Първоначално публикувано от
Апитрейд Пловдив
Нямам претенции, чистете каквото искате. Смятам, че ме разбирате погрешно - българския мед не е лош, но не е и по-добър като цяло от украинския или аржентинския, с които съответно и се търгува на сходни цени. Ние тук можем да се бием в гърдите колкото искаме, нека е така, ако ни кара да се чувстваме по-добре. Но ако си надуваме балони изкуствено и после се чувстваме недооценени, ми се струва малко безсмислено. В бизнеса няма място за сантименти и емоции - има пазар, има изисквания за качество, има цени - или си конкурентен, или не.
До тук говоря за мед, който отговаря на качествените показатели, определени от ЕС. От друга страна, една от големите лаборатории в Германия - Intertek - ежегодно публикува анализ на резултатите с качествени отклонения през годината, структурирайки ги по произход и брой на пробите. Там, за съжаление, нещата стоят по друг начин от нашето мнение за българския мед. Истината е, че виждаме все по-често какви ли не тактики и лектории за сиропи и препарати, забранени в ЕС и това е притеснително.
Толкова от мен - останете със здраве!