Така както си ги сложил е възможно най-лошото решение особено за кошера който е отзад.
Преглед за печат
Така както си ги сложил е възможно най-лошото решение особено за кошера който е отзад.
Със смяна на цвета на единия, ще си спести по голяма част от главоболията.Може и да измести единия, като го место постепенно с по 20 см на вечер.Това е моето мнение, може да има и по добър вариант.Цитат:
Първоначално публикувано от Димитър Бонев
124 бр.
Кое е лошото ? Нов съм и приемам съвети всякаквиЦитат:
Първоначално публикувано от Димитър Бонев
Не трябва да са едноцветни и в близост един до друг. Това иска да каже колегата.Цитат:
Първоначално публикувано от kseno
А и аз да споделя впечатления, относно стойките. Имам такива метални с пети и също лежаха в/у плочки, но къртицата изравя под тях и кошерите се килват силно на една страна. Сега съм сложил по половин тухла на пета, като се надявам, че поради малка площ на контактуване с почвата, къртицата няма да ги подрови .
Това всичкото е на баща ми от стойките. За мен вече изпитана и добра система за стойки е: 2 гуми 13-ки от изхвърлените пред гумаджиите, пълнят се с пръст до горе и кошера в/у тях....няма мърдане и къртици също няма...
Най- безболезнения вариант е леко да извъртиш входовете и на двата кошера в различни посоки. Примерно предния с 10градуса на ляво, а задния с толкова на дясно. Така ще се избегне донякъде налитането на пчели от задния в предния.
Относно гумите. Една 14 цолова е достатъчна и не е необходимо да се пълни с пръст. И 13-ките стават, но с 14-ките е по-добре.
Сега входовете на изток ли гледат или на север? Ако гледат на изток, могат да се обърнат на юг, т. е. кошерите да се завъртят на 70 - 90 гр., но не извднъж, а постепенно, за няколко дни, като се следи дали пчелите успяват да се преориентират. Така кошерите постепенно ще се окажат един до друг, а не един зад друг, както са в момента.
Мисля, че няма смисъл да се пребоядисват. Може само прилетните дъски на единия в жълто или бяло, ако ти се занимава.
Входовете гледат на исток .......... завъртането сега ли е по удачно да го направя или зимата когато пчелите неса много активни и за пролетта да са вече на юг ?Цитат:
Първоначално публикувано от FVCVS CAESAR
Сега, защото при това разположение, ако летят на изток, при завръщането си, пчелите от № 2 могат да се опитат да налетят в № 1. За да няма проблеми, добре е кошерите да са един до друг. Когато кошерите са много и се налага да се настанят в редици, най-добре е да са шахматно разположени и боядисани в различни цветове за по-добро ориентиране на пчелите.
Ако пък много държиш да наблюдават изгрева всяка сутрин, можеш да ги завъртиш и на 50 - 60 градуса, за да гледат на югоизток или на юг - югоизток, но да не стоят така един зад друг. Или пък както ти предложиха по-горе, просто ги завърти с по 10 градуса в различни посоки, или пък премести единия 20 - 30 см наляво, а другия 20 - 30 см надясно. След два дни, ако се налага, можеш да ги мръднеш с по още 10 - 20 см и готово. Така обаче трябва да местиш и плочките, та става малко по-сложно.
То си е твоя работа, но мисля, че просто трябва да предприемеш нещо.
Иначе най-удачното време за местене на кошерите е през февруари, преди да са се облетели. Тогава можеш да ги поставиш където си искаш, като задължитлно отчиташ, че пчелите помнят местоположенито на жилищата си до 12 дни, а понякога и повече. И температурата на въздуха трябва да е положителна, защото в противен случай при тръскането има опасност да се разпадне кълбото и ако не успее да се събере след това, семейството, или част от него, може да загине.
Може и да ги знаеш тези неща, но ти ги споменавам за всеки случай, за да не се случи някой нелеп инцидент.
Уффф, започнах да се оглеждам вече за скрита камера. blush;
Уффф, много сложна задача ми постави, но успях да изровя една, макар и с лошо качество.Цитат:
Първоначално публикувано от borislav aleksandrov
http://s13.postimage.org/exjs1ixtv/DSC00101_1.jpg
Защо ти е?