-
Вчера ходих на пчелина.Поради необичаното късно пило и топлото време до сега купих на всяко семейство по по 1 кг храна.Взеха два вида-едната с тимол, а другата с обикновена-от Г.Богров.Проверих запасите с мед-3 броя са го ударили на ядене и са със силно намалени запаси.Те получиха по 2 кг, а няколкото ми ДБ са се зазимили като за две зими и получиха по 1/2 кг.Общо взето състоянието е отлично,но съм доволен ,че дадох храна сега.Поръчал съм още по 1 кг.храна, но тя е за към 20 януари.За сега съм доволен!:)
-
Здравейте,
Всичко добре, но не можах да разбера на ДБ защо си сложил? Казваш, че са се запасили като за две зими, и въпреки това си им сложил по половинка. Интересно ми е да разбера как разсъждаваш за да направиш това.
Поздрави, ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, МНОГО УСПЕХИ В НАЧИНАНИЯТА НАЙ ВЕЧЕ В ПЧЕЛАРСТВОТО!
Г. Георгиев
-
Ами как мисля?Храната е по-лесно усвоима от меда,намира се над кълбото,и при нужда ще ядат.Ако пък не искат-ще имат да взимат.Освен това като сложа храната таванката остава леко открехната и влагата се изпарява. А и не виждам да им пречи ,че имат храна.
-
Точно така. Храната е лесно усвоима. Майката е добра, пчелите са весели а условията прекрасни. Няма кого да чакат, почват с пилото, почват и да папкат. Ти си грижовен и не ги оставяш без хубава храна над главите. Погрижил си се разбира се и да няма влага, нищо че точно тогава те може да са жадни... Та така, зимното отглеждане на пило не е като пролетното и април месец това семейство е рухнало.
Разбира се това е само една хипотеза и всичко това е теория на вероятностите. Дано при теб да се получи някоя от другите хипотези.
-
Колега Йорданов,днес сарказма ти е особено остроумен.Колега Пипер,не се впрягай,а прочети темите за зимното хранене,защото нещата не са точно такива каквито ги смяташ.Айде със здраве.
-
Здравейте!
Колеги мисля ,че е рано за подхранване/освен ако няма запаси и е крайно необходимо/,Пипер пишеш,че са се зазимили за две,зими та нима ти не учавстваш в зазимяването/изглежда,че както си написал ти не участваш в пореждането за зазимяване на гнездото/!
Дано греша,успех !
-
Привет,нямах/и още нямам/намерение да поучавам или направлявам някой.Само споделих.Какво ще се случи ще разберем по-късно.Дали съм прав или крив,дали съм сбъркал с подхранването или не-ще разберем напролет.Факт е за мен ,че ако не бях подхранил 3 семейства със сигурност щяха да загинат.Все още не е сигурно дали ще се справят, но накланям везните в посока на оцеляване.Относно ДБ-да зазимени са с много мед/в сравнение на МК/,и според мен храната е в плюс.И не,не подреждам храната в кошера по мое усмотрение.Моето мнение е ,че пчелите оцеляват ВЪПРЕКИ моите намеси, и то благодарение на милиони години еволюция.
А и всеки си и има правото на личен подход спрямо личните му убеждения,схващания,услови я и цели.
-
Колега Пипер,коментарите се завъртяха около факта,че подхранваш семейства,които по твоите думи имат предостатъчно храна.Никой не спори,когато това се налага за да спасяваш от глад.В първия случай - нямаш проблем,но е твърде възможно сам да си създадеш такъв,във втория случай - създал си си сам проблема наесен и сега избираш по-малкото зло.Всеки би подхранил за да спаси от глад.Не всеки би подхранвал излишно,ако има предостатъчно мед.Винаги обаче има и изключения.
-
Здравейте,
Пипер, в пост 223 пишеш, че храната е по-лесно усвоима от меда. Не съм съгласен, освен ако меда не е МАНОВ. Тази година пък МАНОВ мед откъде? Става въпрос за храна през зимата. Не го приемай като заяждане, опитвам се да разбера начин на работа, технологията ти на отглеждане на пчелите. Може да се наложи да променя моята! Относно таванката, да не стане голямо течение. Това може да ги принуди да папкат повече. ЙОРДАНОВ Е ПРАВ ЗА ВОДАТА. Храната която си сложил няма ли да е необходима вода за да се консумира от пчелите. Това са мои мисли и притеснения.
Поздрави, Г. Георгиев
-
1 Прикачен файл(ове)
Ето го положението в Русе в момента:
Прикачен файл 2755
4 градуса над Нулата, сняг се сипе на парцАли, щом се сипе значи вАли!
Вчера и аз дадох по една домашна питка на нуждаещите се, като на някой по-скоро от любопитство да видя дали ще я вземат.
Я да питам, че нещо не човърка от вътре. Знам, че зимата кълбото се движи нагоре и назад. Случвало ли ви се е да се "объркат" и да тръгнат напред?