Благодаря за отговорите.
Преглед за печат
Благодаря за отговорите.
Колеги, имам следния въпрос - дебелата или тънката основа бива изграждана по-бързо?Под дебела имам предвид ДБ 100гр..Тази година ми попаднаха малко и смятам да ги ползвам за плодникови рамки.Тъй като досега не съм работил с такива основи,ми е интересно колко бързо ги изграждат,има ли разлика с тънките,успяват ли да ги пробият.Поставих няколко и като първо впечатление съм много доволен как седят на рамката,не се огъват,много са плътни.
Някъде съм чел ,че изграждайки основата пчелите я изтъняват колкото им трябва.Според мен е важно качеството , а не дебелината.
Не я изтъняват, а я прегризват, когато не е сложена на място, в смисъл в точното време и на точното място.
Изтъняването е различно от прегризването.
Точно поради факта,че я изтъняват,аз разсъждавам,че би трябвало да я изграждат по-бързо,тъй като им идва в повече строителния материал,демек восъка.От друга страна,това изтъняване би следвало и малко да ги забавя,та въпроса ми е - забавя ли ги повечето восък в основата или ги улеснява в строежа?Аз си мисля,че би трябвало да ги градят по-бързо,все пак това са си 30грама матриал от нищото(за тях,иначе са от моя джоб:laughing: ).
Градски ,много сложни терзания имаш.Както казва колегата -сложи я в точното време и си свиркай.Иначе леки-тежки ,това са пак търговски трикове.На мен за 1кг. винаги са ми давали 10 основи.