Първоначално публикувано от
Тиква
Здравейте. Начинаещ пчелар съм. Имам 4 Дадан-Блат 10 р. семейства в южна България на около 700 м. надморска височина. Района е полупланински, има малко горска паша, малко ливадна, но основно акация (още не е цъфнала). На въпроса:* искам след акацията - към 10 юни да направя две отводки-тип гол рой. В момента 3-те семейства са много силни с много пчела, а едното средно по сила на 8 рамки. Идеята ми е да оставя в 2 от кошерите майките с питата на която са и да добавя по 5-6 основи.* Останалите пити да преместя на около 6-7 метра в нови кошери, като ги оставя да заложат маточници, а когато са пред излюпване, да сменя и майките на 2-та кошера останали на старото място. Летящата пчела ще се върне в старите кошери при майката, а в новите ще останат пило и млади пчели. И тук възникват наяколко въпроса:1. Трябва ли на четвъртия ден да отстраня всички запечатани маточници ( никъде не намерих еднозначно мнение :) ) 2. На семействата на които сменям майките, един или няколко маточника да придам. 3. По мои сметки, чак след около 50 дни от създаването ще се излюпи първото пило от оплодените майки ( ако се оплодят и върнат) до тогава в кошера силно ще намалеят пчелите, трябва ли да подсилвам с пило от другите семейства?* 4. Има ли достатъчно време да се развият и зазимят като силни семейства ( разполагам с време да ги подхранвам ).
П.С. Не искам да купувам готови майки.