Какво да правят колегите, тя надеждата умира последна. Само да не умрат от глад пчелите докато цъфне тази акация.
Това се прогнозираше от март месец още, просто този път наистина познаха.
Преглед за печат
Абе от глад няма да умрат пчелите, ама стоков мед няма да има.
Основата сложена между пилото след края на рапицата не прилича на нищо цялата надупчена и така при всички прегледани преди дни. Ако съм знаел че идва такъв глад да не съм вадил нищо, сега ще трябва да храня.
Едвам ги удържах да не роеват и да заработят на акацията.....ама като се “позатопли“ след гергьовден ще развиваме на 2 плодника за слънчогледа. Кво да прайм....природата коги рече да те рани, не пита чиьо дете си.
Отрязах краче и крилце на 1 майка, да си направят самосмяна. Ба все едно отрязах от мене си нещо. Почти я чух как изпищя......crying;
Днес понеже не ми се работи в това гадно време обикалях кафетата с пчелари да поначешаме малко крастата и всички казват че няма мед в момента. Ще се чака слънчогледа, само дано не се засуши че и той ще пропадне.
Слънчогледа много ще дръпне от тези дъждове, но после какво го чака не се знае. Дано и занапред чат има превалявания.
Слънчогледа не обича много дъжд. За него е важно да има дъжд във фазата на бутонизацията. Ако има тъкъв има и достатъчно нектар и за нас. Фермерите чудесно знаят тези факти и нагласят засяването и цъфтежа така че да им се получат нещата както трябва. Заради това и масово при нас цъфтежа настъпва на 01.07. Ползват се семена със предварително заложен различен период на вегитация и се цели бутонизация и цъфтеж в точно определени моменти.
Напечееее:bigsmile: