Да.Докато приберат меда от него/разбира се ако е имало нужда от подхранване/.
Преглед за печат
Кълбото/гнездото/ се формира винаги в предната част на кошера в зависимост доколко питите са пълни със запечатан мед.При консумиране на меда се движи от долу на горе и отпред назад, като равномерно разпечатва,затопля и втечнява захаросания запечатан мед,но никога него взема до летва.Винаги си оставя по 1–2см като венец до горната летва.Изяжда го само ако и назад не е останал и се качват над рамките.При тази ситуация където и да остане пликчето със спасителната храна е без значение.
Но не мога да допусна че си ги докарал до това дередже.Със сигурност ти имаш още мед в задните части на питите,а то е видимо и без да вадиш питите.Затова остави пликчето/задния му край/ на 4–5 пръста от задния край на рамките,а предния му край докъдето стигне.Ако има много пчели в кошера,до 2 дена меда ще го няма.Тогава ще повториш упражнението,но с повече мед/кг./ Дано да съм ти обяснил разбираемо и да съм ти помогнал.Успех колега!
Здравейте колеги, с каква храна смятате да подхраните сега ?
Дали питка с тимол или протеини ?
Благодаря !
Пило имаш ли?
Не съм ги ровил. По два килограма храна им сложих от русенската, но някой от кошерите не я свалиха нормално и няма да взимам отново от нея, затова питам от коя марка сте доволни вие, Apitom с тимол мисля да закупя, но виждам че beefonda е доста популялна във форума, затова пиша.
Гладно и здраво сем. сваля все що е сладко...
И аз не ги ровя, ама оня ден си бях засилил да вкарам преградната дъска малко навътре и гледам - на предпоследна рамка има запечатано и люпещо се пило.
Тия твойте, ако са добре, имат удобен запас и евентуално не са почнали ударно с пилото, нормално е да не се стървят на купешката храна. Почнат ли веднъж с пилото, най-добре е да не спират - така, че преценяй - имат ли недостиг на прашец, трябва да им подаваш заместител.
За мен не е нормално кошер с малко останал мед, да не се подхранва от пуснатите му питки. Преди дни установих, че един от кошерите е отпътувал ... Когато го отворих, за да подам нова питка, видях как цялата стои, семейството е на кълбо точно под храната. Бе на 4ри междурамия кълбото при последня преглед. Затова мисля така, че не я харесаха храната.