Приятелю , виж статиската на НСИ . От 2001 до сега цените са скочили 110% .
Няма място за чудене.
Преглед за печат
Индексът на потребителските цени за месец Ноември 2015 г. спрямо месец Януари 2001 г. е 178.6%, т.е. инфлацията е 78.6%
4 лева х 1,786 = 7,144 лв.
На "български език" - Цената на дребно на меда е изпреварила инфлацията за 14 години със забележителните 85.6 стотинки.
Толкова ли е постигнато за 14 години...85.6 стотинки. Бравооо! Ще ги стигнем белите държави след 98 години с това темпо. Децата ми е малко вероятно да го видят :tres:
Засега няма отговор. Ако се появи, на секундата ще го публикувам във форума.
вземи разликата в грамажа на бурканите и това че 2001 нямаше прекупва ще видиш че не е зле
Копирам го от уърдоския файл и няма да е форматирано правилно но се надявам смисъла да се разбира правилно.
До Мария Иванова Габриел
Евродепутат ЕНП/ ГЕРБ
ЗАПИТВАНЕ
от
Конфедерация на българските пчелари
Уважаема госпожо Габриел, пишем ви това писмо с голямо притеснение. Повод за това е резкия спад в цената на основния произвеждан от нас продукт – меда. През последния месец цената спадна с 20-25% и тенденцията продължава да бъде към спад. Ние чудесно разбираме, че се намираме на свободен пазар, който се регулира по чисто пазарен принцип на търсенето и предлагането и по тази причина започнахме активно да търсим информация за причините довели до резкия спад на цената. За наша голяма изненада установихме, че основната причина е внос в границите на европейския съюз на мед от Украйна. Това е страна с много големи добиви на пчелен мед и държи челните места по добив на континента. До сега Украйна не е присъствала активно на пазара на меда в границите на Европейския съюз и изведнъж тя стана решаващ фактор във формирането на цената. Във тази връзка ние имаме няколко въпроса:
1. Количествата мед, които в момента се внасят на територията на Европейския съюз, подлежат ли на обмитяване или подлагане на някакви такси с цел да се защити вътрешното производство?
2. Ако има мито или някакви други такси за внос, как се изчисляват те и каква е тяхната приблизителна стойност на тон пчелен мед?
3. Ако няма мито или други защитни такси, кой е разрешил това и как се е аргументирал?
4. Ако е дадено разрешение за безмитен или улеснен такъв режим за какво количество (квота) е дадено това разрешение и за какъв период от време?
Много се надяваме да няма политическо решение на ниво европарламент, което да е довело да ситуацията в момента и вноса на украински мед да е нелегален. Ако това не е така, то ние не разбираме защо се подпомага сектора чрез различни европрограми, а след това се взимат решения, които напълно обезсмислят това подпомагане.
Искрено вярваме, че ще получим бърз и точен отговор от вас и много се надяваме вие отново да защитите европейските и респективно българските пчелари в тази трудна ситуация за нас. Вие чудесно знаете, че производството и търговията с пчелен мед е незначителна част от брутния вътрешен продукт на всички страни, но основната стойност на това производство се проявява през търговията с плодовете на опрашените от медоносните пчели растения, а това е производство с огромни размери и участва много сериозно във формирането на брутния вътрешен продукт на всяка страна членка на съюза. В този ред на мисли ще завършим с един реторичен въпрос:
За напред украинските колеги ли ще поемат опрашването на културите със стопанско значение в европейския съюз или ще сме необходими и ние?
За цената на едро за мен е 'колкото повече толкова повече', но на дребно предпочитам да подарявам. Моята логика е:
- Меда продаден на едро отива за хора, които не познавам и вероятно имат по-висока покупателна способност.
- Меда, който подарявам е за хора които имат нужди, но са затруднени да дадат 10-12 лева за кило. Аз изпитвам задоволство, че на моят чист, качествен и вкусен продукт се наслаждават хора с по-малки възможности.
Често споменаваме земеделските кооператори, че са се превърнали на кръвопийци и безскрупулни капиталисти, но така като е тръгнало, скоро ще ги надминем.
Всеки избира сам за себе си, а аз съм избрал да работя така.
ПП
И Дамянов, като знам как живеят, въобще не искам да ги стигаме..............Не всичко е мъни..........