отгоре върху основното семейство, обърнат на 180 о и разделен от долния корпус с парче найлон от чувал. Отдолу бих оставил два маточника на различна възраст и различни рамки и да се оправят нататък както си знаят. След като се оплоди отдолу майката може да ги обединиш с горната отводка след уеднаквяване на миризмите или...имаш много варианти...
Варианта с извеждането на майката им прекъсва мерака за роене, което е и основна цел на занятието, ако не гониш бързо разрастване на пчелина ти.
И при мен няма нито едно в роево, тук там по някоя чашка, но празна. Добре че са на два корпуса. Майките ходят нагоре-надолу. Мъкнат яко прашец, някои са с понамалели запаси, някои са понапълнили горните корпуси с нектар, на тях сложих магазин, в които още не работят. По празниците изядоха по 1 кг инверт, преди това по 1 кг Апифонда. Днес пак им сложих апифонда, до сряда да си чоплят и да поддържат яйцеснасянето. Вчера имаше страхотно облитане на млади пчели. Ливадите вече зацъфтяват, само да позатопли още малко, влага има добре.
Усет - да, късмет - не. Впрочем, по-миналата година Никата беше твърд привърженик на маркирането, очевидно опита вече си казва думата.
Е, отдавна съм ти го казал - ще си правиш сметка на парите, тъй че вече няма да си купуваш маркер, хаха. Още 2-3 годинки и после няма да го даваш толкоз скромно :)
Ако ти кажа каква ми е сметката ще ми се смеят всички. Меда ми излиза пъти по скъп от пазарната цена. Иначе маркер вече си купих тази година, но като гледам колко майки има да маркирам май няма да стигне.
Айде, айде, всичко знаем, хаха, ама дай да не им отваряме очите на кибиците. Прочие, стига сме чатили, че нали уж сме за пример тука. Карай я по-спокойно и ще се наредят нещата. лека.
Ник, много си скромен :)
Ник,сипваш ли си ракийца?
Споко не е лошо че са изпаднали в роево лошо е като ги изпуснеш не си само ти а много ама не си признават аз например онзи ден на Гергьовден отивам и първата ми работа бе да огледам дърветата и на сливата едно рояче си висеше и ме чакаше милото та си го прибрах ама....не е си работа.
В болшинството от случайте се роят силни семейства с по стара развита майка гледани добре в район с добра паша и имайки в предвид времето какво стана няма нищо чудно в това, не се роят смотаните (или тези с добра генетика плод на дългогодишен труд между другото как го постигат аз не знам но имаики в предвид какви знания опит и инструментариум им е нужен не ме учудва) поставени в същите условия като силните .
Майка на 3 години. ДБ 10 сега в акацията с 2 магазина. Не иска да се роева, и не иска..... Майка от лани (юни) ДБ 10 с 2 магазина ЗАЛОЖИ ДА РОЕВА..... Тамазлъци..... Кво да ги прайм, ще ги селектираме.
Насекоми какво да ги правиш винаги могат да те изненадат
г-н Матеев има пчелин с 100% роене а то предполагам че не е пчелин като мойте с по 15ина пикливи кошера а имайки в предвид и знанията който има а и предполагам че и пчеларите му не са вчерашни.
То какъв е извода имайки в предвид че пчелите си джиткат много ама много време и то преди нас.
Свищева. Сега и е трета година. Майката на тригодишната е баба на ланшната........ почти един тамазлък.(демек старата е леля на младата). А върви ги разбери..... Както вали за едната, така вали и за другата..... Да не очакваш ,че млада майка ще рои.
И при мен има един 12 рамков с 2 магазина и няма никакви признаци на роево.
Всичко е до пчеларя и времето според мен.
За сега проблеми с роенето нямам. 2-3 ги оправих, но не е фатално. МЕД НЯМА. От тия 2 магазина са напръскали по няколко пити тук.там. А плодниците са блокирани ПЕРФЕКТНО. Даже ме е страх да ги ровя. ДАно качат малко отдолу-нагоре.
Бях чел мисля че Таранов го пишеше че рояването настъпва в резултат на препълване на гнездото с млади, безработни пчели и рязкото съкращаване на снасянето на яйца от майката обаче не обясняваше защо майка спира да снася.
защото няма къде, или поради спиране на притока на нектар. причина е дисбаланс между открито пило и млади пчели. От там следва неразходване млечице и в техните тела се трупат хормони и развиват яйчниците им и стават анатомични търтовки. Писано и писано по тази тема.
Здравейте, тази година е уникално отвратителна ! Някои извадиха тонове акация при 19 градуса ! Други по 3 магазина рапица ! Кошерите изпадат в роево състояние при неделните и незнаещи пчелари ? До колкото роенето сигурно ще се повтори, като през 2014? Роенето с 50-70 маточника, а самосмяна 15-20 ??
И руснаците имат велики пчелари. Не може да се отрече.
При мен имаше шокиращо сиране на нектара и голям глад, може би това обърна каруцата. А нали съм глупав и не храня да е чист меда и ония да се ебават с мен за 3.50.
Гоше, спира защото няма къде да снася. Като усетиш, че я изтърваш, слагай 2 изградени празни рамки по средата за да има къде да снася майката и на 90 процента си се оправил , ако не си закъснял фатално (2 изградени ,а не основи, защото семейство в роево настроение не гради )
За жалост не съм чел целия форум следя го само от 2 години ако го натоварвам с повтаряща се информация моля за извинение :
Ако няма къде да пълнят, може и тях да напълнят .
Ще дам практиката на един руски пчелар при която казва че спира роенето но то не е че няма място онзи ден от 30 бр. изпуснах един и хванах 2 бр готови да се роят и 3 са с 2 магазина и плодникови рамки в магазините място има между другото това бяха най силните семейства 10 рамков плодник + 2 магазина бъка от пчели и има място няма мед .
Не знам дали е вярно не съм го практикувал.Професор Г.Ф. Таранов (1961) в своите опити също е установил, че в условията на Рязанска област във всички готвейки се за рояване семейства, максимума за хранене на пилото настъпва примерно за 15 – 25 дни до началото на медосбора, след което снасянето на яйца рязко се намалява или прекратява въобще.
Методът с ранната пролетна замяна на майките-
За 25 – 30 дни до настъпчане на главния медосбор и примерно за 5 – 10 дни до настъпването на най – ранното съкращаване на снасянето на яйца от майката във всички семейства, заменям всички майки на излюпени през тази година с плодни. Те увеличават снасянето на яйца, осигуряват работа по храненето на пилото на всички излюпващи се млади пчели, и роевото настроение не възниква, при това значително нараства силата на семействата за главния медосбор. Излюпените през тези година майки съхраняват достатъчно висок темп на снасяне на яйца през лятото по време на медосбора (разбира се при правилна организация на работата), значително повече нарастват броя на пчелите през есента.
Методът с ранната пролетна замяна на майките, използвам от 60 – те години на миналия век и винаги с отличен резултат – рояване не възниква.
Чудех се дали да го кажа сега, защото ще се почнат едни . ..Завиждам ви защото трябва да увеличавам семействата, а нямам един маточник.
Наско, не винаги става. Оставих най - силния си кошер на един корпус, хранене здраво пчелите не се събират вътре, като го отворя извират и маточници няма.
Еми варянт Б
Осиротявай този силен кошер и после цепи и придавай маточници колкото си щеш...,е ако те устройват свищеви де.
Аз така направих таз година и съм доста доволен.. Осиротих 3 семейства, разцепих ги на по 5-6 отводки, подсилих ги с пило от други семейства и сега както вървят за слънчогледа- задължително са с магазин отгоре.., та може и с два.
Иначе тази процедура с осиротяването е направих още на 09.04.2016г и на 22.04.2016г- вадих и по един магазин мед от въпросните семейства..
В една друга тема ми се присмиваха на една снимка, че целия кошер е виснал на брада отпред и бездейства и че не си е гледал работата пчеларя..., ама аз си знам...отводките са налице и центрофугата е нацапана...
Наско, вариант Б го знам, но все още лятото предстои , време много, а има и други методи . И ракийно време е наздраве !
[QUOTE=boris;94586]Наско, не винаги става. Оставих най - силния си кошер на един корпус, хранене здраво пчелите не се събират вътре, като го отворя извират и маточници няма.[/QUOT
От такъв кошер бих пренесъл личинки в стартер.
Да приятелю, бих пренесъл и аз , но в момента нямам време за това. Може би другия месец.
Майката спира да снася, защото след като излезе роя в който има около 70% млади пчели не остава пчела в кошера да гледа пилото. Затова първо пчелите правят "backfilling" на гнездото и чак тогава излиза роя, за да може малкото оставащи пчели в кошера да се справят с останалото вече по-малко пило.
Кошера решава дали ще се рои повече от месец преди да го забележите. По любознателните да прочетат нещо на Уолт Райт.
Много известни автори включително и Г.Гърдев казват че пчелите се подготвят много много време преди да се роят причината не я казват а казват признаците които са следствие на тази причина това се опитвах да кажа че ние се борим с признаците а не с причината обаче ми казаха че това е писано писано дъвкано дъвкано та така едва ли ли казвам нещо ново.А има и кошери с достатъчно място за снасяне на майката които се роят.
Минах всичките кошери и вече може доволно да си налея една ракия и не само. Един кошер станал търтовка при наличие на майка, за първи път виждам такова нещо, но имаше и маточник за това го оставих да видя какво ще стане. След няколко дена ще направя контрола да видя кой е спрял с роевото и кой продължава. На който не му е минал мерака го стръсквам на земята и изрязвам маточниците. Един рояк се опита да ми се изплъзне под носа, но не успя.
Как са с храната.
Гледам в тази тема, че обсъждате темата за роенето в това отвратително време. Не стига че имаше ранно пролетно развитие на пчелите и природата, но изведнъж се случи лошо време, и то точно през месец май, и то точно през главната паша на акацията, което го предвидих в една друга тема.
Роенето може да стане през цялата активна за пчелите година, когато имат търтеи.
Пчелите се роят само при два случая - рязко намаляване на откритото пило в семейството, рязко намаляване на яйценосната дейност на майката, или големи колебания на яйценосната дейност 2-3 седмици преди роенето. А това се случва сега, поради липса на паша, или поради неравномерна паша и лошо време.
Липсата на паша за 3-7 дни води до голямо колебание в снасянето на майката. Това предизвиква рязко намаляване на феромоните на откритото пило, което води до рязко увеличаване на пчелите с развити яйчници – „пчели търтовки“.
След появата на пчелите търтовки, роенето е почти сигурно в стандартните кошери защото……
То роенето си е сигурно и без кошери а не само в стандартните или поне така е било милиони години и има теория за това която се базира че пчелите са ключов фактор в природата.
Братушките много умуват по тази тема и имат практики дори изкуствено предизвикване на роене за да се възползват от силата му.